Světový pohár, třetí kolo

Dnes se na Světovém poháru v Soči hrály odvetné zápasy třetího kola. V mnoha zápasech je stav nerozhodný, v jiných je po dnešku o postupujícím (či vyřazeném) rozhodnuto.

 

České fanoušky zřejmě nejvíce zajímalo, jak si David Navara poradí s ázerbajdžánským GM Vasifem Durarbajlim.
Neporadil si  :smutek: .
Kouzlo vyřazovacích zápasů spočívá v tom, že stačí jediná chybička a končíte.
Dmitrij Andrejkin se o Světovém poháru vyjádřil hodně výstižně: „Tady platí jediná strategie: pevné nervy, dobrý spánek a hodně štěstí.
Něco z toho dnes Davidovi chybělo.

David se v odvetě i černými pokoušel hrát aktivně. Místo popotahování a vyčkávání se černý v reakci na méně obvyklý tah bílého 14.g3 pustil do operace na královském křídle (14. … f5!?). Dobrá asi nebyla výměna střelců na e3 (16. … Sxe3?!), ale stále se nic světoborného nedělo. Ve snaze „odhalit“ Davidovy plány jsem se při sledování partie domníval, že výše zmiňované tahy hrál černý s úmyslem zahrát 18. … e4!? s pošramocením postavení bílých pěšců, ale místo toho přišlo další malé oslabení pěšcové struktury černého na královském křídle (18. … h5?!) .

 

 

Tah e4 se však na šachovnici přesto objevil (22. … e4) a bílý v tu chvíli mohl klidně přetáhnout pěšce na d4, po čemž by jeho výhoda byla o něco větší, než tomu bylo v partii.
Jenže v tom případě by dostal určité protišance i černý, takže bílý se spokojil s málem (23.dxe4). Ani v následujícím tahu si bílý nelámal hlavu s hledáním nějaké výhody a upevnil své postavení pěšců na královském křídle tahem 24.h3= .

 

Vyměnily se těžké figury a na šachovnici vznikla jezdcová koncovka. Rovná jezdcová koncovka.

Černý v ní sice měl o pěšce méně, ale vzhledem k poškozené pěšcové struktuře bílého to nehrálo žádnou roli. Přišla Davidova slabší chvilka  :smutek: .
Tahem 30. … Jxe4? sice srovnal materiální skóre, ale zároveň tím otevřel bílému králi cestu vpřed. Doposud dvojpěšec e3-e4 bílému spíše překážel. Po logickém 31.Ja5 počítač sice hlásí, že černý po 31. … Kf7 ještě nemusí být zcela ztracen, ale při pohledu na šachovnici po 31. … Kf7 32.Jxb7 si o tom dovolím pochybovat.

 

 

Zbytek partie už byl jen marným bojem za ztracenou věc.

 

Celá partie s variantami ke stažení zde.

Porážky jsou neodmyslitelnou součástí šachu a nevyhýbají se ani těm nejlepším. David Navara vypadl ve třetím kole Světového poháru, ale to je jen jeden z mnoha turnajů. Navíc David narazil na velmi silného soupeře (i když v Evropě ne příliš známého), který měl našeho hráče zřejmě dobře „přečteného“. Nikam nespěchal a trpělivě čekal, až David sám projeví svou obvyklou snahu o aktivní hru.
Vyplatilo se mu to.

Někteří čeští „takyfanoušci“ se pozastavují nad hrou naší šachové jedničky a už vidí Davida jednou nohou v šachovém důchodu.
Takový Fabiano Caruana má štěstí, že hraje pod vlajkou USA a ne České republiky  :smich: . Také on vypadl ve třetím kole a ani jeho soupeř není v Evropě „za hvězdu“. Přesto je to velmi silný velmistr. Rinat Džumabajev (nebo také Žumabajev, angl. Jumabayev) je kazašskou jedničkou.
Po remíze v první partii dnes ve druhé Caruanu poslal domů, když vyhrál černými figurami.

Caruana stál po zahájení lépe. Pak vymyslel zajímavý plán (25.Jce2 -> g3 a pěšec g4-g5), který vypadal pro bílého celkem nadějně, ale nebylo to až tak horké a černý zahrál velmi dobře. V jedné chvíli byl bílý jasně prohraný, ale černý zahrál nepřesně 32. … Jf6? a dovolil bílému vyrovnat.
Nebylo snadné se zorientovat v těžké pozici, kde měl bílý dámu proti dvěma věžím (plus jezdci na obou stranách), ale také hodně slabého krále.
Fabi šlápl vedle (41.Dc4??) a musel odevzdat ještě i jezdce. Černý už pak nechyboval.

 

 

Hodně divokou partii sehrál hráč, o němž si myslím, že se jednou dostane minimálně mezi pětici nejlepších světových hráčů: Rameshbabu Praggnanandhaa.
Mladý Ind, který hrál i na Pražském šachovém festivalu, ve třetím kole poprvé na Světovém poháru prohrál. Jeho soupeř Michal Krasenkow (POL) tak srovnal stav zápasu na 1-1 a vynutil si tiebreakové prodloužení.
Nic proti Michalu Krasenkowi, ale moc šancí mu v tiebreaku nedávám.

Pokud se chcete dobře pobavit, přehrajte si partii bez šachového programu  :smich: . Ručím za to, že v tom případě máte o zábavu na dlouhé letní večery vystaráno. Pěšci na obou stranách těsně před proměnou, pochodující králové, materiální nerovnováha…
Šílená partie!

 

 

David Navara už sice vypadl, ale pořád bude na co se dívat. Věřím, že si každý svého favorita najde. Pokud nevíte komu fandit, zkuste fandit třeba Pražákovi Pentalu Harikrishnovi  :mrknuti: .
Ve čtvrtém kole narazí na „hratelného“ Íránce s příjmením, které si netroufám skloňovat: M.Amin Tabatabaei  :usmev: .


 

Odkazy pro sledování Světového poháru:

Komentované přenosy:

Průběh partií:

Turnajový pavouk:

 

 

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

a dobrý tip praggna-kras v rapidu

Remcik z Banika

jj, zkušený tip. Dnes vypadl například J.Van Foreest nebo S.Mamedyarov, dokonce i A.Giri nebo Y.Yu. Zaujalo mě jedno jméno, Velimir Ivič, o tomto hráči jsem v živote neslyšel a postupuje dál, prošel přes Bluebauma a Vallejo Ponse. Těch zajímavých a „neokoukaných“ jmen je tam samozřejmě více!

Jan Jílek

Kariéra všech těch jmenovaných je v úpadku a už to s nimi půjde jen z kopce  :smich:

Remcik z Banika

No tak to každopádně   :smich:  Akorát ten Magnus se ještě škube   :klobouk: 

Remcik z Banika

Je to škoda, že David vypadl, jak se říká u nás na severu: nenarobiš nic (překlad: nedá se nic dělat). Partii Krasenkow : Praggna si vybral parádně, to je šachová poezie!
 
 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x