Mistrovství Slovenska seniorů 2021

Slovenský šachový svaz, ŠK Slovan Bratislava a Město Vysoké Tatry uspořádaly ve dnech 20.6.-27.6.2021 otevřené mistrovství SR seniorů. Hrálo se ve dvou základních turnajích, a to v kategoriích 65+ a 50+ .

 

Je to teprve druhý turnaj seniorů, kterého jsem se zúčastnil. První bylo mistrovství světa seniorů ve 4-členných družstev v březnu 2020 v Praze. Jelikož jsou Vysoké Tatry má oblíbená turistická destinace a každý šachový turnaj má svou zvláštní atmosféru a platí to i pro turnaje seniorů, rozhodl jsem se, že si Tatry budu užívat a omezím přípravu na partie.
Cenový fond turnaje nebyl vysoký, zato pořadatel zajistil ubytování s plnou penzí v hotelu ***Hutník I. v Tatranských Matliaroch za příznivé ceny.

V turnaji 65+ nakonec zvítězil k velkému překvapení až 7. nasazený hráč Peter Demeter.
Jeho vítězství bylo zcela zasloužené. Pevnou a solidní hrou sbíral body a půlbody a v posledním 9. kole výhrou nad IM Ladislavem Dobrovolským si zajistil samostatné první místo se ziskem 7,5 bodů, následován dvojicí Jozef Michenka a Karol Ruckschloss (oba 7 bodů).
Vítěz si kromě hlavní ceny ve výši 200,- €, zajistil příspěvek od Slovenského šachového svazu ve výši 600,-€ na účast ME resp. MS seniorů.
Stejnou cenu i příspěvek si v turnaji 50+ vybojoval Marián Kantorík s 8 body z 9 partií před Josefem Lysem se 7,5 body, který již v příštím roce bude v kategorii 65+.

Turnaj to byl po všech stránkách velmi zdařilý, slavnostního zakončení se zúčastnil předseda SŠZ a prohlásil, že i nadále bude SŠZ podporovat toto mistrovství i jiné seniorské turnaje.

Co říci závěrem?

Jelikož se blíží MČR seniorů v Rychnově nad Kněžnou nabízí se malé zamyšlení a srovnání.
Proč hrát turnaje seniorů?
Šachový svaz i jiné organizace podporují hlavně mládež a to jak masově, tak i individuálně – talenty. Je to naprosto v pořádku, sám jsem si tím prošel, protože hraji šachy závodně víc než půlstoletí. O pozitivním vlivu šachu na rozvoj mladého člověka není třeba diskutovat. Určitým nedostatkem je, že když tito šachisté dostudují, nastoupí do zaměstnání nebo založí rodinu, tak značná část jich šachy omezí nebo přestanou hrát docela a to i talenti. Naopak zase senioři odchodem do důchodu mají spoustu volného času, jsou finančně zajištěni, chtějí žít aktivně, udržovat se fyzicky i mentálně, mít sociální kontakty, cestovat. A k tomu šachy výborně poslouží. Proto se i někteří bývalí šachisté k hraní šachu vrací.

Když srovnám způsob organizace turnajů seniorů u nás a na Slovensku, tak se mi zdá, že Slováci jsou o krok napřed. FIDE uznává dvě základní kategorie turnaje seniorů a to 65+ a 50+. Samozřejmě si pořadatel může vyhlásit různé mimořádné ceny podle ELO bodů nebo podle věku.

65+ není žádné magické číslo, ale je to věk odchodu do důchodu ve většině států Evropy, možná i světa. U nás se to zatím neujalo, asi proto, že Češi se musí stále nějak odlišovat, být světoví. Zajímavý je i příspěvek 600,-€ pro vítěze turnajů na účast na ME resp. MS. Náš svaz sice poskytuje hráčům nějaké peníze na tyto akce, ale nechci ani vědět, jak se v nějaké komisi rozhoduje o tom, komu se tyto prostředky přidělí.
Drtivá většina šachistů seniorů, jak jsem poznal, považuje hraní této hry za smysluplné využití volného času, jen málo z nich má ještě nějaké sportovní ambice.

Jozef Michenka

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Pepo, zdravím Tebe i Láďu D. Pěkný článek i se zamyšlením o hraní šachu v „pokročilém věku“ 🙂 , ale letí ten život jak howno hajzlem, co :-)… S dovolením tady pinknu výsledky, které jsem vyhledal. http://chess-results.com/tnr552551.aspx?lan=5&art=4

Jim Vasilis

Dnes v Záhřebu startuje další turnaj série Grand Chess Tour. Od středy do pátku se účastníci utkají v rapidu, v sobotu a v neděli pak v pětiminutovkách ( s dvěma vteřinami přidavku na tah ). Největší hvězdou rapidu bude samozřejmě Něpomňaščij a také legendární Anand, v bleskovkách by měl nastoupit i Garri Kasparov . Úvodní kolo by mělo začít v 15.00 místního času, který je stejný jako u nás.
 
https://cgct.eu/hr/

zakzak8

Mám otázku úplně mimo téma článku. Chtěl jsem se přihlásit na šachy.cz a nefunguje heslo. Velmi dlouho jsem tam nebyl přihlášen. Hrál jsem jako host. Mažete účty pokud se třeba rok nepřihlásím?

Jan Jílek

Napište mi prosím přes kontaktní formulář níže v odkazech a pořešíme to po mailu, díky  :usmev:

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x