Pozoruhodný dvojník v Allgaierově gambitu

M. Z. Eljašov (1869 – 1919) byl národním mistrem a pravidelným účastníkem turnajů německého šachového svazu, kde se zpravidla umisťoval v horní polovině tabulky. Hrával i na všeruských turnajích amatérů. Svého času byl spoluautorem nejdelší symetrické remízové partie s Rotlewim.

Zcela nahoře můžete vidět  nepříliš zřetelné fotky protagonistů následující partie (vlevo Eljašov, vpravo Spielmann) z turnajové knihy Petrohrad 1909. Střetnutí jsem našel v Deutsche Schachzeitungu 1903 na straně 311. Byla hrána na letním mnichovském turnaji. Oběť věže 16.Vxf3!! je velmi efektní a v poznámce u ní (a pak ještě u 19. tahu) je zmíněna konzultační partie v Charkově. Nejprve tedy partie mistrů:

Spielmann – Eljašov [C39]
Mnichov, 1903

Partie z Vídně, zmíněná u 19. tahu probíhala takto:.

Marco – Schlechter [C39]
Vídeň, 1903

Již dvakrát citovaná charkovská partie byla mnohokráte opakovaná v různých analýzách a teoriích, mnohdy s různým rokem sehrání. Nikde jsem ale nenašel jména hráčů. Vzhledem k tomu, že varianta je hrávaná až do dnešních dnů, tak by si jména původních hráčů jistě zasloužila. V té době v Rusku nevycházelo mnoho šachových periodik a tak stačilo zalistovat v časopise Šachmatnyj listok 1878, kde jsem ji na straně 116 objevil. Zde je i s původními poznámkami

Šabelskij + Galperin – Šercl + Beklemisev [C39]
Charkov, 1877

Čekalo by se, že tímto historie varianty zatím končí, ale ne. Při prověřování partií v databázích jsem našel jednu z maďarských turnajů. V roce 1995 se hrála úplně stejná partie jako vídeňská Marco – Schlechter! Řeknete si, asi domluvená turnajovka. Ale turnaj byl hrán k.o. systémem, kdy se podobná domluva rovná vypadnutí ze hry. A jednalo se již o 2. kolo, které bylo zároveň osmifinálovým. Pro pořádek je partie zde, ale již jste ji vlastně viděli.

Felegyhazi – Barva [C39]
Hajdúböszörmény, 1995

A ještě partie z časopisu Šachmatnyj listok 1878:

Partie ke stažení.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kalendovský

Výborná badatelská archivní práce! Kolik předchůdců nebo následovníků klasických partií se (ne)najde…

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x