Z Prahy do Mariánek

Včera skončil devátým kolem festival Open Praha 2022 ze série Czech Tour. Dnes začíná další festival turnajů z této série Open Mariánské Lázně 2022.
Kromě toho zahajuje prvním kolem i festival Tata Steel Chess Tournament 2022 ve Wijk aan Zee.

 

V turnaji „A“ pražského festivalu se nakonec přeci jen skoro prosadili favorité  :usmev: .
Vítězem turnaje se stal GM Azer Mirzojev z Ázerbájdžánu, který byl v turnaji nasazen jako číslo 3.

Turnajová jednička, Nor Frode Olav Olsen Urkedal, nakonec obsadila „až“ čtvrté místo.
Norovi se v posledním kole nepodařilo porazit mladého polského FM Antoniho Kozaka, který sehrál velmi dobrý turnaj a stejně jako vítěz turnaje uhrál 7.5 bodů. Na druhé místo Kozaka odsunulo horší vedlejší hodnocení.
Antonimu jsem vítězství v turnaji přál, hrál velmi dobře a vyrovnaně.
V posledním kole si s ním nepěkně zašpásoval osud, protože Mirzojevovi spadl do klína celý bod zadarmo. Jeho soupeř, GM Marián Jurčík, se k partii nedostavil, Mirzojev vyhrál kontumačně a vyšvihl se tak na první místo. Tím rozhodně nechci říct, že by Mirzojev vyhrál nezaslouženě, ve vzájemném souboji Kozaka porazil. Jen je mi trochu líto Poláka, který musel v posledním kole dřít, aby urval půlbod s Urkedalem  :usmev: .
Ale takový je život.

Na třetí místo se v posledním kole vyšvihl Jakub Vojta  :potlesk: svým vítězstvím se skotským mezinárodním mistrem Mannionem, kterého udolal v těžké věžovce. Náš hráč tak dosáhl sedmi bodů, stejně jako Urkedal, Carlsson, Czerw a Plischki, ale nejlepší vedlejší hodnocení jej posunulo na třetí místo v konečné tabulce.

Z partií posledního kola dvě ukázky našich děvčat.

„Slavnou“ se mohla stát Anna Marie Koubová  :usmev: .
V partii se Švédem Carlssonem sice černými nestála po zahájení dobře, ale pak udělal Švéd hrubku (23.Jg5??), za kterou měl být potrestán. Stačilo trochu si započítat  :usmev: .
Nestalo se.
V partii pak vznikla ještě zajímavá a poučná věžová koncovka, v níž se ukazuje, jak je důležité pečlivě zvažovat každý tah.
V pozici po 51. … Vh8 by člověk řekl, že je jedno, jestli natáhne 52.b4 nebo 52.b3 . Evidentně to jedno není, protože po 52.b4 měla černá možnost odřezat krále na druhé řadě tahem 52. … Vh3!   :usmev: .

 

 

Anna Lhotská pojala poslední kolo jako takový freestyle  :usmev: . Ne vždy partie člověku vyjde, ale aspoň se dostane do encyklopedií šachových zahájení  :mrknuti: .

 

 

V „B“ turnaji zvítězil se 7.5 body Leonid Volkov z Litvy. Na druhém a třetím místě skončily mladé ženy. Obě uhrály 7 bodů, ale Belgičanka Astrid Barbier měla lepší vedlejší hodnocení než Gruzínka Tamar Oniani.
Čtvrté až sedmé místo obsadila skupina českých hráčů se 6.5 body (Roman Janoušek, Tobiáš Svačina, Ladislav Tomášek, Ladislav Kalvach) a osmý byl další Čech Jiří Světlý se 6 body.

Webová stránka turnaje
Konečné výsledky turnajů na chess-results

 

Z Prahy se početná skupina hráčů vydala do Mariánských Lázní, kde dnes začíná další festival ze série Czech Tour Open Mariánské Lázně 2022.
V propozicích se píše o uzavřených turnajích (2x GM a 3x IM), ale při pohledu na přihlášené hráče na chess-results nejsou zatím hráči rozděleni do jednotlivých uzavřených turnajů (aktuálně je 20 hráčů v GM1 turnaji a 28 v IM1).
Do zahájení prvních kol je ještě dost času (začíná se dnes v 16:00), takže se můžeme nechat překvapit složením jednotlivých uzavřených turnajů.

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Online


 

Už za necelé dvě hodiny zahajuje Tata Steel Chess Tournament 2022.

Včera proběhlo slavnostní zahájení festivalu a zároveň i losování.

V „A“ skupině dnes od 14:00 (počítejme se zpožděním online přenosu) můžeme sledovat následující dvojice:

Vidit, Santosh Gujrathi – Shankland, Sam
Caruana, Fabiano – Karjakin, Sergej
Dubov, Daniil – Mameďarov, Šakrijar
Jesipenko, Andrej – Carlsen, Magnus
Giri, Anish – Rameshbabu Praggnanandhaa
Duda, Jan-Krzysztof – Rapport, Richard
Van Foreest, Jorden – Grandelius, Nils

 

České fanoušky bude jistě zajímat i „B“ skupina, kde hraje Thai Dai Van Nguyen  :cze:  . Ten bude mít v prvním kole černé figury proti Rinatu Džumabajevovi.

Sledujme a fanděme!

Web pořadatele

Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x