Už se spurtuje?

Turnaj kandidátů 2022 se blíží ke svému závěru. Zatímco vedoucí hráč zvolnil a lehce vyklusává před cílovou rovinkou, některým došly síly a jiní se těsně před koncem probrali z letargie 🙂 .

 

Ruská hra neznamená remízu

Firúzdža Alireza – Nepomňašči Jan 0-1

Ruská hra má pověst remízového zahájení. Mladý Firúzdža se v jedenáctém kole pokusil Nepomňaščimu dokázat, že to není pravda.
A povedlo se mu to!
I když…, takhle si to asi nepředstavoval  :usmev: .
Nejdříve po tazích g4, h4 a g5 obětoval pěšce na královském křídle, pak přišel o pěšce na křídle dámském a pro Nepa už nebyl problém dokráčet si k celému bodu.

 


 

Jen z povinnosti?

Radžabov Tejmur – Duda Jan Krzysztof 1/2

Radžabov už si svůj „sen“ splnil, když v devátém kole po tříletém čekání zaknihoval výhru. Duda se celkem dobře držel v první polovině turnaje (sedm partií, sedm remíz), ale po prohře s Rapportem v osmém kole je asi rád, že je rád  :usmev: .
Nudná partie, v níž hráči odtahali něco málo přes třicet tahů s hlavním cílem-neudělat chybu.

 


 

Pokus o rekord?

Nakamura Hikaru – Rapport Richard 1/2

Také tato partie skončila remízou, ale hrálo se dost dlouho.
Nevím, kolik tahů měla do včerejšího dne nejdelší partie turnajů kandidátů, ale od chvíle, kdy se vyměnily věže (34.tah) a bylo jasné (dokonce i mně  :smich: ), že to žádná strana nevyhraje, to vypadalo, že se hráči pokoušejí o nejdelší partii turnaje kandidátů  :usmev: .
Hrála se sice sicilská obrana, ale v Pelikánově variantě (dnes se jí říká Čeljabinská  :usmev: ) zase tak často k ostrým šarvátkám nedochází.
Po výměně dam přešla partie do rovné koncovky, která skončila remízou v devadesátém šestém tahu.
Ale Nakamura má aspoň materiál pro svůj kanál  :usmev: .

 

 

„Když se dívám na sebe,
musím se sám pochválit.
Nevypadám věru zle,
prostě chlapec, jak má být…
Hej!
Před naší, za naší, cesta má ať nepráší….“

 

 


 

Nebe a dudy

Caruana Fabiano – Ting Li-žen 0-1

V první polovině turnaje Caruana bojoval o první příčku, ve druhé půlce bojuje nejspíš sám se sebou. Jednoduše mu došla šťáva.
Ze čtyř partií druhé poloviny má Fabi jen půl bodu a to je žalostně málo. Možná by se měl zamyslet nad svou fyzickou přípravou nebo turnajovou taktikou, protože hrát každou partii na doraz je sice hezké, ale k tomu potřebuje člověk víc než jen šachové znalosti.
V partii s Tingem měl skoro stále o půlhodiny méně času, což může znamenat, že Fabimu opravdu hodně záleží na výsledku a u partie dře, ale také to může znamenat, že dře, protože mu to (=šachy) nejde.
Naopak, Ting Li-žen se ve druhé polovině rozjel. Ze čtyř partií má 3.5 bodu, když pouze Nepovi „povolil“ remízu.
Před časovou kontrolou se podařilo Caruanovi získat malou výhodu. Jeho figury byly aktivnější a černý král byl slabší. I po časovce stál Caruana lépe, ale Ting se dobře bránil a výhoda bílého se začínala rozplývat.
První nepřesnosti na sebe nedaly dlouho čekat. Po 53.Se3 bílý zřejmě neviděl tah 53. … Dg3 s napadením bílé věže, ale tohle ještě Fabi ustál, i když byl nucen odevzdat chloubu své pozice, volného e-pěšce. Bílý měl pořád dobré šance na záchranu partie, ale Ting hrál velmi dobře a Caruana hodně špatně. Poslední hřebík do rakve si bílý „zatloukl“ tahem 75.Sc7, po němž se bílý král zaplétá do skoromatových sítí  :usmev: .

 

 

Škoda, že Tingovi neřekli už dříve, že by měl začít spurtovat  :usmev: .
Závěr turnaje mohl být zajímavější.
Ting se vítězstvím s Caruanou vyšvihl na druhé místo, ale na prvního Nepomňaščiho ztrácí 1.5 bodu. To je dost velká ztráta, když uvážíme, že do konce turnaje zbývají už jen tři kola.
Ale šachy jsou sport, Nepo dnes hraje s nevyzpytatelným Nakamurou a kdyby se náááhodou něco pokazilo, měl by Ting ještě šanci  :usmev: .

 

Tabulka po 11.kole:

 

Turnaj kandidátů 2022

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x