Americké finále a „Oslané“

V předchozím článku mi správně David Navara opravil nesprávný anglický výraz pro „recesi“ (žert). Jsem zvědav, zda mi opraví také můj název obyvatel (i těch dočasných) norského Osla 😀  (Oslané? Oslované? Oslové?).
V každém případě… Hraje se finále Amerického poháru a na turnaji Oslo Esports Cup se včera na malou chvíli vrátil do čela Rameshbabu Praggnanandhaa.
Po dnešním šestém kole už bude všechno zase jinak 🙂 .

 

V americkém Saint Louis se právě dnes hrají finálové zápasy v mužském i ženském turnaji Amerického poháru.

Vzhledem k časovému posunu jsem zcela ztratil přehled  :smich: (s datumy a časem mám problém i v reálném životě), zda se finále eliminačních skupin hrála včera nebo až dnes brzy ráno. Jisté však je, že ve finále eliminace vyeliminoval v tiebreaku Aronjan Domingueze a v ženském turnaji až v armageddonu Alice Lee porazila Tatev Abrahamyan.

Robson byl Aronjanovi „téměř“ vyrovnaným soupeřem. Slovíčko „téměř“ je v uvozovkách záměrně, protože Robson (podobně jako mnoho dalších šachistů) je sice schopen vidět to, co jeho silnější soupeř(i), ale potřebuje na to mnohem více času.
V tiebreaku s Aronjanem prohrál jen jednu partii, ale nikoho nepřekvapí, že s 34 vteřinami na hodinách (oproti Aronjanovým cca 18 minutám) nenašel ve složité pozici správně pokračování (34.Vf3??).

 

 

Aronjan se tak z eliminačního pavouka dostal k závěrečnému finále turnaje, v němž proti němu stojí (vlastně sedí  :usmev: ) Fabiano Caruana. Jejich aktuálně hraná první partie vypadá zatím zcela vyrovnaně.

V ženách je mírnou favoritkou Irina Krush, ale Alice Lee, která se do finále dostala z eliminačního pavouka, také umí zahrát dost dobře. V první partii však má jasnou převahu Irina Krush.

 

Odkazy:

Web pořadatele
Propozice
Online přenos na chess24.com, muži (základ)
Online přenos na chess24.com, ženy (základ)
Online přenos na chess24.com, muži (eliminace)
Online přenos na chess24.com, ženy (eliminace)
Online přenos na lichess.org, muži
Online přenos na lichess.org, ženy
Online stream na webu pořadatele


 

Na turnaji Oslo Esports Cup se nebývale daří Praggnanandhaaovi.
Po čtvrtém kole jej sice bodově (i finančně) dostihl Magnus Carlsen, který si mladého Inda „namazal na chleba“ (3-0 pro Carlsena), ale v pátém kole Praggananadhaa opět doslova „přejel“ Erica Hansena. Dvě výhry bílými, mezitím remíza černými a konec.
Carlsen naopak zaváhal s Van Forrestem.
Hned v první partii stál MC asi na výhru, ale Van Forrest mu drze sebral na c6 pěšce a Carlsen svou šanci nevyužil.

 

 

Ve druhé partii pak Carlsen zkazil (20.Va2??)jasně lepší, či spíše vyhranou, pozici a pak už neměl sílu Van Forresta porazit.

 

 

Kompletní výsledky pátého kola (screenshot z webu chess24.com).

 

 

V právě dohrávaném šestém kole Praggnanadhaa prohrál s Dudou, kdežto Carlsen si poradil s Hansenem a opět doskočil na první místo. Le porazil Giriho a Mameďarov prohrává s Van Forrestem 1-2. V poslední partii šestého kola se Mameďarov pokouší ve zhruba rovné koncovce o nemožné  :usmev: . Vítězstvím by si vynutil tiebreak.

 

 

A vypadá to, že Mameďarov bude úspěšný  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Meltwater Champions Chess Tour
Online přenos na chess24.com


 

Je JARO, sportujte na čerstvém vzduchu!!!  :usmev:

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Ten tvar „Oslané“ se mi líbí  :usmev: Je inspirativní. Živě si dovedu představit ty palcové titulky, v případě, že by pořadatel pozval alespoň dva obyvatele Osla na turnaj ve Slaném:“Oslané bojují o Slané :mrknuti:
 
Problematika tvoření obyvatelských jmen je v článku zde, ale přiznám se, jak to bude u obyvatel Osla mi zcela jasné není ani po jeho přečtení.
 
 
 

David Navara

Tipuji, že spisovně bude „Oslané“, hovorově „Osláci“ a opsaně „obyvatelé Osla“. Jelikož v řeči se rozdíl mezi velkými a malými písmeny stírá, ta poslední verze by se dala pěkně nakreslit.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x