Téměř bezchybně

44.šachová olympiáda se blíží ke své polovině a české týmy jsou na tom zatím celkem dobře. Ale nezakřikněme to  🙂 .
Dnes se bude hrát šesté kolo, ve čtvrtek (4.8.2022) si hráči a hráčky odpočinou, což určitě mnozí uvítají. Psychické a fyzické vyčerpání při šachu je značné. Své o tom ví asi i estonský velmistr Meelis Kanep, který v neděli ve třetím kole po čtyřech hodinách hry u šachovnice omdlel.

 

Třicetidevítiletý hráč stál v partii s Jamajčanem Jadenem Shawem na výhru (věž víc), ale po provedení třicátého devátého tahu stačil už jen přemáčknout hodiny a omdlel. Estonský hráč byl po poskytnuté první pomoci převezen do soukromé nemocnice, kde byl jeho stav stabilizován.
Jaden Shaw mohl provést tah a vyhrát na čas, ale místo toho oslovil kapitány a rozhodčího s nabídkou remízy. Jamajka zápas s Estonskem prohrála 0.5-3.5.

Ale to bylo už v neděli  :usmev: .

Našim hráčům a hráčkám se, chválabohu, takové věci zatím vyhýbají a snad to tak i zůstane.

V pátém kole byly oba naše týmy )spěšné.

Muži hráli s nebezpečným Mongolskem, které ve čtvrtém kole odremizovalo Norsko i s Magnusem Carlsenem na čele.

David Navara hrál opět Caro Kann, ale tentokrát bílými.
Po Davidově 3.e5 a odpovědi Batsurena c6-c5 však hra přešla do francouzských pozic.
Černému se partie vůbec nepovedla. Když si postavíte jezdce na pole h8 a druhého na a7 a ještě k tomu koníci nemají kam skočit, je jen otázkou času, kdy se vám pozice zbortí.
Davidovi to nedalo moc práce.
Mimochodem, David má zřejmě v Caro Kannu v oblibě postup h-pěšcem  :usmev: a vypadá to, že je mu jedno, jestli hraje toto zahájení bílými, nebo černými.

Při pohledu na partii jsem si vzpomněl na památnou větu Siegberta Tarrasche o jezdci na kraji šachovnice, který je prý jen pro hanbu a ostudu („Springer am Rande bringt Kummer und Schande.„).

Tak nevím, jestli to bylo někdy přeloženo do mongolštiny, ale pokud to Davidův soupeř nezná, tak nabízím alespoň strojový „googlovský“ překlad  :smich: :
Ирмэг дээрх баатар нь уй гашуу, ичгүүрийг авчирдаг.

(A neptejte se mě, jak se to čte.)

 

 

Thai Dai Van Nguyen byl obdarován (a s ním i celý český tým  :usmev: ), když mu jeho soupeř odevzdal (skoro) zadarmo celou figuru (23.Se3??).
To se to pak hraje!  :smich: .

 

 

Peter Michalík sehrál dobrou partii, kde hra nijak extra nevybočovala z normálu, tj. pořád to bylo zhruba rovné. Snad jen v koncovce nezahrál bílý nejpřesněji (29.Sa5), ale ani tak to nebylo nic, co by Peter nedokázal spolehlivě vyřešit.

 

 

20220802_chennai_lennart_ootes_LOO05046_Peter Michalik.jpg

Peter Michalík
Foto: FIDE; autor Lennart Ootes

 

Ke své třetí partii na olympiádě nastoupil na čtvrté šachovnici Vojta Zwardoń.
Soupeř na něj byl hodný  :usmev: , dobrovolně a nevynuceně odevzdal kvalitu a když pak udělal ještě nějaké nepřesné tahy, byl Vojta donucen svou partii vyhrát.

 

 


 

Ženy hrály s Finskem a vyhrály stejným poměrem jako muži s Mongolskem.

Na první desku se po malé „střídačce“ vrátila Julia Movsesian a své soupeřce nedala ani tu nejmenší šanci. Dokonce si mohla dovolit takový „luxus“, že na závěr se místo čtyřtahového matu spokojila jen se ziskem materiálu  :usmev: .

 

 

Na třetí šachovnici si podobným způsobem počínala Kristýna Petrová.
Soupeřka jí umožnila získat materiál (19. … Jf6??) a Kristýna už pak před sebou měla jediný úkol-nedostat se do časovky  :usmev: .Tentokrát s časem hospodařila dobře a bez problémů zvítězila.

 

 

Anna Marie Koubová hraje dobrý turnaj a je oporou týmu. V pátém kole využila příležitosti, kterou jí její soupeřka nabídla. Sebrala pěšce na a4 a dva volní černí pěšci vnesli do tábora bílých figur zkázu.
Otázkou je, jak by partie dopadla, kdyby bílá na drzé 23. … Jbxa4 zareagovala jinak?  :usmev:
Dokázala by Anna Marie, která doposud neměla pauzu, najít po správném 24.Vxa4! všechny správné tahy a zastavit bílé pěšce?

 

 

Ještě jsem se nezmiňoval o druhé šachovnici, na které hájila české barvy Joanna Worek.
Joanně se nepovedlo zahájení, ale srdnatě bojovala. Obětovala pěšce za přechod do koncovky, v níž měla solidní šance na remízu. S pomocí soupeřky se k dělbě bodu nakonec dopracovala  :usmev: .

 

 


 

Z výsledků jiných týmů by mohl zaujmout souboj Indie s Rumunskem. Rumunům se v Čenaji hodně daří a indický tým číslo jedna zvítězil jen těsně 2.5-1.5.
Dobře hrají i Francouzi, kteří v pátém kole remizovali s mírně favorizovanými Poláky. Američané mají hvězdný tým, ale zatím jim nejde všechno podle plánu. Remízami si zlato nevybojují  :usmev: . Včera sice vyhráli s Izraelem, ale nemít Domingueze, nebyli by na tom dobře.

Dominguez je „kubánský“ Američan. a teď si představme, kde by byla Kuba, kdyby za ni Dominguez hrál. Kubánci kosí jednoho soupeře za druhým a včera si to odnesl Ázerbájdžán (i s Mameďarovem na prvním stole).

Slováci ve čtvrtém kole porazili Ukrajinu, ale na mladé Uzbeky nestačili a dostali „výprask“ 4-0.

V turnaji hrají dobře Francouzi, ale ani Francouzky nezůstávají pozadu. V pátém kole sice prohrály s Indií, ale bylo to těsné. Překvapením je porážka Polek od Rumunska a Američanky, kterým jsem před turnajem věřil, prohrály s Peru.

Po pěti kolech jsou naši muži na 13.místě, ženy jsou šestnácté. Oba turnaje (open i ženský) vedou týmy Indie.

Dnes naše týmy čekají poměrně silní soupeři. Muži se utkají s Kazachstánem, ženy budou hrát s druhým týmem Indie (Indie2).
Těžký los, ale není z čeho vybírat  :usmev: .

 

 

 

 

44.šachová olympiáda

Web turnaje
Online muži
Online ženy
Výsledky

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Dělat z toho přenos, to musí být zážitek  :smich:

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x