Na olympiádě střídavě oblačno

Řeč není o počasí 🙂 , protože pokud vím, v indickém Čenaji panují celkem vysoké teploty a je slunečno.
Titulek se týká výkonu našich týmů v šestém kole 44.šachové olympiády.

 

Muži měli za soupeře Kazachstán, o kterém (a o Uzbekistánu) jsem už na začátku soutěže prohlašoval, že to je velmi silný a nebezpečný tým.

Je zvláštní, že pokud u nás nějakého šachistu neznáme, považujeme ho za slabého hráče. Přitom nejen v Asii, Americe, ale i v Africe či Austrálii najdeme spoustu dobrých šachistů, kteří se mohou směle stavět světové špičce.
To, že se v některých zemích jen málokterý turnaj posílá na FIDE rating, a hráči tak mají mnohdy směšná ELO hodnocení, neznamená, že tam nemohou vyrůst dobří hráči.
Stačí se podívat na olympijské výběry Kuby, Mongolska nebo Peru (v ženském turnaji)  a můžeme si ukroutit hlavu nad (pro nás) nevyslovitelnými jmény hráčů nebo hráček, kteří „překvapivě“ vzdorují i těm nejlepším  :usmev: .
Podobné hráče má ve svém kádru i tým Kazachstánu.

Asi nejznámějším kazašským hráčem je Rinat Jumabayev (Džumabajev), který se proslavil hlavně svým účinkováním na Světovém poháru v roce 2021, kde vyřadil Motyljeva, i Caruanu a zastavil jej až Shankland.
Právě tento hráč měl v šestém kole bílé figury s Davidem Navarou.
Oba hráči přistoupili k partii zodpovědně a pečlivě promýšleli své tahy a plány. Ani jednomu se nepodařilo svého soupeře překvapit a partie skončila zaslouženou remízou.

 

 

Na druhé šachovnici nastoupil Thai Dai Van Nguyen. Van získal v zahájení malou výhodu, kterou se snažil uplatnit ve známé remízové věžové koncovce. To, že je nějaká koncovka teoreticky remízová, neznamená, že remízou skončí i partie  :usmev: .
Van hrál dobře a neustále soupeře zkoušel, až se nakonec dočkal chyby černého (51. … Kg8??).

(Za zmínku stojí opět špatný online přenos partií Vana a Joanny Worek. Člověka to přestane bavit, když vidí, že hráči prý „hrají“ tak slaboduché tahy, které by nevymyslel ani největší šachanista.)

 

 

Na třetí šachovnici se skoro celou partii bránil černými figurami Zbyněk Hráček. Ale bránil se dost dobře a když měl v koncovce těžkých figur remízu na dosah ruky, nepochopitelně chyboval v časové tísni. Tedy vlastně pochopitelně, protože pozice nebyla zrovna jednoduchá a času bylo málo  :usmev: .
Zbyněk měl o dva pěšce více, ale černý král byl dost slabý a také volný bílý a-pěšec byl nebezpečný. Možná si tyhle okolnosti černý v krátkém časovém úseku plně neuvědomil a vzhledem k vývoji zápasu zkusil hledat víc než remízu, možná černý něco přehlédl.
V každém případě po 40. … Dd3?? se naplno projevila slabost černého krále.

 

 

V šestém kole odpočíval Peter Michalík a na čtvrté šachovnici opět nastoupil Vojta Zwardoń.
Partie se mu moc nevyvedla. Ze zahájení bílými prakticky nic nezískal a po automaticky zahraném tahu 26.Sd4?? se ukázalo, že bílý nemá „okénko“  :usmev: . Vojta přišel o pěšce, ale vynalézavou hrou se mu podařilo dosáhnout skoro remízové pozice (48.Sf8?? ; 48.f5!).
Skoro.
Problém byl v tom, že zatímco černý měl na hodinách cca hodinu času, bílému moc času nezbývalo. Černý koncovku nehrál dobře, ale s několika sekundami na hodinách se bílému špatně hledaly často jediné tahy  :smutek: .

 

 

Nevydařený zápas, ale nic strašného se neděje. V pátek soutěž vstupuje do své druhé poloviny a před námi je ještě pět kol.

 


 

Naše ženy (to zní divně  :smich: , protože to nejsou ve skutečnosti „NAŠE“ ženy) hrály s Indií 2.
Indie, jako pořadatel, má právo postavit do soutěže více týmů, a tak v open i v ženské sekci hrají tři indické týmy  :usmev: .
Silné týmy a celkem by mě zajímalo, jak by se tvářil šachový svět, kdyby bylo konečné pořadí například: 1.Indie 2, 2. Indie a 3. Indie 3  :smich: .
Nebylo by to trochu divné?

 

Zpět k zápasu. Indky, i když to byl „až“  druhý indický tým, byly favoritem, ale český tým předvedl vynikající výkon.

Na první šachovnici hrála Julia Movsesian.
Když si v zavřené sicilské (nebo jiném zahájení) uděláte malou rošádu, dáte si f4 a k tomu ještě h3, není to nic světoborného. Díra na g3 bývá dost často nepříjemná (vlastní zkušenost).
Přežít se to ale dá a Julia to přežila  :usmev: .

 

 

Joanna Worek hraje zajímavá zahájení. Nezklamala ani tentokrát  :usmev: .
Možná stála chvílemi i lépe, ale partii se ve „skoro reálném“ čase nedalo moc sledovat, protože stejně jako u Vana i tady selhal online přenos  :smutek: .

 

 

Obrovskou šanci zahodila Karolína Pilsová.
Ve velmi dobré pozici nedokázala najít vyhrávající pokračování (32.De5+)a výhra jí protekla mezi prsty.
Škoda, Karolína podala vynikající výkon.

 

 

Velké šance na výhru měla na čtvrté šachovnici Kristýna Petrová.
V přibližně rovné koncovce, kdy už obě dámy neměly času nazbyt, soupeřka chybovala, ale Kristýna v omezeném čase nenašla cestu k výhře, proto raději zvolila bezpečnou cestu k remíze, která přinesla družstvu drahocenný bod za zápasovou remízu.

 

 

 

Děvčata mohla vyhrát, ale i remíza je vynikajícím výsledkem a kapitán Tomáš Polák může být (právem) s výkonem svých svěřenkyň v šestém kole spokojený.

 

 

V pátečním sedmém kole (dnes mají hráči a hráčky volný den) se naši muži utkají s Indonésií, ženy budou hrát se Španělskem.

 

 

44.šachová olympiáda

Web turnaje
Online muži
Online ženy
Výsledky


 

Málo fotek?

Zhruba před dvěma dny mi jakýsi „obrázkofil“ vyčítal, že v článcích máme málo fotek  :usmev: .

Měl pravdu.
Moc fotek nezveřejňujeme z několika důvodů.
Především předpokládáme, že naši čtenáři jsou natolik inteligentní, že po kliknutí na web organizátora si sami dokáží najít fotogalerii a to buď přímo v článcích (například ZDE) nebo v úložišti.

Druhou věcí jsou autorská práva, která nehodláme porušovat.
Není problém zveřejňovat fotografie z výše uvedených odkazů. Samotná FIDE požaduje jen dvě věci: uvést zdroj a autora fotografie.

Další fotografie lze nalézt na FB profilu ŠSČR nebo přímo na webu ČR, kde najdete i vynikající zpravodajství z místa konání.
Ani zde by nebyl problém tyto fotografie převzít a podle našich právních předpisů by stačilo totéž, co stačí v případě FIDE, tedy uvést autora a zdroj  :usmev: .

Považujeme ale za slušné se i v takovém případě s autorem (autory) předem dohodnout (nebo jej alespoň informovat o použití).

Jenže tady narážíme na mou lenost  :usmev: , protože při dotazu, zda fotografie z rúzných účtů ŠSČR mohu použít na našem webu, jsem byl odkázán na kompetentní osoby, tedy na předsedu Komise pro marketing a komunikaci (KMK), se kterým jsem měl užití fotografií vykomunikovat.

To  mi přišlo na jednu stranu logické, protože co jiného by měla dělat Komise pro komunikaci (a marketing) než komunikovat  :smich: , ale na druhou stranu trochu nepraktické  :usmev: , takže jsem tuto „nabídku“ nevyužil.
Jsem líný.

Ale VY nemusíte o nic přijít  :mrknuti: .
Fotky a videa z olympiády najdete na „zonerama-účtu“ ŠSČR nebo přímo ve zpravodajství na webu ŠSČR.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Lubomír Řičica

Velmi pozorně sleduju šachovou olympiádu a z partií na ní se jasně ukazují dvě věci:

  1. nemá cenu se dívat na ELO soupeře, protože to o síle soupeře mnoho neřekne, často je ELO podhodnocené, zejména u mladých hráčů a někdy i nadhodnocené, to spíš u těch starších soupeřů.
  2. Koncovka je možná ta nejdůležitější část partie, i na svých partiích jsem si mnohokrát ověřil, že kdo koncovky umí, může mnoho zachránit a kdo je neumí, zase mnoho pokazit. Bylo to vidět i na našich několika partiích, ale bohužel i velmistři jsou jen lidé a lidé dělají chyby, na kdyby nebo asi se prostě nehraje.

Je velmi snadné někoho kritizovat, když je člověk v klidu doma u kávy, nikdo ho nehoní a nevyrušuje a je jen kibic. Prosadit se v tak obrovské konkurenci rozhodně tak snadné není, škoda, že nemohl nastoupit pan Babula. Mně osobně se líbí hra Vana, zatím až na jednu partii všecko vyhrál, ale nejen že vyhrál, ale zahrál jen minimum chyb.

Lubomír Řičica

Kdo chce, může sledovat na fb stránky šachy Hodonínsko, kam se snažím dávat aktuální info z olympiády.

Jan Jílek

Jaká je adresa té fb stránky? Nenašel jsem to. Díky.

Lubomír Řičica
4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x