„Tak to žech něviďziou“

Druhým kolem pokračoval PICF v Praze, předposlední (osmé) kolo se hrálo ve Stavangeru na Norway Chess.

 

Pražský festival se teprve rozjíždí, ale o zajímavé partie není nouze.
Ve druhém kole turnaje Masters se potkali oba čeští zástupci. David Navara měl bílé figury, Thai Dai Van Nguyen černé.

V zavřené sicilské černý neměl problém s vyrovnáním hry, což se zřejmě bílému moc nezamlouvalo, tak se pokusil tento vývoj zvrátit tahem 26.Jxh4.
O pěšce na e5 se bílý bát nemusel, ale možná počítal jen s braním pg5. Místo braní pěšce si černý vylepšil postavení svých figur tahem 26. … Jd4 s napadením dámy. Centralizovaný jezdec vypadal dost hrozivě a podle Stockfishe černý chyboval, když zahrál „automatické“ 28. … Jxc4. Moc času jsem pozici po správném 28. … Jd7 nevěnoval, ale pozice černého po centralizaci dámy vypadá dost slibně.
Nestalo se, remíza.

 

 

Maghsoodloo měl s Leem o kvalitu víc, ale jeho figury stály hrozně pasivně. Černý výhru vypustil zřejmě kvůli nedostatku času.

Vallejo Pons měl celou partii převahu s Pentalou Harikrishnou, dokonce měl i pěšce víc, ale nepodařilo se mu  převahu realizovat a také tato partie skončila remízou.

V sedmnácti tazích remizovali David Antón s Viditem a jediné vítězství jsme viděli v partii Shanklanda se Salemem, který si ve špatné pozici sám nalezl do matové sítě.

 

 

V turnaji „Vyzývatelů“ (Challengers) se to ve druhém kole celkem „mydlilo“  :usmev: . Remizovala jen dvojice Warmerdam-Pecháč, ve všech ostatních vyhráli hráči, hrající bílými figurami.
Mezi nimi byli i dva čeští zástupci.
Zbyněk Hráček porazil Krzyzanowského, Jiří Štoček obětoval dámu za tři lehké figury Američanu Niemannovi a zvítězil.
To byla jediná partie z Challengeru, kterou jsem viděl  :usmev: , proto se k ostatním ani nebudu vyjadřovat a jen pro úplnost poznamenám, že Keymer porazil Sasikirana a Abdusattorov si „zgustnul“ na našem Peteru Michalíkovi.

 

 

Prague International Chess Festival

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Online na chess24.com (Futures)
iVysílání ČT
Výsledky na chess-results


 

Na turnaji Norway Chess bylo veselo  :usmev: .

Magnus Carlsen si upevnil vedení, když sice s Vachier-Lagravem „jen“ remizoval, ale v armageddonu zvítězil.

Remizoval i So s Topalovem, ale v rozstřelu byl úspěšnější Topalov černými figurami.
Giri si poradil s Tarim už v „klasice“, Radžabov v boji o poslední příčku remizoval s Wangem a vyhrál v armageddonu.

Samostatnou kapitolou bylo střetnutí Anand – Mameďarov.
V jejím závěru jsem si vzpomněl na jednoho již karvinského již dávno zesnulého hráče, který kdysi býval velmi dobrou I.výkonnostní třídou, ale s postupujícím věkem od něj soupeři stále častěji slýchali větu, která je v nadpisu článku.
Tak to žech něviďziou“ je fonetický přepis věty z jazyka, který oficiálně není jazykem  :usmev: . „Po našymu“ je řeč lidí narozených na pomezí Česka a Polska.
Taková „splácanina“ polštiny, češtiny, němčiny a směrem ke slovenským hranicím i slovenštiny. (ukázková věta „Spjychom na banhof, bo mi jedzie cug“ [Spěchám na nádraží, protože mi jede vlak.])

Věta „Tak to žech něviďziou“ znamená „Tak to jsem neviděl“ a přesně tohle si mohl říct Anand, když v partii s Mameďarovem zahrál tah 26.Db5?? .

 

 

 

 

Jenže Anand to okamžitě po tahu viděl a partii ihned vzdal, aniž by vyčkal soupeřovy odpovědi  :usmev: .
Tím se vlastně připravil o možnost bojovat o vítězství v turnaji (teoretickou šanci ještě má) a do boje o zlato poslal Mameďarova, který má půlbodovou ztrátu na Carlsena.

 

Norway Chess

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Krásně po našimu 🙂 Když jsem nakoukl na follow chess a viděl 22.Db5 0:1, každý přes hodinu času, tak jsem si řekl, zas jim tam blbne přenos nebo co 🙂 To Dxf3+ je fakt sfinsvítčko 🙂

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x