Novinka v A28 z rukávu Salo Flohra

V roce 1965 sehrál náš bývalý velmistr Salo Flohr s Antošinem teoreticky velmi zajímavou partii, kterou vlastně udal do budoucna velmi využívaný směr. Jedná se, ve variantě A28 (anglická), o výpad střelce na b4 a jeho pozdější výměnu na c3: 1.c4 e5 2.e3 Jf6 3.Jc3 Jc6 4.Jf3 S,b4 5.Dc2 Sxc3 6.Dxc3 De7.


V Mega databázi naleznete celkem 869 ukázek, kde právě Flohrova partie je tou úvodní. Co se týká teorie v publikacích, najdete ji samozřejmě v ruské teoretické sérii z 70. a 80. let, která byla u nás velmi populární (ale ono se vlastně nedalo koupit nic jiného, snad jedině knihy NDR), konkrétně Bagirov Anglijskoje načalo, Moskva 1989, kde je jí věnován list a půl. Z novějších článků upozorňuji na krátké pojednání A. Kuzmina v „64“ 2019/1-59.

Nejprve uvádím charakteristiku úvodních tahů s poznámkami významných teoretiků z různých knih a šachových serverů.

A28

Flohr si tuto variantu již zkusil před skoro 30ti lety. Možná ho právě tato partie, kde byl na straně bílého, inspirovala k postupu v pozdějším střetnutí. Nebyla asi předmětem jeho přípravy, nýbrž ji možná vytáhl ze „svého rukávu“, kde se to jistě hemžilo podobnými vynálezy. Je to střetnutí Flohr – Fine, Nottingham 1936 hned v úvodní analýze.

Antošin – Flohr [A28]
Soči, 1965

Následující partie je vlastně první, kde se varianta s a3 hrála, ale černý zde nezahrál Flohrovo …De7. Skončila velmi rychle remízou.

Mackenzie – Rosenthal [A28]
Londýn, 1883

A ještě několik partií z naší doby.

Howell – Donchenko [A28]
Online EOC-ch-Final, 2021

Lupulescu – Giri [A28]
Bukurešt, 2021


Partie ke stažení.

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Skvělý článek, paráda, jako vždy. Jako dítě si, kromě zmíněných, z osmdesátých let pamatuji ještě časopis Szachy z Polska a pak šachové bible, Šachovski Informator, připadalo mi, že vlastnit ho v té době bylo něco mýtického stejně jako například kolo Favorit.   :usmev:  

Jan Kalendovský

Poučné a pěkné – důkaz, že Salo Flohr dovedl vymýšlet i teoretické novinky.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x