Grand Prix žen a něco navíc

Den po Dni dětí skončil turnaj na Gibraltaru, který byl posledním ze série Grand Prix žen.
ŠSČR vydal termínový kalendář pro sezónu 2021-2022…. a jinak nic nového 🙂

 

Poslední turnaj Grand Prix žen skončil v úterý 2.6.2021. Už bylo na čase, protože tahle série začala v září roku 2019 (!) turnajem ve Skolkovu, pak se stihlo odehrát ještě v prosinci Monako a na jaře těsně před hromadným zavíráním čehokoli, ale hlavně hranic, se „holky“ potkaly v Lausanne. Pak rok pauza a ještě jedna změna-lednový Gibraltar se přesunul na květen  :usmev: .

Změn však bylo víc. Některé hráčky na Gibraltaru nehrály, protože se obávaly koronaviru v Evropě, jiné pak, bůhví (spíš FIDEví) proč, nehrály z jiných důvodů.

Do turnaje byly přizvány náhradnice. Ne ledajaké náhradnice.
Hned dvě z nich se umístily v turnajové tabulce hodně vysoko-Zhansaya (Žansaja) Abdumalik z Kazachstánu a Gunay Mammadzadza z Ázerbajdžánu.

20210521 FIDE Women GP Photo John Saunders Day 0 Opening Ceremony

Fotografie účastnic z alba FIDE na Flickru, jejímž autorem je John Saunders.

Žansaja Abdumalik turnaj vyhrála celkem suverénně ziskem 8.5 bodů z jedenácti partií a kromě jiného také uhrála velmistrovskou normu. Vítězkou byla už po desátém kole a poslední jedenácté kolo už jen „vyklusávala“. Gunay Mammadzadza skončila se 6.5 body na čtvrtém místě a možná také splnila normu (nemám ověřeno  :usmev: ). Mezi tyto dívenky se vklínila Ukrajinka Maria Muzyčuk, ale tohle umístění jí nepomohlo kvalifikovat se do turnaje kandidátek v roce 2022. Tam se z Gibraltaru kvalifikovala Kateryna Lagno (Lahno), která čtvrtý místem v turnaji přeskočila Nanu Dzagnidze z Gruzie.

Malá, ale ostrá ukázka z osmého kola, kdy se střetly třetí a čtvrtá hráčka v konečném pořadí.

 

Obdivuhodný výkon podala Valentina Gunina, která sice skončila ve spodní polovině tabulky, ale v jedenácti partiích provedla 827 tahů, což je průměrně cca 75 tahů na partii  :smich: . Její nejkratší partie měla 45 tahů, nejdelší 135 tahů. Řekl bych, že se pořádně nadřela…

 

Do turnaje kandidátek se kvalifikovala i Humpy Koneru z Indie, která sice na Gibraltaru kvůli koronaviru nehrála, ale přesto skončila v tabulce GP na druhém místě za Gorjačkinou.
Gorjačkina, jako neúspěšná vyzývatelka, však měla turnaj kandidátek jistý už předem, takže postupují druhá a třetí hráčka v pořadí GP, tedy Koneru a Lagno.
Kromě těchto tří hráček se do kandidátského turnaje dostanou ještě tři hráčky ze Světového poháru (obě finalistky a hráčka na 3.místě), vítězka turnaje Grand Swiss na ostrově Isle of Man a nejlepší hráčka podle ratingu.

Konečná tabulka (screenshot z webu Grand Prix žen)

 


 

Na webu ŠSČR vyšlo oznámení o tom, že STK vydala rozpis soutěží řízeným právě svazem, tedy lig (Extraliga až druhé ligy). Nic nového, stejný rozpis vydává STK každý rok. Letos se však přece jen něco změnilo.

Po anketě ohledně hracích dnů, která byla zaslána mailem na všechny zainteresované kluby, se mění hrací dny v 1.Lize Východ. V této soutěži se budou hrát dvojkola, podobně jako v Extralize.
Není to nijak překvapivé, protože právě z 1.Ligy Východ tato iniciativa vzešla. Překvapivé však je, že 1.Liga Západ a druhé ligy se budou hrát stávajícím systémem  :usmev: .

Ač jsem obvykle zastáncem dvojkol, nemyslím si, že měnit něco v době, kdy se každou chvíli něco mění  :usmev: , je dobrý nápad.
Ani se mi nezdá být systémové hrát jednu soutěž jinak než ostatní. Při postupech či sestupech by se to mohlo projevit. Když už, tak se to mělo změnit i v 1.lize Západ, popř.ve II.ligách. Další věc, která mi vadí, je nejasná situace „po koronaviru“.

Zatím asi jen málo klubů ví, že se jich nijak nedotkla „delší“ pauza. Tedy, že nikdo nezanevřel na šachy, že jsou všichni zdrávi a nikdo neumřel (pozor, umřít mohou i fumkcionáři-kapitáni, rozhodčí, sponzoři atd.  :usmev: ).
Klidně se tak může stát, že i kluby, které „bojovaly“ za dvojkola“, na podzim zjistí, že jejich kapitáni budou rádi, když v sobotu a v neděli postaví vždy všech osm hráčů  :usmev: .

Prostě, jako hráči by se mi dvojkola zamlouvala, jako funkcionáři za stávající situace nikoliv.
Uvidíme, jak se to osvědčí…

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
26 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Dnes začíná první turnaj série Grand Chess Tour v Bukurešti. V odkazu jsou začátky kol uvedeny v 15.00, ale připomínám, že v Rumunsko jsou s časem o hodinu napřed.
http://chess-results.com/tnr563373.aspx?lan=1&art=2

Jim Vasilis

Vraťme se tedy ke dvoukolům. Podle mě jsou vhodnější hlavně pro vyšší soutěže, i když můj názor je možná ovlivněn tím, že jsme v klubu měli tréninky v pátek a domů jsem se dostal až pozdě v noci, vstávat v sobotu brzy ráno by se mi příliš nechtělo. A k tomu, jak zjistit názory klubů a hráčů – před pár lety se u nás v JMŠS vedla diskuse, zda započítat partie z KP II. na FIDE Elo. Bylo to vyřešeno jednoduše – v jednom nedělním kole se rozhodčí zeptali všech hráčů, kteří nastoupili, před zápasem na jejich názor , ano – ne, každý zvedl ruku pro to, co mu vyhovovalo a hned byl po ruce reprezentativní vzorek (i když ti, co zrovna nehráli, měli smůlu ) . Až se tedy opět začnou hrát soutěže, myslím, že tento jednoduchý průzkum se dá použít právě i u dvoukol nebo jiných věcí, poněvadž názor kapitána nemusí ještě vyjadřovat to, co si myslí hráči …

David Brazina

No doufam že ti to vydrží. Bez ironie. Stačí dva lidi aby z toho tady udělali bramboracku. Pak si vzpomeň jak ses vysmival mazání příspěvků…

Jan Jílek

Co by mělo Lubošovi vydržet? Být konzistentní v názorech a postojích? To myslím problém nebude 🙂
 
Pokud je mazání příspěvků podle pravidel (měří se všem stejně), tak nevidím nejmenší problém. Ten by nastal, pokud by, čistě hypoteticky byly mazány příspěvky např. jen proto, že jsou nesouhlasné, zatímco např. vulgární příspěvky chráněnců by byly ponechávány.
 
Takhle tu ale nefungujeme, takže se nemusíš bát ani ty  :mrknuti:

david brazina

Honzo, nevsiml jsem si, ze bych se bavil s tebou a ani jsi nepochopil o cem se bavim. Tak zkus nepredjimat myslenky jinych, jednak ti to moc nejde, a jednak, az budu chtit znat tvuj nazor, urcite dokazu oslovit tebe, bez urazky…
 

Aleš Krajina

Možná to není systémové, že se 1.liga Východ bude hrát systémem dvojkol a 1.liga Západ klasicky. Na druhé straně jsem rád, že se po letech něco mění. Já sám jsem zastáncem dvojkol – když už mám osobní víkend nabouraný, tak raději celý a ušetřím si další víkend pro sebe a rodinu, nemluvě o jistých ekonomických efektech dvojkol.
A nakonec rozlišnost v soutěži Východ – Západ bude jen ke prospěchu. Po skončení sezony se oba systémy dají porovnat a získané zkušenosti napomohou dalšímu vývoji.
 
Gratuluji Pavlovi Zpěvákovi za to, že se mu podařilo nakonec pohnout s STK a svazem a prosadit změnu!

david brazina

presne tak alesi. na to, ze pavel zpevak ma na teto inovaci nejvetsi zasluhu by nemeli zapomenout hlavne lidi na svazu a to i pres klacek, ktery mu z neznamych duvodu nekteri z nich hodili pod nohy…
 
 

david brazina

lubosi, nechce se mi nejak obsirne o tom znovu mluvit, dost se to resilo vedle, a mne to od svazu prislo hodne hloupe… Jilku ty se s temi minusy treba pokalej, nevim na co si hrajes.
 

Jim Vasilis

Bohužel je toto přesný a výstižný popis neutěšeného stavu. Když byla obnovena diskuse, doufal jsem, že naváže na časy pana Boleslava, právě Robert byl podle mě zárukou, že debaty budou necenzurované a každý slušně vyjádřený názor zde bude mít místo, ale občas se člověk zklame i ve svých nejbližších přátelích. Postup svazu považuji za zcela běžný a obvyklý, jenže v tamních článcích a debatách bylo poznat, že PK má s funkcionáři jakési nevyřízené účty . Doplním ještě aktuální zprávu k elitnímu turnaji v Bukurešti. Doslova pár hodin před jeho začátkem onemocněl Richard Rapport a nahradí jej rumunská dvojka Bogdan-Daniel Deac.

David Brazina

Tvůj příspěvek je teď jiný než na který jsem reagoval nebo se mi to zdá? Nechci se bavit o tom co bylo a nebylo mazáno, to je věc admina. Příspěvky které jsou za hranou svou sprostotou a nenávisti se mazou a dotyčný je upozorněn. Morphynista byl upozorněn opakovaně, když to nepomohlo, dostal ban. Mohl bych tady zkopírovat jeho žvásty, ale to asi není potřeba. Jílek ten nemůže zkousnout že jsem Petrovi pomohl a my dva problém předpokládám že už mezi sebou nemáme. Co mi vadilo bylo upozadeni iniciativy Pavla Zpěváka. A taky arogantní vystupování Martina Petra. Pokud se mazali tvoje příspěvky Lubosi, důvod neznám, ale ono je občas těžké si v zájmu objektivity nechat kalet na hlavu na vlastnenem serveru. O svobodě diskuze na každý jinou představu, Twitter smazal Trumpa ale rasismus Jamese nechal na pokoji. Holt se nejde zavděčit všem.

Jan Jílek

Davide Bražino, přestaň si mě brát do úst. To co píšeš není pravda. Vadí mi na tobě zejména to, jak arogantně se dost často projevuješ a že mi podsouváš některé věci (např. že kopu za Vojtu Pláta).

Nerozumím tomu, proč kvůli své zášti vůči Morphynistovi útočíš na Jima Vasilise. Máš snad DŮKAZ, že jde o jednu a tu samou osobu?
Svaz si dle mého názoru spíš zaslouží uznání za to, že dokázal zareagovat na požadavek vedený nestandardním kanálem (nss) provedený nestandardním způsobem (telefonické obvolávání).

A ještě jedna poznámka na konec. Zdejší komentářový systém umožňuje příspěvek opravit, takže když se třeba náhodou s stane, že napíšeš hrubku, tak ji můžeš směle opravit, můj názor  :mrknuti:

David Brazina

Do úst ať si tě bere někdo jiný já to nejsem. Nevím ale že bys byl osoba o jejiž existenci by nesměla padnout ani zmínka.

Jan Jílek

Davide, a ty opravdu nechápeš, že když jsi u někoho na návštěvě (zdejší platforma), že by ses měl k hostiteli vyjadřovat alespoň trochu s respektem? Pro tebe nejsem žádný Jílek. Husy jsme spolu nepásli a oslovování příjmením s tykáním (jak s oblibou děláš), je minimálně výraz neúcty. Pokud v tom budeš chtít pokračovat, tak, prosím, někde jinde.

Jim Vasilis

Píšeš , že : “ Příspěvky které jsou za hranou svou sprostotou a nenávisti se mazou a dotyčný je upozorněn.“ Jenže právě tohle není pravda. Nejen mně, ale i řadě jiných diskutérů byly smazány příspěvky slušné, které měly co říct k danému článku. Naopak zase vznikla skupina lidí, kteří se dokázali vlichotit do přízně PK a těm procházelo skoro vše, i urážky a nenávistné útoky. V závěru mého působení pak 90 % příspěvků, co přežily cenzuru, bylo o ničem, poněvadž je psali trollové a grafomani, které si majitel kupodivu oblíbil. A pochopitelně, že v takovém prostředí nemají skutečné osobnosti náladu něco psát a odcházejí. Jako příklad uvádím pana Chrze, který jako svazový funkcionář psal o tom, co se aktuálně děje, vysvětloval, snažil se o komunikaci s “ veřejností „, jenže poté, co jej začali agresívně napadat tamní trollové, znechuceně odešel.

Zdenek Cekal

Vy, Morphynisto, jste ztratil poslední zbytky soudnosti. Napsat „Nejen mně, ale i řadě jiných diskutérů byly smazány příspěvky slušné, které měly co říct k danému článku,“ je nehorázná lež. U článku „Jubileum Anatolie Karpova“ jste si neodpustil osobní poznámku o Ruské federaci:
„Jako dodělávající bestie i tato diktatura vezme brzký konec.“ Čili není pravda, že jste psal „slušné příspěvky.“ Byl jste to naopak Vy, kdo rozdmychával nenávist a vedl verbální útoky proti osobám s jiným názorem. A i zde, v novém azylu, se projevuje Váš starý neduh – patologická lhavost. Cituji: „Jako příklad uvádím pana Chrze, který jako svazový funkcionář psal o tom, co se aktuálně děje, vysvětloval, snažil se o komunikaci s “ veřejností „, jenže poté, co jej začali agresívně napadat tamní trollové, znechuceně odešel.“ Výrok se nezakládá na pravdě, pan Chrz je i nadále publicisticky činný u „konkurence“ viz jeho nedávný příspěvek: „03.06.2021 07:21 | Pavel Ch
A tady je jeho první velký úspěch, právě vyhrál poslední 11.kolo a stal se mistrem světa do 10 let (Vung Tau u Jihočínského moře, Vietnam 2008) – autor foto stejný jako autor tohoto příspěvku.“
Přestaňte se litovat, Morphynisto. Žádní agresivní trollové Vás bezdůvodně nenapadali. Koledoval jste si o to a po zásluze jste byl „odejit“ ze společenství slušných lidí.

Jim Vasilis

Zase manipulujete. V tématu o Karpovovi jsem žádný takový příspěvek nenapsal, co se týká pana Chrze, ten možná občas ještě někdy napíše, ale už nebude informovat o aktuálním funkcionářském dění ve svazu. Pokud označujete diskutéry u PK za “ společenství slušných lidí „, beru to jako ironii. Možná tam ještě nějací zůstali, jenže u většiny těch aktivních mám s ohledem na to, jak se chovají, vážné pochybnosti.

Jan Jílek

Zdejší systém hodnocení umožňuje hodnotit kladně i záporně. Nehraju si vůbec na nic, mínusem jsem si pouze dovolil vyjádřit nesouhlas.
 
Dovolím si tě co nejjemněji upozornit (abys to unesl, když máš problém i s vyjádřením nesouhlasu v podobě mínusu), že o podobný útočný a osobní tón zde nestojím, takže pokud bys v něm chtěl pokračovat, nebylo by to umožněno.
 
Pokud se zvládneš zapojit do diskuse věcně, tak jsi vítán  :mrknuti:

david brazina

ale nepovidej? nekde jsem nebyl vecny? a nebudes mi pak zase psat na email, jak jsem co myslel? nemam zajem resit blbosti, zareagoval jsem pouze na chovani svazu, ktere se mi k paulz nelibilo, to je vse.
to ze si tady jeden prolhany trol lize boleni z banu u konkurence, protoze se choval jak pomateny blazen, je bonus, ktery s ulevou nechavam vam. hezky den.
 

Jan Jílek

Poslední příspěvek do této debaty – nedebaty. Jsou věci a chvíle, kdy opravdu radši řeším věci soukromě – např. rád vysvětlím uživateli, že jsem mu upravil příspěvek a proč – to ale výjimečně. Tobě jsem jen napsal e-mail s dotazem, proč píšeš, že bojuju za Vojtu Pláta – když to není pravda.
 
K věcnosti příspěvků – psát někomu, aby se pokálel opravdu věcné není a je to dokonce proti pravidlům diskuse na tomto serveru – ale samozřejmě kvůli takovému prohřešku mazat nic nebudeme, zvlášť když je to ojedinělé – to jen k té věcnosti.
 
Nerozumím, jaké konkrétní chování ze strany svazu k panu Zpěvákovi se ti nelíbilo, ale to je asi už jedno. Ještě jednou zopakuji, že podle mého názoru si svaz zaslouží spíš uznání za to, že dokázal iniciativu pana Zpěváka přetavit v konkrétní výstup, jakkoli jeho postup určitě nebyl běžný.
 
Spory uživatelů z jiných serverů mě nezajímají. Pokud nějaké máte, nechte si je, prosím, na jiná kolbiště.
 
Daleko radši bych viděl konkrétní šachovou diskusi. Hezký víkend.

David Brazina

No psát že se mažou jen vulgární příspěvky a pak hrozit smazáním za „neuctivy tón“ to chce taky hodně velký fištron 😀 již jsem psal. Mě vadíl přístup svazu k Pavlovi. Jiný rámec debaty jsem já skutečně nezačal…..

Jan Jílek

Čemu konkrétně nerozumíš na bodu 4 pravidel zdejší diskuse: „4. Nepřípustné jsou zejména urážky, pomluvy, vulgarity, rasismus či ponižování jednotlivce nebo skupin osob.“
 
Psát někomu aby se pokálel urážlivé je.
 
Takže naposled, pokud chceš psát příspěvky na tomto serveru, respektuj zdejší pravidla. Jednoduché.

david brazina

😀 😀 😀 tak jo, tak se mej 😀

26
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x