Šachy ve stínu Covidu?

Skončily šampionáty v USA, v Rusku skončí dnes.
Bude se hrát „superopen“ v Rize?
Šachy v ČR jen pro očkované?

 

V St.Louis skončily americké šampionáty, o nichž jsme se už zmiňovali.
V mužské části (či otevřené sekci) dosáhli tři hráči 6.5 bodů z jedenácti partií. Fabiano Caruana se po nepodařené první polovině turnaje vzpamatoval, Wesley So se téměř po celý turnaj držel v horní polovině tabulky a Samuel Sevian se mezi první trojku propracoval postupně.
O šampiónu USA tak musel rozhodnout tiebreak. Výše jmenovaní tři hráči včera mezi sebou sehráli miniturnaj v desetiminutových rapid partiích. O celkovém vítězi rozhodl souboj mezi Caruanou a Soem hned v prvním kole, protože oba dva porazili Seviana.
V přibližně rovné koncovce Caruana zřejmě nedocenil nebo přehlédl „zvedák 41. … f5, po němž se zcela rozpadl pěšcový řetěz bílého.

 

 

Wesley So se tak stal už potřetí mistrem USA. Na druhém místě skončil Fabiano Caruana, třetí byl Samuel Sevian.

 

Tabulka (screenshot z webu turnaje) ukazuje další pořadí. Pro podrobné výsledky jednotlivých kol klikněte sem.

 

Mezi ženami se prosadilo mládí. S 8.5 body z jedenácti partií zvítězila mladá Carissa Yip, která kromě tří remíz prohrála jen s druhou hráčkou konečné tabulky Gulrukhbegim Tokhirjonovou (Tochiržonovou), která ještě v roce 2018 hrála za svůj rodný Uzbekistán. Až na třetím místě skončila turnajový jednička Irina Krush.
Vítězka je nejmladší šampiónkou USA. Češka Kateřina Němcová nakonec skončila na pátém místě.

 

Screenshot z webu turnaje:

 

Zajímavostí je, že ač bylo v turnaji zavedeno „SUPERsofijské pravidlo“  :usmev: , tedy absolutní zákaz nabídek remízy, tak v mužské sekci skončilo remízou 42 partií z 66. Jestliže dobře počítám, pak je to 63.64%. A to se vyplatí  :smich: .
Doplním, že 15x vyhráli bílí, 9x černí.


 

Zatímco v USA byly remízy zcela zakázány, v Rusku se nic takového neujalo.
Z doposud odehraných deseti kol, skončilo remízou v otevřeném turnaji 42 partií z 60 ( 70% ). Devětkrát vyhráli bílí, stejný počet „zářezů“ mají na svém kontě černí.

V turnaji je po 10.kole v čele Nikita Viťugov s 6.5 body. Na paty mu však šlapou Vladimir Fedosejev a Maxim Matlakov, kteří mají o půlbodu méně. V dnešním posledním kole má Nikita za soupeře prozatím předposledního hráče tabulky, Aleksandra Rachmanova. Pokud se nic zvláštního nestane, je velmi pravděpodobné, že Viťugov už udrží první příčku.
Posledně jsme tady zmiňovali i jedinou ženu v turnaji, Aleksandru Gorjačkinu, která měla po pěti kolech 2.5 bodů. O moc více jich v dalších pěti kolech nenasbírala a aktuálně má na svém kontě 4 body, které ji stačí na desáté místo.

 

V ženském superfinále je před posledním kolem v čele Valentina Gunina s 7.5 body. Ale o první místo může přijít, protože v posledním kole na ní čeká jedna z jejich pronásledovatelek, Polina Šuvalova. Ta má stejně jako Jevgenija Ovod jen o půlbodu méně než Gunina. Na souboji Gunina-Šuvalova by mohla právě Ovod „vydělat“, protože má v poslední kole zatím poslední hráčku v tabulce-Alinu Bivol.

Kompletní výsledkový servis na chess-results:

Otevřený
Ženy


 

Od 25.10. do 8.11 se v lotyšské Rize uskuteční Grand Swiss Tournament, který se sem „stěhuje“ z ostrova Man kvůli antiCovid restrikcím na tomto ostrově.
Otázkou je, zda se tento super turnaj v Rize vůbec uskuteční, protože v Lotyšsku platí od 21.10. do 15.11. ještě přísnější proticovidová opatření než na ostrově Man. Vlastně žádná „přísnější“, ale přímo lockdown  :usmev: , tak jak jej známe i u nás. Tj. všechno je zavřeno, zákazy vycházení atd.
Hikaru Nakamura už se nechal slyšet, že za takových podmínek tento turnaj hrát nebude. Kromě toho, že se dají očekávat i další odhlášky, je otázkou, zda vůbec státní správa v Lotyšsku něco takového povolí a když, tak za jakých podmínek.

Kdo další z oprávněných hráčů odmítne hrát?
Uvidíme, ale přijde mi jako ironie osudu, že kvůli přísným opatřením na ostrově Man se turnaj přesunul do přímo lockdownové oblasti  :smich:


 

Dovolím si mírně „zaprovokovat“  :usmev: .
Podobně jako ve většině evropských i jiných států, i v ČR stoupá počet lidí, kteří byli pozitivně testováni na Covid 19.
Vláda už chystá zpřísnění restrikcí, aby se pokusila zabránit šíření Covidu.
Mimochodem, v Moravskoslezském kraji, resp. na Karvinsku a Ostravsku, jsme z restrikcí nevylezli od počátku covidové éry  :usmev: , protože když se naposledy oslavoval konec Covidu, u nás se nakazili horníci a roušky tak nosíme (v klidu…nenosíme  :smich: ) na tlamách už takřka dva roky.

Mezi chystanými opatřeními je například i trvání platnosti certifikátů o testování. Platnost by se měla zkrátit u antigenních testů na jeden den, u PCR testů na tři dny, což je pro nás šachisty „tak trochu“ problém, protože zápasy se hrávají obvykle v neděli.
V sobotu se v mnoha testovacích místech nedělají testy, takže pokud se někdo nechá otestovat antigenem v pátek, může si tak leda v sobotu zajít na pivo a v neděli bude sedět doma na zadku. Nechá-li si někdo udělat v pátek PCR test, musí počítat s tím, že výsledek obdrží do 48 hodin (obvykle do 24 hodin, ale já třeba čekal na PCR test tři dny, protože údajně někdo zadal špatné údaje  :usmev: ), takže pro kapitána bude celkem obtížné postavit sestavu na neděli, když třeba ještě v sobotu večer nebo v neděli ráno nebude vědět, jak dopadly testy.
Navíc je v plánu, že si mají testy od 1.12.2021 hradit samotní testovaní, což jistě také mnohé hráče nepotěší, ale pochybuji, že by je to přimělo nechat se kvůli tomu naočkovat (stejně by jim to bylo houby platné, protože se počítá jen „plné“ očkování a než je absolvují, bude už skoro po sezóně  :usmev: ).

Pokud si v této chvíli rvete zbytky kštice nad touto situací, můžete se zklidnit. Počty pozitivních začínají růst a dá se očekávat, že dříve nebo později opět přijdou tvrdší restrikce a opět se soutěže nedohrají. Jistě, záleží také na tom, jak se k problémům postaví nová vláda, ale za té stávající bych si na nedohrání soutěží klidně vsadil  :usmev: .

Jednoduše se domnívám, že i když je u nás očkování „dobrovolné“ (asi tak dobrovolné, jako byl v padesátých letech minulého století vstup sedláků do družstva nebo občanů do vládnoucí strany-prostě „Chceš ‚normálně‘ žít? Přidej se k nám!„, což je rétorika, která mi značně vadí), de facto se stane povinným a že už v této sezóně dohrají soutěže jen očkovaní  :usmev: .

Pokud si někdo myslí, že nás spasí „kolektivní imunita“, pokusím se jej vyvést z omylu.

V ČR je nyní naočkováno 56% lidí, Covid prodělalo v posledním půlroce cca 12% lidí, zhruba 16% populace je v rozmezí 0-14 let (těch se zatím očkování moc netýká) a přibližně 4% lidí se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Sečtěme ta procenta: 56+12+16+4=88%. Takže cca 12% lidí je neočkovaných (nikoli nechráněných, protože určité procento z nich se jistě s Covidem již „setkalo“).

Za návrat k „normálnímu“ životu se považuje 70% proočkovanost, takže zbývá naočkovat všechny neočkované, kteří neprodělali Covid plus ještě pár dalších, co jim expirovaly protilátky po nemoci.
Těžko z veřejně dostupných dat odhadnout, kolik je naočkovaných osob ve věku 0-14 let, ale když sečteme procento očkovaných a těch, kteří prodělali Covid, pak k 70% chybí opravdu málo (2%) a možná po přičtení mládeže jsme na 70% už teď. Přesto nám rostou počty pozitivních, z čehož se dá usuzovat, že „kolektivní imunita“ je v tomto případě jen mýtus  :usmev: .

Leč nezoufejme!
Denně má přibývat cca 4000 pozitivních (čekám spíše vyšší čísla), z nichž je údajně naprostá většina neočkovaná, takže procento neočkovaných a „neprodělaných“ se bude snižovat přirozenou cestou (buď protilátky nebo úmrtí)  :usmev: .
Z toho se dá usuzovat, že:

mýtická kolektivní imunita=100% očkovanost (téměř)

a že tedy příští sezónu už si zahrajeme úplně všichni přeživší  :smich: .

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
15 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Dostal jsem sice mínusy, pravdou ale je, že se odhlásil například Griščuk a Jekatěrina Lagno, z dalších známých jmen pak Mamedjarov, Vidit, Le Quang Liem. Aktualizovaný seznam účastníků tedy ukazuje Davida Navaru na 16.místě , Nguyen Thai Dai Van má číslo 94. Open Event Participants – FIDE Chess.com Grand Swiss 2021

Jim Vasilis

Bohužel už teď můžeme říct, že i když se “ velký švýcar “ hrát bude, účastníky čekají podstatná omezení . Pohybovat se mohou jen v prostoru mezi hotelem a hracím místem, pravidelné testování je podmínkou, nebudou moci přijít ani diváci. Otazník zůstává nad účastí ruských šachistů a šachistek. Předseda jejich svazu Andrej Filatov jim totiž nedoporučil v Lotyšsku hrát. I když to není v níže citovaném prohlášení výslovně uvedené, je jasné, jaký turnaj má na mysli. Tak uvidíme, protože v Rusku znamená “ doporučení “ totéž co rozkaz…
 

Уважаемые друзья,

В последнее время мы постоянно слышим трагические новости о жертвах коронавирусной инфекции во всем мире, в том числе и в шахматном, читаем пугающие статистические данные и видим, как трудно врачам бороться с COVID-19. 

В связи с этим я настоятельно прошу вас ответственно относиться к своему здоровью и здоровью окружающих. Помимо соблюдения санитарно-эпидемиологического режима необходимо вакцинироваться тем, кто этого не сделал. Тем, кто уже вакцинирован, в период пандемии следует сделать повторную прививку через полгода. Я сам поставил первую вакцину „Спутник V“ еще зимой этого года, а затем ревакцинировался „Спутником Лайт“, и призываю вас к этому же. 

Федерация шахмат России не рекомендует шахматистам принимать участие в соревнованиях, проводящихся в странах с неблагоприятной эпидемиологической обстановкой.

Берегите себя и своих близких! 

Андрей Филатов призывает шахматистов к вакцинации (ruchess.ru)

 

Jirka Kadlec

Dávám minus. Aby Vám bylo jasné proč, tak je to za tuto hloupou poznámku:
„… v Rusku znamená “ doporučení “ totéž co rozkaz“…

jaroslav hadrava

Problémem většiny článků k tématu je, že jejich autoři používají slov, která nechápou a kterým nerozumějí.
1) Imunita není binární veličina (má/nemá ji), ale znamená, že organismus je schopný se „nějak“ popasovat s nákazou, pokud je vystaven expozici viru ve větším než malém množství. Tedy i člověk s imunitou může onemocnět a může i roznášet nákazu. A je jedno zda byl, anebo nebyl očkovaný. Imunita sama funguje vícekrokově, kdy nový stupeň je aktivován, když předchozí selže.
2) Kolektivní imunita znamená, že dostatečné (nadkritické) množství osob má imunitu, čímž množství osob, které se mohou nakazit klesne natolik, že virus má minimální šanci přejít na nějakého dalšího neimunitního jedince. Objevují se pak jen omezená (a nevýznamná) lokální ohniska nákazy. To ale (mlčky) předpokládá splnění dvou NUTNÝCH podmínek. Imunní osoba se již nemůže nakazit a současně imunita trvá neomezeně dlouhou dobu. To ale u coronavirů (jako je chřipka nebo sars-covid) evidentně neplatí – takže smolík.
Jen žasnu, že ani mnozí odborníci (virologové, imunologové, epidemiologové,…) toto nechápou a šíří bludy.
A současná vláda se chová jako léčitelé – „zachraňují“ statisíce zdravých, ale nemocným nejsou schopni pomoct.

MaSo

„V ČR je nyní naočkováno 56% lidí, Covid prodělalo v posledním půlroce cca 12% lidí, zhruba 16% populace je v rozmezí 0-14 let (těch se zatím očkování moc netýká) a přibližně 4% lidí se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Sečtěme ta procenta: 56+12+16+4=88%. Takže cca 12% lidí je neočkovaných (nikoli nechráněných, protože určité procento z nich se jistě s Covidem již „setkalo“).“
 
To je opravdu zajimava matematika, nechtel bys mi delat dane? 🙂

Jim Vasilis

Nakonecse zdá, že se přece jen hrát bude http://chess-news.ru/node/28395

Jim Vasilis

Nejnovější zpráva na chess-news : “ Тем временем в ФИДЕ разослали сообщения участникам Grand Swiss: переговоры с властями Латвии об особых условиях для шахматистов ведутся, окончательное решение будет не позднее завтрашнего дня. “

Zdenek Cekal

Proč ta skepse, Luboši? Imho nová vláda nechá covidu „volnou ruku.“ Proč by měla pokračovat v buzerování občanů aka ministr zdravotnictví Vojtěch?   :smich:   :smich:   :smich: 
Na Svobodném universu jsem poslouchal rozhovor s jakýmsi historikem. Ten pravil, že ve středověku by si nikdo nevšiml pandemie, při které vymře maximálně 1-2% populace.
Problém spočívá v tom, že současná hysterie je globálního rázu a její intenzita nepolevuje. Roušky, vakcíny, lockdowny…se obávám, jen tak nezmizí. Proč? Protože vládnoucí elity v téměř všech zemích by byly v očích veřejnosti za větší pitomce, než ve skutečnosti jsou. Jestli všechno to běsnění má smysl, či nikoliv, se my dva, Luboši, ani nikdo jiný z tzv. plebsu, stejně nedozví. Meditovat
nad covid 19 je kontraproduktivní a velkým myslitelům hrozí újma na duševním zdraví. Nebo jinak, z rozjetého vlaku se blbě vyskakuje…

David Navara

Myslím, že volnou ruku by covidu nechal především jistý nezařazený poslanec.
Jinak doufám, že nikoho nenapadne přepisovat jméno americké přebornice jako JIP. I když k tématu článku by se to hodilo.

chess

PozVolným tempem se nezařazený poslanec zařadil mezi NEposlance.

chess

konečně lze považovat šachy za rizikový sport, možná i nejrizikovější

15
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x