Harmonika v Turnaji kandidátů

Ve druhém kole Turnaje kandidátů skončila většina partií remízou, jen v partii Nakamury s Radžabovem se hráči o bod nerozdělili rovným dílem.

 

Jan Krzysztof Duda (JKD) měl bílé figury s Tingem. Ting Li-žen v prvním kole prohrál a nechtěl moc riskovat. Riskovat nechtěl ani Duda, takže i on rozehrál zahájení velmi obezřetně.

Hráči rozehráli hráči variantu italské hry, v níž má černý dvojici střelců, ale jeho černopolný střelec je uzavřen za hradbou svých pěšců.
Plány obou stran není těžké uhodnout.
Bílý se bude pokoušet využít absence černých figur na královském křídle, černý mu v tom bude bránit a bude chtít prosadit postup d6-d5 a otevření pozice.
Splnění plánu byl celkem blízko černý (23. … Je7 s dalším d5), ale Ting Li-žen se raději zabezpečil na královském křídle proti případnému postupu f2-f4 tahem 23. … g5.

 

 

Italská se hrála i v partii Nepomňašči-Caruana. Fabiano Caruana je znám svou důkladnou přípravou zahájení, a proto asi nikoho nepřekvapí, že se v desátém tahu vyhnul teoretickým pokračováním a vydal se vlastní cestou (10. … Jg4).
Zřejmě věděl, co dělá, protože se mu podařilo dostat Nepa pod tlak. Partie však skončila remízou opakováním tahů (pozice), protože Fabi asi v závěrečné pozici nechtěl riskovat případnou porážku v tak rané fázi turnaje po poziční oběti kvality (32. … Vxb2), po níž by byla pozice černého asi lepší, ale přece jen…dřevo je dřevo a co kdyby to nevyšlo?  :usmev:

 

 

Alireza Firúzdža měl podruhé za sebou černé figury. Richard Rapport zahájil královským pěšcem a Firúzdža rozehrál sicilskou obranu. Bránil se dobře až do okamžiku, kdy vyměnil jezdce. Zřejmě přehlédl nebo nedocenil soupeřův tah 32.Kd2, po němž ztrácí pěšce a bílý má krásnou „harmoniku“ věží na sedmé řadě.

 

 

Rapport byl blízko zisku celého bodu, ale těsně před časovou kontrolou, kdy měl na svých hodinách necelých sedmnáct minut a Firúzdža jen cca tři minuty, zahrál automaticky 38.Ke4.
Zdánlivě logický tah, po kterém bílý už předem „utíká“ ze šachu věží na g3, je chybou, protože bílý král se příliš vzdaluje od b-pěšce a černý má v případě potřeby k dispozici tah Vb3.
Definitivně se výhoda bílého rozplynula po 52.b4? , protože se ukázalo, že bílý má problém s krytím pe6. Po správném 52.Kf5 by bílý pe6 pokryl a mohl by zapojit do hry obě věže.

 

 

Hikaru Nakamura „ušmudlal“ výhru s Tejmurem Radžabovem  :usmev: .

 

Screenshot z online přenosu na chess24.com

Radžabov v 35.tahu ztratil pěšce (35. … Vd5?) a i když se pozice asi dala úspěšně bránit, lehké by to nebylo.
Naka zahrál velmi dobře a pěšce navíc se mu nakonec podařilo uplatnit.

 

 

Tabulka po druhém kole:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x