Dýmař v šestém kole

Skončila druhá třetina MČR jednotlivců, hráči mají odehráno šest kol a začíná krutý finiš. Vojta Zwardoń neprohrál ani v šesté rundě, přesto byl dostižen.

 

Hodně fanoušků bylo zvědavo na souboj mezi Vojtou Zwardoněm a Davidem Navarou.
Kdo tipoval, že se Vojta „zblázní“ a bude hrát nějaké šílenosti, mýlil se. Vojta naopak postavil proti Davidovi velmi pevnou pozici a bylo na Davidovi, jak se k partii postaví. Mohl hrát násilně na výhru, nebo mohl trpělivě čekat a zkoušet, zda soupeř nepochybí.
David čekal, soupeř nepochybil.
Opticky to sice chvílemi vypadalo lépe pro Davida, ale nebylo to nic, co by Vojtu mohlo rozhodit. Remíza.

 

 

Na druhém stole se potkali hráči, kteří se velmi dobře znají. Partie Babula sn.-Hráček skončila po korektním průběhu remízou v 31.tahu.
Pokud nebylo střetnutí na třetím stole historicky nejdelší partií mistrovství jednotlivců, pak určitě bude patřit k nejdelším  :usmev: . Partie měla 139 tahů.
Vojta Plát získal s Jirkou Štočkem brzy po zahájení výhodu, dokonce ji časem ještě zvětšil a s černým to vypadalo bledě. Jenže před časovou kontrolou přišel první kritický okamžik partie, kdy bílý nezahrál přesný tah.

 

 

O pár tahů později se soupeři počastovali několika nepřesnostmi. Tah 45. … Jf7 má sice své plusy (kryje e5, brání g7 před věží), ale také své minusy (na g5 stál jezdec aktivněji, oslabil se pg7).
Odpověď bílého (46.Df5) není špatná, ale místo koncovky VJ:VJ bylo asi nadějnější ponechat si dámy a zkusit hrát raději koncovku DJ:DJ, přece jen byl černý král dost oslabený.

 

 

Výměna dam ale nic neměnila na tom, že to byl bílý, kdo měl stále ještě převahu.
Stál však před nelehkým úkolem. Uplatnit pěšce víc při tak omezeném materiálu je takřka nemožné, pokud nepomůže i soupeř  :usmev: . Na druhou stranu, udržet takovou pozici může snad jen stroj.

Černý dosáhl remízové pozice, jeho král byl sice uzavřen na osmé řadě, ale černá věž držela bílého krále „na uzdě“.
Ve 130.tahu, kdy už oba hráči hráli na cca jedné minutě (a místy i na vteřinách), zahrál černý 130. … Vb4??. Mohu se jen domnívat, že myšlenkou bylo převést věž na sedmou řadu a osvobodit černého krále, ale černý buď neviděl, nebo nedocenil tah 131.Je6! , po němž je kolem černého monarchy upletena matová síť a bílý beztrestně projde králem až ke svému pěšci.
V dané pozici to byl jediný tah (131.Je6), který vedl k výhře, ostatní tahy bílého jen remizují (v klidu…to nemám ze své hlavy  :smich: , ale z tablebasí sedmikamenných koncovek).

 

 

To však stále ještě nebyl konec, protože chyboval i bílý, když se příliš rychle vydal králem kupředu (132.Kf4?). Plán to byl správný, ale nejdříve měl zahnat černého krále do rohu a pak vypudit černého jezdce. Ale černý už neměl čas najít jediné správné 133. … Je4!! s remízou, zahrál 133. … Jc8?? a pro bílého pak už nebyl problém najít cestu k uplatnění své výhody.
Nelidská koncovka, v níž oba hráči předvedli skvělý výkon.
Bílý si celý bod plně zasloužil, po většinu partie stál lépe nebo přímo na výhru.

 

 

Remízami skončily partie Němec-Černoušek, Šmolík-Stalmach a Krejčí-Stinka.
Remíza v partii Šmolík-Stalmach je však ukázkou promarněných příležitostí bílého. Nejméně pochopitelný je pro mě tah 47.Ve6?? . K čemu byl bílému pěšec e4?

 

 

Také Honza Krejčí měl z pekla štěstí  :usmev: , i když je pravda, že spočítat nebo odhadnout takovou koncovku po 45… Vxe5 není zrovna jednoduché.

 

 

Jan Mikeš musí být pořádný „dýmař :smich: .
Moc se s tím nepáře a jde do složitých pozic, které jsou pro něj objektivně asi prohrané, ale najít vyvrácení za šachovnicí není vůbec jednoduché. Když k tomu přidáte Honzovu vynalézavost, máte „koktejl“, který zabíjí.

 

V partii s Tomášem Buchcarem měl Honza Mikeš černé figury. Přišla oběť jezdce (zase chudák jezdec  :smich: ) a pak „vaření z čisté vody“, a když bylo „navařeno“, bílý nedostal ani ždibíček, zato černý se naládoval  celým bodem  :usmev: .
Ale pozor!
Bránit takovou pozici u šachovnice za bílého není tak jednoduché, jak se to jeví doma v klidu a s pomocí stroje.

Po oběti 12. … Jg3 už je šachovnice zahalena v oblacích dýmu a orientovat se v pozici bez kompasu (=šachového motoru) je nesmírně těžké.
Partie, která stojí za přehrání.

 

 

V čele turnaje se usadili dva Vojtové. Vojtu Zwardoně dohonil Vojta Plát, ale ještě nemá ani jeden z nich vyhráno  :usmev: . Dnes se totiž v 16:00 střetnou spolu na prvním stole.

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Online na live.chessbasse
Online na chess24.com

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x