Tata Steel podruhé

V nizozemském Wijk aan Zee se hrála druhá kola. Mistři v Masters hlavně remizovali, v Challengers převážily jedničky a nuly nad remízami.

 

Thai Dai Van Nguyen a Anish Giri se mnou ve druhém kole „vydrbali“  :usmev: . Už minule jsem se chystal vytvořit anketu, kdo zremizuje víc partií: Van nebo Anish? Ve druhém kole neremizoval ani jeden z nich. Van velmi hezky vyhrál, Anish naopak prohrál. Ale popořádku…

Thai Dai Van Nguyen měl bílé figury v partii s Jonasem Buhlem Bjerrem a rozehráli symetrickou Anglickou.
Ve 12.tahu zahrál bílý místo obvyklého 12.0-0-0 tah 12.a4 a černý kontroval 12. … a5. Dále se hrálo jako ve variantě s 12.0-0-0, ovšem Van to pojal trochu netradičněji  :usmev: a v 15.tahu se vyhnul běžné výměně střelců a schoval střelce 15.Sa3.
Černému se nic neděje, ale najednou začíná dávat malé odbočení ve 12.tahu smysl. Pěšci na dámském křídle jsou blokováni a černý musí dávat pozor, jaké figury si nechá do koncovky.
Černý dobral ve 23.tahu 23. … Vxd7?!, pak už hraje jen bílý. Podle počítače bylo lepší 23. … Kxd7, ale i pak má bílý podle mě lepší šance.
Schovaný černopolný střelec se nakonec vrátil na diagonálu a1-h8 a bílý si jej dokonce nechal i vyměnit, ale to už stály figury černého na kraji desky a bílý jezdec byl připraven využít oslabení černých polí v táboře černého.
Jednoznačná chyba černého se hledá jen těžko. Z průběhu partie bych usuzoval, že snad neměl černý vůbec dopustit aktivizaci bílého černopolného střelce a místo 20. … Vhd8 měl hrát raději hned 20. … Je8 na jeho výměnu.
Van zbytek partie sehrál famózně. Podobně, jako v prvním kole Duda ve skupině Masters, i Van soupeře „zamkl“ a zaslouženě si připsal celý bod za mistrovsky vedenou partii.

 

 

Z turnaje Challengers ještě dva střípky.
Max Warmerdam stál v partii s Arjunem Erigaisim jednoznačně lépe. Pak cca 30 minut počítal(?), zda může vzít věží na a6. Nakonec vzal (16.Vxa6) a protože po 18. … Jb6 ztratil v beznadějné pozici ještě dalších 25 minut, řekl bych, že právě tah Jb6 neviděl v propočtu anebo si neuvědomil, že černý vyšachuje bílou věž.

 

 

Pozoruhodným způsobem rozstřílela vlastní pozici v koncovce mladá Číňanka Jiner Zhu (Ťi-ne-(r) Ču) v partii s L’Amim. Před tahem 35. … f6? měla na hodinách přes šestnáct minut a na jeho „promyšlení“ jí stačila necelá minuta  :usmev: . Pak zřejmě znervózněla a sekala jednu chybu za druhou až k prohře  :smutek: .

 

 

V Masters skončily hned dvě partie celkem brzy zajímavým výsledkem.
Karjakin – Dubov a Vidit – Caruana.
Dvě rychlé remízy, na tom by nebylo nic zajímavého, zajímavý je pohled na konečný čas na hodinách vůdců černých figur: Dubov 1h:42m:20s, Caruana 1h:32m:23s  :usmev: . Vzhledem k tomu, že se hraje tempem 1h:40m/40 tahů, tak Dubovova „spotřeba“ času činí +2m:20s  :usmev: . Bílí spotřebovali trochu víc času, ale také se moc nenadřeli.
(Mimochodem, Dubov není žádný rekordman. V klubu mám kolegu, který je mnohem rychlejší  :usmev: . V poslední dohrané sezóně, kdy se hrálo tempem 1h:30m/40 tahů, vyhrál partii a na hodinách měl 1h:49m…a sekundy už si nepamatuji  :smich: ) .

Duda lideruje po pierwszym dniu!“ (Duda po prvním dnu vede!) viděl jsem hrdé oznámení při překliknutí na polský online komentovaný přenos na chess24.com  :usmev: . Po druhém dnu sice stále ještě „lideruje“, ale není sám. Duda měl ve druhém kole černé figury s Praggnanandhou a myslím, že oba hráči byli s remízou nakonec celkem spokojeni.

 

Svérázný gambit v šachanistickém stylu rozehrál Mameďarov proti Jesipenkovi  :usmev: . Zatímco komentující Svidler se potutelně usmíval, jeho spolukomentátor Gustafsson si mohl hlavu ukroutit.
A přitom každému šachanistovi je tahle varianta hned jasná: bílý zahrál 3.g4 a chystá se dalším postupem g-pěšce obsadit důležité pole g5. Tím pádem je vlastně po partii, protože královské křídlo černého je naprosto paralyzováno a černý se může pomalu vzdávat  :smich:  :smich:  :smich: .
Zajímalo by mě, co by hrál Mameďarov, kdyby si Jesipenko nekrytého pěšce na g4 vzal? Že by přímočaré e4?  :usmev: Kdo ví, protože Jesipenko si pěšce nevzal.
Jenže Mameďarov byl zřejmě v dobrém rozmaru, tak se rozhodl vnutit mu jej za každou cenu a zahrál o něco později ještě 14.g6. Tentokrát byl pěšec trochu přiotrávený, ale Mameďarov si ani tak nedal pokoj a nechával dál viset aspoň pěšce na h4. Toho už bych si na místě černého asi vzal. Jesipenko ani tentokrát nehodlal zkoumat „co za to“ a zahrál krotké 16. … Dd7, čímž započaly remízové výměny.
Super vtipná partie pro diváky  :palec-nahoru: . Je dobře, že i když se hraje o pěkné peníze, dokáží se hráči šachem bavit.
(Teď přemýšlím, jestli Mameďarov neviděl některé mé blicky  :usmev: . Možná se nechal inspirovat mým 1.Jc3 Jf6 2.g4!? )

 

 

Zajímavá byla i remíza v partii Shankland-Grandelius, kterou jsem viděl až ex post. V krátkém čase není jednoduché zorientovat se v dění po 31. … Vb7. Počítač vidí po 32.Vh1 „jasnou“ výhodu bílého, ale mám dojem, že Shanklandovo 32.Je4 je logičtější. Následné odevzdání dámy vede k nadějnější pozici bílého, protože jeho figury mají krásnou souhru. Kdyby Sam v těžké pozici v časovce našel 36.Vd7, asi by si připsal celý bod.

 

 

Richard Rapport porazil Jordena Van Foreesta. Vlastně ne, Jorden Van Foreest porazil Jordena Van Foreesta  :usmev: .
V jezdcové koncovce měl Jorden na pět tahů cca dvě minuty. To není málo (ale ani nijak moc). Zřejmě musel vidět nějaké „duchy“ (bál se vidličky a zapomněl, že může vyměnit?), protože jinak si neumím vysvětlit odevzdání dvou pěšců.
Za co? Za nic.

 

 

Magnus Carlsen ve druhém kole drsně „vycvičil“ Anishe Giriho. Ale opravdu drsně.

 

Mohla to být miniaturka, ale Giri „pro jistotu“ udělal pár tahů navíc  :usmev: .
Carlsen v „Katalánu“ rozehrál variantu, kterou už „musel někde vidět“. Ústup 14.Dc3 vypadá na první pohled nelogicky. Dáma ustupuje na pole, kde ji černý znovu napadne a ještě přitom vezme pěšce! Ani komentátoři na chess24.com z toho nejdříve nebyli moudří, ale záhy pochopili, kam Carlsen směřuje.
Magnus se chystal obětovat kvalitu na c6.
Komentující Peter Svidler správně odhadl, že by pozice po 15. … Jb6, i když nejasná, byla pro bílého celkem nadějná a stejně asi vyhodnotil situaci i Anish Giri, proto přišlo „dobře vypadající“ 15. … Dd5. Přišla očekávaná oběť kvality na c6 a těžké chvíle pro Giriho. Vyznat se v omezeném čase ve spleti variant se jistě dá, ale je nutné také správně vyhodnotit pozici na konci propočtu. Giri to nezvládl, zahrál 18. … Jd5? v dobré víře, že tak neutralizuje tlak dvojice bílých střelců. Magnus se sice dopustil ještě malé nepřesnosti, když mohl ve 20.tahu nejdříve vynutit oslabení královského křídla a až pak vyměnit na d5, ale i kdyby se černý bránil lépe (20. … Dxd5), dostal by Magnus pozici, kterou by s radostí zkoušel vyhrát.
Svidler se v komentáři vyjádřil ve smyslu, že po 20.exd5 je prakticky konec partie.
Jestli má Carlsen v plánu překonat ratingovou hranici 2900, tak s takovouto hrou se mu to může podařit.

 

 

Web pořadatele

Tabulka MASTERS
Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Tabulka CHALLENGERS
Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x