Stoprocentní páté kolo na ME

Tedy, stoprocentní z pohledu bodového hodnocení družstva, nikoli jednotlivých partií 🙂 .

Podle očekávání vyhrály ženy se Severní Makedonií a také muži zvládli hodně náročný zápas s Izraelem.

 

„Netradičně“ začnu zápasem žen.
Ty hrály s týmem Severní Makedonie a čekalo se, že to bude celkem jednoznačná záležitost. Výsledkově určitě byla.

 

Karolína Pilsová může být spokojena s výsledkem partie proti Monice Stojkovské, ale herně to nebylo ono. Možná soupeřku podvědomě podcenila, protože ta sehrála zahájení dost divně, ale sedět proti Karolíně někdo jiný, těžko by si připsala celý bod.

 

 

Velmi solidní výkon předvedla Kristýna Petrová. Bojana Bejatović jí sice pomohla hrubkou v 31.tahu (31.Jc1??), ale jinak se mi hra černé dost líbila.

 

 

Hra Magdy Miturové se mi celkem líbila už na MČR žen, ale tam několikrát selhala v rozhodujících okamžicích. Možná je to jen můj dojem, ale ve Slovinsku Magda hraje stále celkem agresivní šachy, méně však chybuje. Makedonka Dragana Nikolovska se porazila sama, od zahájení stála hůře a ještě k tomu vyrobila nějaké hrubky, ale oceňuji, že Magda nepolevila ani ve vyhrané pozici  :palec-nahoru: .

 

 

Výborně zahrála na čtvrté šachovnici i Nataša Richterová. Její soupeřka Ivana Manova jí vydatně „pomáhala“ už od zahájení a ve špatné pozici postupně odevzdávala materiál, až se propracovala k beznadějné pozici.

 

Celkově Česká republika- Severní Makedonie 4-0.

 


 

Na muže čekal silný Izrael.
Nastoupil opět Honza Krejčí, který měl na svém kontě zatím jen „velkou rošádu“ (tři nuly). Nešlo ani tak o taktický tah kapitána českého týmu, jako spíše o technické nesrovnalosti při odevzdávání sestavy, která prý nedorazila k pořadatelům, takže automaticky napsali sestavu z předchozího zápasu  :usmev: .
Na druhou stranu, možná soupeř uvažoval podobně jako mnozí fandové českého týmu, tedy že po třech porážkách Honzy Krejčího postaví kapitán Vojtu Pláta.

 

Na prvních třech šachovnicích skončily partie našich a izraelských hráčů korektními remízami.

David Navara se bílými figurami proti Victoru Mikhalevskému po zahájení snažil vydolovat z pozice maximum, ale černý hrál velmi dobře. I bílý však byl na výši a když selhaly jeho snahy o proražení soupeřovy obrany, klidně přešel do známé remízové věžovky.
Partie skončila patem  :usmev: .

 

 

„Rock“, tedy skála  :usmev: , Thai Dai Van Nguyen – když si postaví hlavu, že neprohraje, tak prostě neprohraje ani s lepšími hráči. Ilia Smirin proti „Rockovi“ nic nezmohl ani bílými figurami.

 

 

Honza Krejčí byl v těžké situaci. Se třemi nulami na kontě se hraje dost špatně a mnohý hráč by propadal depresím (já ne, já jsem schopen hrát chladnokrevně stejně špatně i se čtyřmi nulami  :smich: ). Proti Jevgeniji Postnému možná mohl hrát místy i aktivněji, ale v dané situaci se správně rozhodl neriskovat a raději vynutil remízu.

 

 

Zápas se rozhodoval na čtvrté šachovnici.
Avital Boruchovsky získal v zahájení minimální výhodu (není divu, měl bílé figury  :usmev: ) , ale Štěpán Žilka hrál velmi dobře a partie přešla do věžové koncovky, která se o něco lépe hrála bílému.
Ani tady však Štěpán nezaváhal a přesnou hrou směřoval k remíze. Jeho soupeř se však po dlouhém boji s takovým výsledkem nehodlal smířit a vyhnul se opakování tahů. Jeho král však byl mimo centrum dění a černý díky aktivním figurám získal výhodu, kterou postupně přetavil v celý bod.
Vynikající výkon Štěpána!
(Mimochodem, také jste si všimli, jak má Štěpán v oblibě dvojici střelců?  :usmev: Mám pocit, že kvůli nim je často ochoten se smířit i s pozicemi, které by šachový motor označil jako mírně horší  :usmev: )

 

 

Výborný výkon celého českého týmu znamenal vítězství nad Izraelem 2.5-1.5.
Naši se v tabulce posunuli na patnácté místo a po dnešním volném dnu je čeká další silný soupeř, Polsko.
Ženy také v tabulce mírně poskočily. Aktuálně jsou na devatenáctém místě a ve čtvrtečním šestém kole je čeká poměrně silný tým Švýcarska.

V ženském turnaji zatím dominuje Rusko. Na paty jim však s dvoubodovou ztrátou šlapou Gruzie a trochu překvapivě Řecko. Rusky se v šestém kole utkají právě s týmem Řecka, ale Gruzínky budou čelit mnohem silnějšímu soupeři, Polsku.

Celkem mě těší, že jsem se před turnajem příliš nepletl, když jsem napsal, že v open sekci nevidím jasného favorita  :usmev: . Hned šest týmů (Rusko, Ázerbájdžán, Ukrajina, Maďarsko, Arménie a Nizozemsko) má osm bodů, ale poslední slovo jistě neřekli ani pronásledovatelé této šestice, mezi nimiž najdeme například silné Španělsko se Širovem a Antónem nebo Francii s Firúždžou a Vachier-Lagravem, která má pro šesté kolo relativně „příjemného“ soupeře Řecko.
Samozřejmě bez šancí nejsou ani naši nebo Polsko  :usmev: .


 

Odkazy:

Web organizátorů

Partie online na chessbomb.com (mužiženy)

Live na chess24.com (mužiženy)

Livestreamy na Youtube pořadatelů: ZDE

Výsledkový servis turnajů na chess-results.

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x