Další „španělská“ remíza

I pátá partie zápasu o titul mistra světa v Dubaji mezi Magnusem Carlsenem a Janem Nepomňaščim skončila remízou.
Opět jsme viděli Španělskou obranu, opět „výhybku z Marshalla“…

 

…a opět oba hráči předvedli vynikající přípravu.

Tah 8.a4 Nepo v tomto zápasu už jednou použil. V páté partii měl tedy tento tah „obnovenou premiéru“ a diváci byli zvědavi, kdo si co přichystal  :usmev: .
Jako první odbočil Carlsen, když na 8.a4 zvolil méně častý tah 8. … Vb8. Zřejmě nejlepší reputaci (či lépe řečeno největší oblibě se těší) 8. … b4 a 8. … Sb7.
Druhý Carlsenův úkrok stranou přišel ve 13. tahu, kdy zahrál 13. … d5. Nemyslím si, že je to lepší než třeba 13. … h6, ale rozhodně je tento tah více závazný.
Má však i své výhody, do hry se teď snadněji dostane zavřený Se7.

Následovala série v podstatě oboustranně nutných tahů a po 19. … De8 přichází nejen podle mnoha komentátorů, ale především podle Carlsena kritický moment partie, kdy měl Nepo vypustit výhodu.

Partii jsem nemohl sledovat online, ale ani při jejím večerním (nočním) přehrávání, kdy už jsem znal její průběh a viděl Carlsenovo hodnocení pozice, se mi nezdá, že by Nepo až tak strašně pochybil, když nezahrál 20.c4, ale „jen“ 20. Ved1 s rovnou hrou.

Nějakou tu minutku jsem nad pozicí po 20.c4 strávil i se Stockfishem. Po 20.c4 by bílý zřejmě měl výhodu. Alespoň to tvrdí Stockfish, ale ten také celkem tvrdohlavě doporučuje za černého tah 20. … c5. Nehodlám se tu hádat ani se Stockfishem, ani s Carlsenem, ale přeci jen se mi víc zamlouvá na 20.c4 odpověď černého 20. … Se6. I tady by stál bílý zřejmě lépe, ale není to podle mě nic, co by hráč Carlsenova formátu nemohl zvládnout.
V každém případě byl zřejmě tah 20.c4 lepší než 20.Ved1  :usmev: , po němž sice má bílý také malou výhodu, ale opravdu minimální.
Je zajímavé sledovat, jak Carlsen nakládá s pozicí v koncovce. Zatímco Nepo staví pěšce na pole opačné barvy, než po kterých chodí střelec, černý je naopak „strká“ na stejná pole. Carlsenův přístup mi připomíná jednoho klubového kolegu, který, ač silný KM, ve střelcových koncovkách celkem pravidelně stavěl pěšce na pole barvy střelce se zdůvodněním, že je tak střelec může lépe krýt.
Carlsen dal na jeho „radu“  :smich: a dokázal životaschopnost této paradoxní myšlenky.

 

 

Dnes je na pořadu mistrovství světa volný den. Lze předpokládat, že zatímco hráči budou alespoň trochu odpočívat, jejich sekundanti budou mít perný den. Budou se snažit najít skulinku (nebo skulinky) v soupeřově přípravě.

Tiskovka hráčů po partii (v angličtině  :usmev: ).


Páté kolo skvěle odkomentovali Ján Markoš s Jardou Burešem (možno zhlédnout i zpětně) a v kole šestém se můžeme těšit na duo Žilka-Babula.


 

Odkazy:

Oficiální web mistrovství světa
Youtube kanál šachy.cz s online přenosy
Program ctsport.cz s online přenosem od 13:30
Partie online na chess24.com

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x