PICF, druhá „skoropolovina“

Pražský mezinárodní šachový festival (PICF) se „překulil“ do druhé poloviny. Po volném dni v uzavřených turnajích (v open turnaji se v neděli hrálo čtvrté kolo) se v pondělí pokračovalo pátým kolem.

 

V turnaji Masters skončilo všech pět partií remízou.
Pentala Harikrishna se s Davidem Navarou dobře znají a ani jednomu se nepovedlo svého soupeře něčím překvapit.
Saleh Salem měl za soupeře Vana Nguyena a ani tady se mnoho neudálo.
Quang Liem Le stál v jednom okamžiku s Davidem Antónem prý o něco hůře. Tedy „tvrdí“ to Stockfish 15, ale nezdá se mi, že by to s bílým bylo nějak hrozné, ale „hádat se“ se strojem nehodlám  :usmev: .
Francisco Vallejo Pons a Sam Shankland to „zapíchli“ už ve třináctém tahu, když opakovali pozici. Ale Shankland k tomuto rozhodnutí dospěl až teprve po sedmdesátiminutovém přemýšlení (tedy pokud nezapomněli hráči zastavit hodiny  :smich: ).
Nakonec to má určitou logiku, partie se hrála třináctého, takže třináct tahů a ještě mohli mít třináctku i na hodinách, ale to bílý prošvihl, protože jeho časomíra se zastavila na čase 1:12:56.

Remízou nemusela skončit partie Vidit-Maghsoodloo.
Viditovi se moc nepovedl přechod od zahájení ke koncovce  :usmev: . Ztrácel dost času a v časové tísni přišel o figuru. Spíš to tedy asi měla být oběť, protože to v koncovce vypadalo, že se snaží hrát na výhru bílý.
Jenže to se trochu přepočítal.
Černé figury stály dost dobře na to, aby nedovolily žádnému z bílých pěšců dorazit k poli proměny.
Pravdou je, že s „kolegou Stockfishem“ se to doma mudruje  :usmev: , ale koncovka nebyla jednoduchá.
Výhodu vypustil černý až tahem 47. … Ke7. Sebral tak bílé věži pole d8, které mohlo být v některých variantách důležité, ale umožnil tím bílému vylepšit postavení střelce.
Po správném 47. … Ke5 by se ukázalo, že bílé figury stojí na nevhodných polích.

 

 

Oba naši hráči se drží v těsném závěsu za vedoucí dvojicí Harikrishna – Le. Snad by jim letos mohl turnaj vyjít….

—–

Slabší chvilku si v turnaji Challengers v partii s Vincentem Keymerem vybral Peter Michalík. V průběhu partie to měl několikrát „nahnuté“ ,  ale dobře se bránil.
Hlava mi nebere, proč neskočil jezdcem na pole d5 (38.Jd5=). Jistě, přišel by o pěšce na f3, ale zahojil by se na a6 a jeho figury by získaly krásnou souhru.

 

 

Niemann přehrál Sasikirana a i když občas zahrál nepřesně, stačilo to na zisk celého bodu pro Američana (Niemann). Abdusattorov šeredně zmastil Jirku Štočka, který soupeři (podobně jako ve čtvrtém kole) dost pomohl svým „aktivním“ nástupem pěšců v centru (16. … e4; 17. … f4).

 

 

Marcin Krzyzanowski se poučně přepočítal v partii s Maxem Warmerdamem a přišel o celou věž. Zřejmě v propočtu přehlédl silné 31. … Dd4! .

 

 

Zbyněk Hráček měl černé figury s Jergušem Pecháčem.
V těžké pozici se rozhodl (musel  :usmev: ) obětovat figuru, za kterou měl dost pěšců, ale asi to nebylo plně korektní. Naštěstí ve složité pozici bílý chyboval a partie skončila remízou.

 

 

Jerguš Pecháč

 

V turnaji Futures se pořadí nijak moc nezměnilo, stále vede Atilla Kuru s půlbodovým náskokem před Kamilem Warcholem, Pawlem Sowinskim a Jirkou Bouškou.
V open turnaji je po pátém kole v čele se stoprocentním bodovým ziskem ruský GM Alexander Motyljev (hraje pod vlajkou FIDE).

 

Prague International Chess Festival

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Online na chess24.com (Futures)
iVysílání ČT
Výsledky na chess-results

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x