Kuriózní hrubka mistra Eljašova

Ve starých šachových rubrikách se nacházejí stále nové partie a úlohy, které nejsou zachyceny v šachových databázích. V létě 1904 se hrál v Mnichově malý tříkolový čtyřzápas. Tabulka soutěže z časopisu Deutsche Schachzeitung 1904 str. 377.


Jedna z partií si zasloužila publikace s poznámkami vítěze i v našem časopise Věda a práce v čísle 5 roku 1904. Málo známý mistr Eljašov (1870 – 1919, na obrázku zcela nahoře) v té době proháněl na šachovnici i hráče zvučných jmen. V této ukázce porazil jednoho z nejzajímavějších šachistů první poloviny minulého století Rudolfa Spielmanna. Poznámky Eljašova si můžete přečíst na obrázku z časopisu.

Eljašov – Spielmann [C63]
Mnichov, 1904

Věda a práce 1904/5
Antonín Klír

Pozornost v rubrice si zaslouží i úloha známého vědce (rektor ČVUT) Antonína Klíra, který byl nadšeným šachistou, úlohářem a funkcionářem (starosta ÚjČŠ).

Klír, A.
Zlatá Praha, 1904
Mat 3. tahem

A na závěr ještě jedna ukázka hry Eljašova z dobového periodika, tehdejších ročenek, L. Bachmann, Schachjahrbuch 1914 ze strany 16: „Ve 12. kole prohrál Eljašov svoji partii s Freymanem. Přinášíme její kuriózní závěr:“

Eljašov – Freyman
Petrohrad, 1914

Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x