Laskerovo 6…Ja6 v Moskvě 1925

Ve 20. letech minulého století se bouřlivé rozvíjela teorie zejména po tazích 1.d4 a nebo 1.Jf3. Bylo vynalezeno a prověřeno mnoho systémů, stovky zajímavých variant.

Například v partii v Londýně 1922 Bogoljubov – Aljechin po tazích 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Jf3 Jf6 4.Jc3 dxc4 5.a4 zahrál Aljechin 5… Sf5 čímž určil nejhlavnější směr v této variantě. A i následující tah 6.e3 zahraný Bogoljubovem je od té doby používán jako hlavní linie. Po dalších tazích 6…e6 7.Sxc4 nacházíme v databankách přes 17 000 partií. K novinkám těchto velikánů se o 2 roky později v Moskvě přidal i Lasker (na obrázku zcela nahoře), který zahrál překvapivé 6…Ja6.

Tahem betonuje černý pole b4. Praxe ale ukázala, že postavení jezdce na tomto poli nemůže vyvíjet tlak na centrální pole.

Verlinskij – Lasker [D16]
Moskva, 1925

Tah, který údajně vymyslel Emanuel Lasker samozřejmě nebyl na šachovnicích zahrán poprvé. Nalezl jsem jej v těch dobách populární teorii zahájení od Bilguera (Handbuch des Schachspiels) v dodatku, který napsal Hans Kmoch (Berlin und Leipzig 1930). Partie pochází z vídeňských kruhů a zřejmě ji autor publikace znal, nebo byla možná uveřejněná v nějaké šachové rubrice té doby. Jména protagonistů původní partie jsem našel v tabulce turnaje rakouského svazu v časopise Oestereichische Schachrundschau 1924 na straně 176. Hrálo se v hracím lokále Arbeiter Schachklubu. Tedy partie zřejmě je plně reálná.

V Kmochově dodatku se ale připisuje prvenství kanadskému šachistovi Maréchalovi z Montrealu. Zřejmě se jedná o G. Maréchala, který v roce 1923 prohrál v montrealské simultánce s Aljechinem. Jeho jméno uvádí i Kondraťjev ve své Slavjaskaja začšita (Moskva 1985). Několik partií Kanaďana (včetně té s Aljechinem) v databázích existuje. Zde je vídeňská partie:

Figur – Guth [D18]
Vídeň, 1924

Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kalendovský

Dobrá práce pro historii šachových zahájení.

Jan Jílek

Souhlasím, články pana Závodného čtu vždy velmi rád. Díky nim se na chvíli zastavím a zahloubám, jaké to asi bylo dříve  :usmev:

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x