Třetí kolo Světového poháru

Světový pohár v Soči má za sebou první partie třetího kola. Do něj postoupilo celkem 64 hráčů a Česká republika má mezi nimi svého zástupce. Nejlepší český hráč (nejen podle ratingu 🙂 ) David Navara měl bílé figury s mladým velmistrem z Ázerbajdžánu Vasifem Durarbajlim.

 

David zahájil královským pěšcem a brzy byla na šachovnici známá pozice španělské hry. Ve 22.tahu zahrál David 22.a5 a už tehdy měl zřejmě na mysli oběť figury, kterou uskutečnil ve 24.tahu (24.Jxe5).
Do hlav hráčů nevidím, ale řekl bych, že i černý už při tahu 22.a5 počítal s braním na e5.
Plán by to nebyl špatný, ale ukázalo se, že měl díru.

Dlouho jsem po partii zkoumal různé možnosti bílého, protože jsem vůči počítačům podezíravý  :usmev: . Hledal jsem, co viděl David a jeho soupeř a co nevidím já a ani Stockfish 13 či Stockfish 14.
Jediný závěr, který jsem učinil, je ten, že ani jeden z hráčů při propočtech neviděl velmi silný tah černého 25. … Dd7!, po němž by se pozice bílého rozsypala jako čínský čaj na lžičce ve větru.

Uvědomme si, jak šachisté myslí (alespoň doufám, že to tak je  :usmev: ).
Oba měli dopředu spočítanou variantu a oba přehlédli v propočtu tah 25. … Dd7. Ten tah není v propočtu až tak zřejmý. Dokonce je to jediný tah, který vede k výhodě (vyhrané pozici) černého. Všechny ostatní tahy vedly buď k rovné hře nebo k převaze bílého. Takže hráči si spočítali variantu, pak v rychlém sledu zahráli pár tahů, nehrálo se 25. … Dd7! a bojovalo se  :usmev: .
Není to první, ani poslední přehlédnutí v propočtu. Chybují i ti největší.
Bílý pak měl sice o kvalitu méně, ale byl to spíše černý, kdo musel dávat pozor, aby se náhodou nerozeběhli bílí pěšci na dámském křídle.

 

 

Nakonec tedy remíza, oboustranně (ne)zasloužená.
Jak víme, štěstí přeje odvážným a obvykle i silnějšímu  :usmev: .
Při Davidovi dnes stála nejen šachová bohyně Caissa, ale asi i samotný bůžek šachových romantiků a extravagantních „packalů“  Šachan  :smich: .

 

 

Evidentně nejen čeští šachoví fandové, ale i všechna šachová božstva (či nebožstva) chtějí vidět Davida dojít co nejdál  :usmev: . Proto věřím, že David postoupí.  :cze:


 

Odkazy pro sledování Světového poháru:

Komentované přenosy:

Průběh partií:

Turnajový pavouk:

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x