SP-přehlídka promarněných příležitostí

Dnes pokračoval Světový pohár v Soči (Rusko) a mnohé partie měly zajímavý průběh, při jehož sledování jistě padali příznivci hyperkorektního šachu do mdlob 🙂 .
Naopak ti, co berou šachy jako sport a vědí, jak je těžké udržet nervy na uzdě, si dnes zřejmě přišli na své.

 

Radek Wojtaszek hrál bílými figurami s Magnusem Carlsenem. Partie skončila remízou, ale nemusela.
Bílý chyboval a Carlsen svou příležitost nevyužil.

Ze zahájení vyšel o chloupek léepe černý, ale ve chvíli, kdy se Carlsen začal chystat k aktivní hře na královském křídle, reagoval Wojtaszek obětí figury za dva pěšce (23.Jxf5). Pozice by byla rovná, ale černý hrál aktivně a rozhodl se figuru vrátit, aby pochroumal pěšcový kryt před bílým králem (24. … Sxh4).
Zajímavý plán, který ani jeden z hráčů nezvládl  :usmev: .
Magnus zřejmě viděl možnost braní jezdcem na poli e5, ale asi přehlédl mezišach 25.Se6+, kterým bílý vyřešil nejisté postavení střelce, s následným rozehráním bílé dámy (27.Dd3).
Pak už braní na poli e5 nemělo takovou sílu.
Wojtaszek-Carlsen 1/2 .

 

 

V partii Xiong-Vidit, se chybovalo až v časovce.
Vidit chyboval 35. … Jb5?, ale Xiong také neměl času nazbyt a nehrál nejpřesněji (36.Vb7?!) . Do časové kontroly zbývaly ještě dva tahy, když bílý zdánlivě nadějně obětoval na g6 (39.Sxg6). Nebylo to nejlepší pokračování, ale černý neměl čas vše důkladně propočítat. Pozici však odhadl (nebo možná spočítal?) lépe než bílý, který 40.tahem vše pokazil (40.Dxh6??).
Na první pohled to vypadalo, že černý král neunikne, jenže po logickém 40.tahu černého (40. … Vc1+) už měli oba hráči čas na zamyšlení. Ukázalo se, že nikoliv černý, ale bílý král je pod matovým útokem.
Slovo „ukázalo“ je však zřejmě nepřesné  :usmev: . Spíše by bylo vhodné napsat, že Vidit našel krásné 42. … Jf3+! a to je konec.

 

 

Přemožitel Davida Navary, Vasif Durarbajli, čelil černými barvami nebezpečnému Nodirbeku Abdusattorovovi. Ten se nerozpakoval obětovat kvalitu za dvojici střelců, možnost vytvoření nebezpečného volného pěšce a šanci hrát na výhru (17.exd5!?).
Pozice bílého sice na výhru nebyla :usmev:, ale nebyla ani nijak špatná. Pak však Nodirbek dovolil Vasifovi rozehrát věže (36.h4?) a na povrch vypluly vady bílé pozice. Bílý nemohl pokrýt všechny pěšcové slabiny.

 

 

Hodně zajímavá byla partie Jesipenko-Dubov.
Jesipenko byl vyhraný, ale nehrál koncovku s nějakým pěšcem navíc moc dobře. Spíše naopak. Kupil chybu za chybou.
Podotknu, že podle databáze koncovek vypustil bílý výhru v 69.tahu.
Nepřekvapuje mě, že tuhle těžkou koncovku (věž proti jezdci) nedotahal Jesipenko k výhře, ale trochu mě zaráží, že do takové koncovky vůbec přešel a to, že několikrát minul „bránu“ z jednoho metru  :usmev: .
Jak je vidět, ani mezi hráči 2700+ nejsou hrubky ničím neobvyklým.
Možná jsme si v době koronavirového hraní online až příliš zvykli sledovat hodnocení pozic z pohledu počítačů a teď se nám zdá, že to hodně hráčů hraje špatně  :usmev: .

 

 


 

Odkazy pro sledování Světového poháru:

Komentované přenosy:

Průběh partií:

Turnajový pavouk:

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

No jo, i mistr tesař se utne. Zrychlené tempo rozhodne i zápas Durarbajli – Abdusattorov. Černý dnes musel zvítězit a vybral si k tomu Philidorovu obranu , ta se na téhle úrovni objevuje zřídka, ale cílem bylo zřejmě soupeře překvapit . Durarbajli se už v zahájení dostal do horší pozice a tentokrát to byl on, komu se staly osudné pěšcové slabiny a aktivita černých figur.

Zdenek Cekal

Festival promarněných příležitostí pokračoval i v odvetných partiích 4.kola. Smutným hrdinou se stal jindy neomylný Magnus Carlsen. Nastává soumrak bohů?

Jim Vasilis

Zmínku si zaslouží i výkon Sama Shanklanda. Ten podruhé za sebou otočil pozici, kde stál hodně podezřele – první byla závěrečná partie s Areščenkem a také přemožitel Caruany Džumabajev musel po vyčerpávajícím boji v 86.tahu vzdát.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x