Světový pohár v rytmu kvapíku

Tiebreakovým rozstřelem pokračoval Světový pohár v Soči. Známe osmičku čtvrtfinalistů turnaje mužů a také všechny semifinalistky turnaje žen.

 

Magnus Carlsen bojoval o postup s Andrejem Jesipenkem.
Dalo by se říct, že tiebreak měl očekávaný průběh. První dvě rapid partie skončily nerozhodně. Ve zkráceném rapid tempu se Carlsen ujal vedení, ale Jesipenko vzápětí kontroval a opět srovnal skóre.
Stačil mu k tomu Carlsenův blundr v 21.tahu (21. …. Vab8??). Po tahu 21 … Vab8 vypadá pozice na první pohled za černého v pořádku, ale po jednoduchém 22.Jc4 najednou visí Sb6 i pd6. Připočtěme k tomu ještě slabého černého pa5 a ani Magnus není takový kouzelník, aby partii zremízoval. Jesipenko získal pěšce a postupně systematicky měnil figurky (opravdu příkladně) až do pěšcové koncovky.
Vynikající technická práce Jesipenka a bylo srovnáno.

 

 

V takových chvílích (vyrovnaný zápas) přichází na řadu „Magnusova kápézetka“ (KPZ= Krabička Poslední Záchrany), tedy bleskové partie. Jistě by se na světě našli hráči, proti kterým by Magnusovi jeho KPZ byla k ničemu, jenže tyhle hráče většinou tak daleko Magnus nepustí  :usmev: .
V bleskovkách 2-0 pro Carlsena a jeho postup do čtvrtfinále.

Tam se Magnus potká s Étiennem Bacrotem, který přešel přes Kacpera Pioruna. První rapidy každý vyhrál černými, ale ve zkrácených rapidech už Piorun „pokulhával“. Na blicky nedošlo a Bacrot postoupil.

Vidit, který postoupil už po klasických partiích, čekal, zda se ve čtvrtfinále utká s Dudou nebo Griščukem.  O Dudovi se traduje, že „občas“ mívá problém v zahájení, o Griščukovi je známo, že dobře blicá. Ani jedno se nepotvrdilo.
V první rapid partii měl Duda bílé a ze zahájení vyšel celkem dobře. Griščuk se však dobře bránil a postupně nivelizoval minimální výhodu bílého. Od 27.tahu už hráli oba hráči na vteřinách a o oboustranné nepřesnosti či chyby nebyla nouze.

Ve 44.tahu zahrál bílý 44.Vgf3??, čímž dostal do problémů bílého krále. Bílá dáma se do potíží dostala už dříve  :usmev: . Griščuk neviděl nebo špatně spočítal útok proti bílému králi a hra se vyrovnala. Když už se zdálo, že partie skončí remízou, přišla rozhodující chyba černého a Duda nezaváhal. Janek nechyboval ani ve druhé rapid partii, udržel remízu a postoupil.

 

 

Vladimir Fedosejev v prvním rapidu mladého Velimira Iviće jednoznačně přehrál a šel do vedení. Ani ve druhé partii neměl Ivić nárok. Po zahájení byla iniciativa na straně černého a Velimir si s pozicí nevěděl moc rady. Zatímco Fedosejev hrál celkem rychle, bílý se trápil a ztrácel čas. Osudnou se Ivićovi stala pozice po 23.Jxh6+. Objektivně přibližně rovná pozice, ale na další tah (a nikoli nejlepší) spotřeboval bílý přes šest minut. Fedosejev hrál v klidu a na remízu, která by jej posunula do čtvrtfinále. Při soupeřových dvou vteřinách na hodinách zahrál Fedosejev 28. … Sxf5?? . Objektivně chybný tah, po němž bílý téměř vynuceně získal kvalitu. Černému však zůstal volný c-pěšec. Hrát takovou pozici na vteřině se určitě dá, ale asi ne moc dobře. Bílý byl rád, že stíhá provádět tahy a nakonec nejen chyboval, ale ještě i překročil čas.
Postupuje Fedosejev.

 

 

Amin Tabatabaei v klasických partiích vyklouzl Haiku Martirosjanovi. Podobný kousek se mu povedl i v první rapid partii.

V ostré, ale přibližně rovné pozici, nehrál bílý nejpřesněji a černý získal výhodu. Pak bílý pohrozil odtažným šachem (40.Da1) a kdyby černý jednoduše ustoupil králem, měl by bílý akorát tak problém se zastavováním volných černých pěšců. Černý vyřešil hrozbu jiným způsobem a představil dámu (40. … Dg7??).  Měl prohrát, ale „tragéd“ Martirosjan s ubývajícím časem neviděl (nebo nestihl spočítat?) motivy s křížovými vazbami. Černý však také nehrál přesně a partie nakonec skončila zaslouženou remízou.

 

 

Ve druhé rapid partii, která byla také okořeněna množstvím chyb, se už Martirosjan nezvedl. Tabatabaei zvítězil a postoupil.

 

Sergej Karjakin si s sebou na turnaj přivezl svou starou formu. Remízovou formu. Jeho šachy jsou cokoliv: dobré, vynikající, bezchybné…., ale nudné  :smutek: . Hraje velmi solidně a jen čeká, až soupeř pochybí. Stane-li se tak, je schopen „dusit“ jej celé dlouhé hodiny. V tiebreakovém zápasu s Maximem Vachierem-Lagravem skončily první rapid partie remízami. Remízou skončila i první partie zkráceného rapidu a pak, ve druhé zkrácené rapid partii, se Karjakin konečně dočkal.
MVL v těžké koncovce chyboval a Karjakin postoupil do čtvrtfinále.

 

 

V turnaji žen byly tři účastnice semifinále jasné. O postup bojovaly v tiebreaku Nana Dzagnidze a Anna Muzyčuk. K postupu stačily Anně dvě rapid partie. Obě vyhrála a v semifinále se utká s Gorjačkinou. Partie jsem viděl jen „z rychlíku“, ale zarazila mě časová spotřeba jak Anny Muzyčuk, tak Nany Dzagnidze. Už někde na začátku střední hry se pomalu začínalo blicat  :usmev: .
Pokud Gorjačkina projde klasickými partiemi proti Muzyčuk bez ztráty kytičky, tak ve zrychleném tempu asi Anna moc šancí mít nebude.

 


 

Odkazy pro sledování Světového poháru:

Komentované přenosy:

Průběh partií:

Turnajový pavouk:

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Jsem zvědavý, pane Zimnioku, jak „uchopíte“ partii Bacrot vs. Carlsen. Francouz se v dynamických pozicích plácá jak nudle v bandasce a Magnus mu zdatně sekunduje. Nezaujatý pozorovatel (s enginem) by řekl, že hraje slepý s jednookým.

Jim Vasilis

Na chess-news komentují : “ Магнус Карлсен блестяще победил в первой партии Этьена Бакро „. Skvělý výkon předvedl také Sam Shankland, který využil chyb Sergeje Karjakina . Učinil tím důležitý krok k postupu a přeji tomuto sympatickému zástupci země svobody i celkové vítězství.

Zdenek Cekal

„Učinil tím důležitý krok k postupu a přeji tomuto sympatickému ZÁSTUPCI ZEMĚ SVOBODY i celkové vítězství.“
Norsko podlehlo islamizaci a nachází se v totálním rozkladu. Předměstí větších měst ovládají gangy muslimských výrostků…Dám Vám, Morhynisto, link na blog pana Brenny (rodilý Nor) s názvem „Švédsko hoří, Norsko teprve doutná“, aby jste si učinil rámcovou představu, co se dnes děje ve skandinávských zemí za zvěrstva.
https://blog.aktualne.cz/blogy/yngvar-brenna.php?itemid=32348
PS. Fanatismus lidí jako jste Vy, představuje reálnou hrozbu pro demokracii (bez přívlastku „liberální“). Proto „vítačské“ strany „Piráti“ a TOP09 nesmí za žádnou cenu vyhrát podzimní volby do PS.
 

Jim Vasilis

Obávám se, že jste si ve svém rozhořčení můj příspěvek ani pořádně nepřečetl.   :usmev: 

Remcik z Banika

Lobby prodejců sušiček prádla je zřejmě v USA velmi silná a svět se v řit obraca   :usmev:  Včera nás ale určitě potěšil Vojta Z., bo my na severu známe, co dokáže.

Jim Vasilis

Tady již starší článek, jak se lze dočíst, tak v USA jde kupodivu o věc pro mnohé důležitou, dozvíme se ale také, že v řadě států tento zákaz už zrušili. https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/americka-valka-o-pradelni-snury-jak-ceska-v-arizone-narazila_360275.html

Zdenek Cekal

To je realita dnešních dnů v „kolébce demokracie.“ Mne ale nejvíce šokoval příběh středoškolské učitelky Jennifer Fichterové, respektive trest odnětí svobody v trvání 22 let, který dostala za sex se třemi sedmnáctiletými studenty.
https://www.echo24.cz/a/wNC8V/22-let-za-sex-se-studenty-pustte-ucitelku-zni-ze-socialnich-siti
USA je jedna z nejodpornějších zemí…Pokrytecké svině s plnou hubou morálky, floskulí o lidských právech, ale neuvěřitelně pokřiveným (nejenom) justičním systémem.
A ano, pane Zimnioku, ČR je mimořádně liberální země…A stále bude, pokud výkonnou moc na podzim neuzurpuje Česká pirátská strana.

Jim Vasilis

Diskusi o americkém justičním systému, který jistě není zcela dokonalý ( a výsledkem mohou být i takovéhle zcela nepřiměřené tresty ) si nechám na jindy. Zatím se chystám na zaslouženou dovolenou, proto se odmlčím a nechám zdejší putinovce mínusovat , po návratu se pak zapojím do kampaně koalice SPOLU, která jak doufám, společně s Piráty a STAN vytvoří příští vládu – ke zlosti okamurovců, komunistů a Babišových koblihářů.

Jirka Kadlec

Nejen na jindy, ale především někde jinde!

10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x