Průlet třetím kolem

V Ústí nad Labem se v pondělí uzavřela první třetina MČR jednotlivců. K malému překvapení došlo na prvním stole.

 

Na „jedničce“ měl David Navara bílé figury s Lukášem Černouškem. Hrála se italská hra, jejíž varianty jsou dnes proanalyzovány až hluboko do koncovky. Při pohledu na partii a časovou spotřebu to vypadá, že oba hráči dobře znali partii Duda-Širov z loňského ME družstev ve Slovinsku, ale je také možné, že vše vymysleli až přímo u šachovnice  :usmev: .
První odbočil z vyšlapané cesty bílý (23.Sxd6), ale reakce černého byla blesková (23. … Jc4).
Bílý sice získal pěšce, ale jeho pěšci byli dost rozhození a bylo evidentní, že na výhru by to stačit nemělo. David to sice zkoušel, ale černý jezdec výborně blokoval pěšce na dámském křídle a bílý král jim nemohl jít na pomoc, remíza.

 

 

 

Na druhém stole si Zbyněk Hráček bez problémů poradil s Petrem Gnojkem a na třetím vyhrál Vojta Plát, když Jan Rubeš pokazil celkem nadějnou pozici.

 

 

Bayarjavkhlan Delgerdalai je velmi talentovaný hráč, který ve druhém kole v dobře vedené partii porazil jiného talentovaného hráče, Václava Fiňka. Vojta Zwardoń jej však na čtvrté desce poté, co si černý udělal velkou rošádu, rozebral na atomy  :usmev: .

 

 

Na pátém stole neubránil Tomáš Kraus svého krále před útokem Richarda Stalmacha.

 

 

*****
Tolik k dění na špici turnaje, v „nižších patrech“ bylo o něco veseleji  :smich: .

Proč si bílý v partii Miča-Paseka nevzal věž (90.Dxa2 +-), je mi záhadou. Asi nechtěl  :usmev: , ale škoda zahozené příležitosti.

 

 

Tragédem kola by se asi dal vyhlásit Miloš Kozák, který v partii s Pavlem Freislerem „zapomněl“, že má napadenou dámu  :usmev: .

 

 

 

Dnes se hraje čtvrté kolo opět od 16:00. Na prvním stole se utká Vojta Zwardoń se Zbyňkem Hráčkem a je tak trochu kuriózní, že Vojta bude mít už potřetí bílé figury. Není to proti pravidlům, ale v tak rané části turnaje to nebývá až tak běžné.

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Online na live.chessbasse
Online na chess24.com

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x