Superbet pokračuje

Superbet Chess Classic Romania 2021 v Bukurešti vstoupil do druhé poloviny. Mezitím nám začal online turnaj „supermládeže“, tedy týmů nominovaných renomovanými hráči, pod názvem „Gelfand Challenge“, na který se podíváme příště 😉 .

 

V Bukurešti se hrálo šesté kolo. Turnaj se blíží ke svému konci, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo hrát ostřeji.
Pozor!
Napsal jsem „ostřeji“, protože i když v šestém kole skončily remízou tři partie z pěti, přece jen se alespoň hrálo.

 

Hrál dokonce i Radžabov(!) a měl černé figury s Deacem. Černými se hraje na výhru těžko, i když máte chuť hrát. Radžabov se vyjádřil, že snad najde nějakou motivaci ve druhé polovině turnaje.
Našel?
Posuďte sami.

 

 

Vachier-Lagrave hrál s Caruanou ostrou variantu Moellerovy varianty. Sympatické je, že si připravil (nebo vymyslel) v zahájení novinku (18.f4). Ta však bílému nedávala žádnou hmatatelnou výhodu. Spíše bych řekl, že bílý měl i lepší tahy… Tedy, možná bych mohl být i „přímější: bílý se po jeho „novince“ dostal během několika tahů do horší pozice. Ale černý pak zkusil hrát až příliš přímočaře ( 22. … Jd3? ) a pozice byla rázem připravena nakrmit hladové fanoušky další remízou  :smutek: .

 

 

Sympatická snaha s nesympatickým koncem. Tak by se asi dala nazvat partie So-Giri. Hráči hráli, bojovali, ale nakonec nikdo z nich nechyboval a oboustranně zasloužená remíza.

 

 

Malá „parádička“ se povedla Griščukovi, který hrál bílými s Lupulescem. V Richter-Rauzerově variantě „Gríša“ vylepšil hru bílého (18.De1!?) a stál pak o dost lépe. Dokonce tak dobře, že bílému už pak stačilo udělat jen devět tahů a byl konec.

 

 

Nic není černobílé a nic není tak jednoduché, jak se to jeví na první pohled. Klamu „jednoduchosti“ podlehl Aronjan v partii s Mameďarovem, který si připravil (možná vymyslel) novinku 18.Vfe1. Pozice sice vypadala jednoduše, ale Aronjan reagoval „logicky“ a naivně.
Na rovinu: po 19. … Sd7? je pozice černého přinejmenším pochybná. Mameďarov si nenechal ujít příležitost.

 

 

Turnaj se rychle blíží ke svému konci. Zatím tedy borci nic moc nepředvedli. Není řeč o kvalitě, ale o bojovnosti (bojovnost=>chuť hrát).

 

Tabulka z TWICu:

 

 

V sobotu 12.6.2021 se hraje 7.kolo.

Los 7..kola:
Aronjan-Griščuk, Giri-MVL, Caruana-Mameďarov, Radžabov-So, Lupulescu-Deac.

Hraje se 12.6.2021 od 16:00. Partie můžete sledovat  online (chess24.com nebo chessbomb.com).

 


 

 

Vypadá to, že letos už bychom si konečně mohli zahrát šachy  :usmev: . Až budete shánět posily do týmu, vzpomeňte si, že letos „letí“ polyamorie!!!

Pozor na to, abyste si nevybrali nějakého „mnoholáskaře“ !!!

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x