Tři kola a konec

Už jen tři kola zbývají do konce turnajů Prague International Chess Festival (PICF) a našim se v turnaji Masters celkem daří, což nebývalo zvykem 🙂 . V turnaji Challengers je to, pravda, „trochu“ horší.

 

V čele turnaje Masters je po šestém kole vietnamský velmistr  Quang Liem Le s půlbodovým náskokem před druhým Pentalou Harikrishnou. Na třetím a čtvrtém místě se drží Thai Dai Van Nguyen a David Navara se třemi a půl body.

 

Vedoucí hráč turnaje 🙂

 

Le se dostal do samostatného vedení díky výhře se Salemem.
To, jak oba hráči rozehráli královskou indickou, je názorná ukázka moderního šachu. Rošády na opačné strany, pozice, ve kterých se ani prase nevyzná (natož pak šachový program  :smich: ) a zajímavý (ale logický, protože nejdříve král utíkal z možných vazeb a pak se vracel do bezpečí… ) pochod bílého krále po trase a2-b3-a4-b3 -a2 (To Hell And Back Again, Saxon  :usmev: ).
Super partie, kde o výsledku rozhodla až nenápadná chyba černého (48. … Kh6??) v těžké pozici a časové tísni, kdy už se hrálo do spadnutí praporku.

 

 

Vidit odremizoval černými Davida Navaru v ruské obraně, Thai Dai Van Nguyen sevřel Pentalu Harikrishnu do „španělských“ kleští (23.b4!), aby je pak milosrdně zase rozevřel  :usmev: .
Škoda, Vanova pozice vypadala o dost lépe.
Dovolím si jen upozornit, že Vanův tah 23.b4 (možná) pochází z partie ostravského korespondenčního šachisty Jindřicha Binase proti Carmine Salvatoremu  :usmev: .

 

 

David Antón pohodlně remizoval se Samem Shanklandem a Parham Maghsoodloo zvládl lépe věžovkovou blicku s Vallejo Ponsem.

 

 

V turnaji Challengers vedoucí hráč Vincent Keymer „jen“ remizoval s Marcinem Krzyzanowskim. Remízou skončilo také utkání Pecháč-Niemann a remizovali také Zbyněk Hráček s Jirkou Štočkem, ale tahle remíza byla hodně jiná  :usmev: .
V ostré sicilce se Zbyněk Hráček vyhnul (nebo je neznal  :usmev: ) solidnímu pokračování 16.De3. Po jeho ústupu na f4 (16.Df4) se sice bílému nic moc neděje, ale bral bych raději pozici černého. Ve 25.tahu přišla ze strany bílého hrubka, po které měl zůstat bez figury.
Proč se tak nestalo, ví asi jen černý  :usmev: .
Vsadil bych se, že 99% zubařů by bez přemýšlení extrahovalo ve 29.tahu bolavého střelce na e4  :smich: a bylo by po bolesti bílého i po partii.
Štočkův šach dámou sice není úplně špatný, ale bílý dostal šanci zachránit partii, kterou dokonale využil, když přešel do remízové koncovky V vs. V+S.

 

 

Prohrál Warmerdam s Abdusattorovem a prohrál také Peter Michalík s Sasikiranem, když v rovné pozici nevěnoval pozornost slabému bodu e6. Jeho soupeř neváhal tuto slabinu využít taktickým obratem na téma dvojí úder.
Zbytek už byl jen věcí techniky, jak se to často píše  :usmev: .

 

 

V turnaji Futures se komplikuje situace na špici. Doposud Vedoucí Atilla Kuru jen remizoval s Romanem Kovalským z Ukrajiny, ale jeho pronásledovatelé své partie vyhráli. Čtyřiapůl bodů tedy mají: Warchol, Kuru, Bouška a Sowiński.
V posledních třech kolech se budou utkávat převážně mezi sebou, takže to bude veselé  :usmev: .

 

Prague International Chess Festival

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Online na chess24.com (Futures)
iVysílání ČT
Výsledky na chess-results

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x