Skoro samá překvapení

Včera se hrálo deváté kolo Turnaje kandidátů 2022 a zraky většiny diváků byly upřeny především na souboj Caruany s Nepomňaščim.
Předem „prozradím“ (těm, co to ještě nevědí 🙂 ), že to byla jediná partie devátého kola, která skončila remízou.

 

Zvedl hlavu

Firúzdža Alireza – Rapport Richard 1-0

Nevím, zda se dá považovat za překvapení výhra Firúzdži s Rapportem. Podle ratingu byl sice Firúzdža favoritem, ale podle postavení v tabulce to bylo přesně naopak.

 

 

V zahájení jsem si říkal, že mi to něco připomíná  :usmev: . A opravdu, stejnou variantu černými zvolil David Navara s Vallejo Ponsem na nedávno skončeném Pražském festivalu (PICF).
Rapport to ale rozehrál trochu jinak.
Jeho tah 11. … Sg4 je prý novinkou a možná není až tak špatný, přesto právě tady začaly Rapportovy trable, protože tah Sg4 spojil s neúčinným nástupem na dámském křídle (Sc5 a a5). Problémem tohoto plánu bylo především to, že se černý oslabil v centru, kde obvykle kryje střelec z pole c7 pěšce na e5.
Firúzdža dlouho neváhal a důležitého centrálního pěšce zlikvidoval a ještě k tomu připravil černého o dvojici střelců, ale bylo to za pěšce d4.
Když obětoval ještě i pěšce na b2 (20.Se3!?), měl za ztracený materiál plnohodnotnou kompenzaci a černý musel hrát velmi přesně, protože jeho král uvízl v centru.
Rozhodující chybou bylo asi 26. … Sc4, ale i když chladnokrevné 26. … h6 nebo 26. … g5!? drželo zřejmě pozici v rovnováze, černého by ani tak nečekal lehký život.

 


 

Obrovský úspěch

Radžabov Tejmur – Nakamura Hikaru 1-0

Tak tento výsledek určitě překvapením je  :usmev: .
Od roku 2019 do včerejšího dne, tedy za cca tři roky, sehrál Radžabov třicet sedm vážných partií a ani jednou nezvítězil.
Konečně! Konečně se mu to podařilo  :smich: .
I v této partii se hrála španělská, Berlín a 4.d3, tedy „antiBerlín“.
Na rozdíl od Firúzdži to však Radžabov hrál „při zdi“, na jistotu. Také tah Sg4 jsem tu viděli, ale zatímco v podání Rapporta to nebylo špatné, tady ztratil Nakamura pěšce.
(Štěpán Žilka to letos v Německu zahrál lépe  :mrknuti: .)
Možná mohl partii udržet, protože Radžabov nehrál nejpřesněji, ale po 28. … cxb4? už se černý může jen dívat, jak bílý uplatňuje svoji výhodu.

 


 

Smolař

Ting Li-žen – Duda Jan Krzysztof 1-0

Při pondělku se moc nedařilo Dudovi, jenže jemu se nedařilo ani při neděli  :smich: a řekl bych, že nedělní prohra s Rapportem se u Dudy projevila i v partii proti Tingovi.

 

Dudova marná snaha. Zdroj: online přenos na chess24.com

 

Duda Tinga v anglické hře držel na uzdě až do časové kontroly. Ve čtyřicátém tahu, s více než minutou na hodinách, přišla hrubka (40. … Sxe4?), po které si Ting mohl oddechnout, protože se ukázalo, že černý nemá jak krýt pole f7.

 


 

Rozhodnuto?

Caruana Fabiano – Nepomňašči Jan 1/2

Caruana měl velkou šanci bodově se dotáhnout na Nepomňaščiho.
Měl bílé figury, dle předpokladu se hrála ruská hra a i když Nepo použil v jedenáctém tahu novinku (11. … Se6), nebylo to zřejmě pro Caruanu žádné velké překvapení, protože tento tah doporučuje 99% šachových motorů (a zubařů  :usmev: ).

Ze zahájení vyšel Caruana o něco lépe, protože Nepo se neodhodlal k zajímavé (a zřejmě i správné) oběti figury (17. … Sf6!?), za kterou by měl pohyblivé pěšcové centrum a dvojici střelců nepříjemně zahleděnou na královské křídlo bílého.

Dvacet minut ztratil Caruana přemýšlením nad tahem 24.Sxf5, který vedl k rovné koncovce. Je otázkou, zda přehlédl správné 24.Sf1 nebo prostě něco špatně spočítal.
V každém případě je však Nepo po remíze velmi blízko vítězství v turnaji.
Neměl by však jásat předčasně, šachy jsou sport a ve sportu se občas dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát  :usmev: .

 


 

Tabulka po devátém kole:

 

Turnaj kandidátů 2022

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x