„Kandidujeme“, sedmý díl

Turnaj kandidátů 2022 v Madridu pokračoval po volném dni v sobotu sedmým kolem. V neděli vstupuje turnaj do své druhé poloviny. Po první půlce jdou do „trháku“ Nepomňašči a Caruana.

 

„Aspoň jsem to zkusil…“

Rapport Richard – Nepomňašči Jan 0-1

Při sledování partie Rapport – Nepomňašči se mi mimoděk vybavila scénka z oscarového filmu Miloše Formana „Přelet nad kukaččím hnízdem“, v níž se Jack Nicholson sází s ostatními pacienty psychiatrické léčebny, že prohodí těžký (mramorový) stůl oknem a uteče  :usmev: .

 

 

 

Neuspěl a stejně neúspěšný byl i Rapportův pokus.
Mohl v poklidu remizovat, ale ne, on to aspoň zkusil  :usmev: … a prohrál.

Ve variantě ruské hry obětuje černý kvalitu za věčný šach. Rapport chtěl z pozice vydolovat víc a dvakrát odmítl opakovat tahy (19.f3 a 22.Jd2?).
Poprvé to ještě bylo v pohodě, při druhém odmítnutí už to v pohodě nebylo a i když zřejmě mohl hrát bílý v dalším průběhu lépe, pozici by asi neudržel.

K partii se po kole s despektem vyjádřil i Caruana:
„I felt kind of sick to be honest. It’s one of the most shocking games I’ve seen from a top player in a long time.“ (volný překlad: Abych byl upřímný, cítil jsem se trochu špatně. Je to jedna z nejvíce šokujících partií špičkového hráče, které jsem kdy viděl.)
A dodal, že tahle varianta je známá už dlouhou dobu a ví se, že bílý nemá na výběr, musí brát remízu.

 

 

„Name und Vorname?“ Grzegorz Brzęczyszczykiewicz.
„Geboren?“ Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody.

Duda Jan Krzysztof – Nakamura Hikaru 1/2

V dnešní době velmi často po americkém (?) vzoru zkracujeme jména. Jan Krzysztof Duda je zkrátka JKD, Nepomňašči je jen Nepo, Maxime Vachier-Lagrave je MVL atd.
Je to pohodlnější a rychlejší.
Na druhé straně, ani dlouhá jména nejsou k zahození, zvlášť když vám mohou zachránit život  :smich: :
Rusové mají Nepomňaščiho (Nepomniachtchiho v anglickém přepisu jména), Poláci mají Brzęczyszczykiewicze.
Jen tak pro zábavu, protože partie mezi Dudou a Nakamurou byla celkem nudná a při ukázce z Formanova filmu na mě „jukla“ ukázka z polského filmu „Jak jsem rozpoutal druhou světovou válku“, přidám ještě trochu nešachové kultury  :smich: .

 

 

Hlavně ale mají Poláci Dudu.
JKD remizoval s Nakamurou v poměrně klidné partii, která skončila v absolutně rovné věžovce.

 

 

O druhé místo na žebříčku

Ting Li-žen – Firúzdža Alireza 1/2

Pokud sledujete šachy dlouhodoběji, možná vám utkvělo v paměti, že nejvyšší rating měl před tímto turnajem (a má i teď) Magnus Carlsen (2864).
Do pátého měsíce byl na druhém místě Alireza Firúzdža s ratingem 2804. Firúzdža však ztratil 11 bodů na turnaji 2022 GCT Superbet Chess Classic v Rumunsku a s ratingem 2793 je aktuálně na třetím místě žebříčku.
V šestém měsíci jej přeskočil Ting Li-žen, který při plnění podmínek účasti na turnaji kandidátů vydělal v soubojích s čínskými velmistry sedm bodíků a z původních 2799 se přehoupl přes magickou hranici 2800. S aktuálním ratingem 2806 je tak na druhém místě za Carlsenem.

V partii s Firúzdžou měl Ting bílé figury a cca do 25.tahu se v partii „něco“ dělo. Pak už to byla jen obdivuhodná snaha bílého o zisk alespoň minimální výhody v rovné koncovce.
Snaha sice obdivuhodná, ale marná.
Je otázkou, jak se v tak dlouhém turnaji projeví podobné „klukoviny“ na výkonu hráčů. Řekl bych, že takové únavné remízy mohou ubírat na síle ve druhé polovině turnaje, ale možná se pletu  :usmev: .
Mimochodem, když už tady byla řeč o ratingu, tak Nepo momentálně připisuje ke svým 2766 21 bodů (=2787) a Caruana už atakuje hranici 2800 (2783+14 = 2797).

 

 

Promrhaný čas

Caruana Fabiano – Radžabov Tejmur 1-0

Dva hráči měli před startem turnaje oproti ostatním jednu výhodu.
Jan Nepomňašči a Tejmur Radžabov věděli mnohem dříve než ostatní, že budou hrát turnaj kandidátů a měli více času na přípravu.
Stačí se ale podívat na výsledky (i na hru) a hned musí být každému jasné, kdo se dobře připravil a kdo jen promrhal čas.

Fabiano Caruana byl možná trochu překvapen, když Tejmur Radžabov zvolil v sicilské ve druhém tahu 2. … a6, a ještě více byl možná překvapen, když ve třináctém tahu po půlhodinovém přemýšlení udělal černý dlouhou rošádu a odevzdal pěšce.
Bílý měl sice pěšce navíc, ale byl to dvojpěšec na královském křídle a nedalo se mluvit o nějaké rozhodující výhodě.
Pozice černého se asi dala bránit, ale černý mohl doufat maximálně v remízu.
Po 29. … f6? Caruana nezaváhal a našel správný plán, který spočíval v pochodu bílého krále do soupeřova tábora.

 

 

Caruana má náskok před třetím Nakamurou 1.5 bodu a na vedoucího Nepomňaščiho ztrácí půl bodu. Klíčová pro něj budou další dvě kola, protože v osmém kole jej čeká odveta s Nakamurou a v devátém kole bude mít bílé s Nepomňaščim.

Ale pozor! Bez šance není nikdo, dokonce ani Radžabov  :usmev: .

 

„Zastavte tenhle turnaj! Zas je tu Covid!“

 

Tabulka po první polovině turnaje:

 

Turnaj kandidátů 2022

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

 

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Vysvětlení Rapportova fatálního odhadu svých šancí v této variantě (ve skutečnosti přijetí či odmítnutí remízy zvažoval dohromady skoro hodinu) lze možná najít v jeho komentáři z předchozího kola: „My so-called creativity comes from the fact that I am out of book by move six already.“ (Moje takzvaná kreativita vyplývá z toho, že jsem už v šestém tahu mimo knihovnu)   :smich:   :palec-nahoru: 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x