Ze zákulisí „covidsoutěží“

Hraje se o titul mistra světa, ale o víkendu také pokračovaly boje v mistrovských soutěžích družstev. Výsledky různých lig a nižších soutěží, které se o víkendu hrály, si jistě každý umí vyhledat na webu ŠSČR.

 

Co už si člověk jen tak nedohledá, jsou podmínky, za jakých se nejen o tomto víkendu hrálo  :usmev: .
Několik „postřehů“ ze soutěží družstev.

Na webu ŠSČR je stále platná informace o tom, že hrát mohou už jen očkovaní proti Covidu 19 nebo ti, kteří nemoc prodělali. Na webech některých krajských šachových svazů je naopak informace, že pokud se hraje v režimu do 20 lidí, nemusí být dokonce ani žádné testy.

Ale co se stane, když se potkají dva týmy a jeden se řídí informacemi z webu ŠSČR a druhý informacemi příslušného krajského svazu?
K takové situaci došlo už minulý týden (nebo předminulý, čas letí strašně rychle) v jednom okresním přeboru. Domácí hosty nepustili ani do hrací místnosti, protože nikdo z hostů neměl doklad vyhovující podmínce O-N (tedy „očkovaný nebo prodělaný Covid“). Hosté marně argumentovali tím, že na webu jejich svazu se píše o možnosti odehrát zápas bez jakékoli kontroly, pokud není přítomno více než 20 osob a to nebylo.
Kdo měl pravdu?

Okresní přebory řídí okresní svazy. Pokud okresní svaz neměl jasně stanoveno, za jakých podmínek se hraje, měl by platit pokyn nadřazeného orgánu, tedy krajského svazu?
Nebo by měly platit podmínky z webu ŠSČR?

Těžko říct.


 

Minulý týden se neodehrály některé zápasy v I.lize Východ, i přestože domácí týmy byly ochotny hrát podle podmínky „do 20 osob“. Právě tady se ukázala jedna z nevýhod dvojkol. Hosté by se po sobotním zápasu museli vracet x-kilometrů domů kvůli nemožnosti ubytovat neočkované hráče.

Napadne-li vás nyní argument, že hosté na něco takového měli myslet při stavění soupisek, dovolím si oponovat  :usmev: .
Nevidím jediný důvod, proč by na začátku soutěží (nebo před jejich začátkem) měly kluby psát na soupisky hlavně očkované hráče.
Ono by se to dalo také obrátit: pokud se to dalo předpokládat, mohlo to být už v rozpisech soutěží a rovnou se mohlo zakázat neočkovaným hrát.
Jenže to by se taky mohlo stát, že se několik klubů z různých soutěží odhlásí ještě před startem.


 

Vyhráno ale nemusí mít ani „vzorně naočkované“ týmy  :usmev: .
Máte v týmu v základní sestavě osm plně naočkovaných hráčů?
Stačí to?
Nemusí.
Jeden z nich nemůže hrát, protože jako plně očkovaný si užívá života a jde na oslavu, jiný sedí s Covidem doma.
Stále ještě dost hráčů zbývá. V pátek večer obdrží kapitán zprávu, že vypadl další hráč, protože upadl na schodech a zraněného jej odvezla sanitka. Vzápětí volá další, že sice nemá Covid, ale teplota mu vystřelila někam nad 39 stupňů. Pátý očkovaný hráč musí do práce i v neděli a prý to hlásil dost dlouho dopředu (kdo by si to pamatoval  :usmev: ).
Sháníte náhradníky.
Budíte hráče v pátek v noci nebo v sobotu ráno.
Nenaočkovaní si v tuhle dobu už nestihnou udělat test, i když by rádi hráli. I kdyby si jej ale stihli udělat a zaplatili si ho, jeho výsledek mohou obdržet klidně až po zápasu  :usmev: .
Poslední naděje, děti na konci soupisky. Smůla, ve škole měli Covid a jsou v karanténě.

Resumé? Skrečujete zápas a je jen otázkou, jakým způsobem to provedete. Necháte si napsat 8-0 nebo se „domluvíte“ a napíšete soupisky jen na oko (je to nefér, ale občas se to děje), čímž ovšem kromě jiného riskujete i to, že se náhodou „trefíte“ do někoho, kdo bude o den později pozitivní a rázem máte problém (a všichni v zápisu o utkání)  :usmev: .


 

Napříč soutěžemi se překládají zápasy, některé soutěže (např. v Olomouckém kraji) byly dočasně přerušeny. Výsledek 8-0 (nebo 0-8) je vidět celkem dost často. Mnohdy kapitáni stavějí všechno, co má ruce, nohy, hlavu na krku a ví, jak tahají figurky  :usmev: .

Pozor!
Nejen šachy mají takové problémy. Podobně to vypadá v nižších soutěžích i v jiných sportech. Od konce listopadu jsem pročetl dost diskuzních fór, kde se podobná témata probírají.
Často jsem viděl otázku, proč se vlastně ještě hrají amatérské soutěže?
Kromě logických odpovědí (např. protože mají návaznost na soutěže vyšší, profesionální) se objevila i „konspirační teorie“, že dotace od NSA jsou údajně vázány na dokončení soutěží (tomu bych ještě věřil) a že tímto NSA jako prodloužená ruka státu tlačí na proočkovanost. Druhé části téhle teorie jsem se zasmál, ale pak jsem se zamyslel.
Když si přečtete, co říkali různí odborníci a politici (zleva, zprava, ze středu a z různých opozičních i vládních stran) a porovnáte to s tím, co je dnes… Možná to není až tak zcestná myšlenka.

Přesto všechno, přes různé „nehody“ a nedorozumění, si myslím, že dohrát soutěže je správné. Jen by to chtělo „sladit si noty“ ve všech soutěžích a také kapitáni by měli mezi sebou komunikovat.

Osobně jsem zatím nezažil, že by se některý tým (klub) snažil „vyhnout“ zápasu nějakou kličkou. Naopak, kapitáni se vždy nějak dohodli.
Mluvím však jen o vlastní zkušenosti a je možné, že ne vždy je ochota domluvit se nebo hrát  :usmev: .

Buďme rádi, že se (zatím) hraje.  :mrknuti:

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Číhal

Dosud se tady nezmínil další problém. Příslušný krajský svaz povolil hrát v režimu do 20-ti osob (tedy bez nutnosti testování), ale domácí tým má hrací místnost v restauraci (hotelu), kam neočkované hráče nepustí.

Zdenek Cekal

Filozofická otázka. Stojí za to podstupovat všechny ty peripetie, které tak barvitě popisuje Luboš ve svém článku, aby si člověk mohl zahrát „na živo“ šachy v éře covidu? Za svoji osobu říkám ne, nestojí. Druhým dechem, jako demokraticky smýšlející osoba, však dodávám, že je to svobodná volba každého jedince. Já za daleko příjemnější (a pohodlnější) činnost považuji sledování partií Nepo vs. Magnus o titul mistra světa na YT kanálu šachy.cz. Komentáře GM Markoše, Navary, Žilky…mně dají po šachové stránce mnohem více, než hra s imaginárním dřevákem, za kterým bych se musel trmácet o víkendu 100 km daleko. Ale sebekriticky připouštím, že i má lenost v tom hraje podstatnou roli.

Martin Petr

P. S. Jestli mě zrak nešálí, tak v nedělní druhé lize se sehrálo úplně všechno 🙂

Martin Petr

Ahoj všem,

to je drsné, nevěřil bych, že dneska všichni hráči týmu vyrazí bez potvrzení, to si pak nechtěli ani zajít do hospody? Jasně, třeba O – N v „jejich“ hospodě nekontrolují, ale když byli hosté… Bohužel různá pravidla krajů tyhle problémy přinášet budou, ale jinak než jsme pravidla navrhli my jako ŠSČR, plošně nastavit pro všechny soutěže nejdou, teda aspoň mi to tak přijde.

K pokračování soutěží – kromě chuti hrát šachy mám jeden filozofický důvod. Podle mě je úkolem svazu organizovat soutěže, když to jde. Jinak to taky svaz může zabalit. NSA v rozhodování u nás na ŠSČR žádnou roli nehrála, to jsou jen spekulace. Existuje teoretická šance, že počet dokončených soutěží roli ve financích hrát bude, ale podmínky dotací se bohužel mění tak rychle, že těžko říct (někdy nevydrží stejná pravidla ani na začátku roku a na jeho konci). Podle toho se řídit nejde. Jinak nepopírám, že jsme ve VV všichni očkování. Ale nic z toho nemáme 🙂

Komunikaci, která je zmíněná na konci článku, to podepisuju. Spousta situací by se díky ní vyřešila i bez nelogických pravidel. Bohužel, za poslední dva roky se komunikace mezi lidmi obecně pořádně vyhrotila, asi kvůli té situaci…

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x