Před finišem

Na 44.šachové olympiádě zbývají odehrát poslední tři kola. Kdo kdy hrál turnaj švýcarským systémem, dobře ví, že právě poslední kola vás mohou katapultovat mezi elitu, nebo srazit do bláta mezi „losery“ 🙂 .

 

Z tohoto úhlu pohledu jsou výsledky českých týmů v osmém kole velmi dobré. Dvakrát remíza a obě naše družstva mají naději na velmi dobré umístění.

 

Muži hráli se Slovinskem a i když měli ratingovou převahu, nedalo se říci, že bychom měli být jednoznačným favoritem, ale přece jen jsme na tom byli o něco lépe.

David Navara se pokoušel na první desce vyhrát černými. On sám už tady jednou napsal, že hrát černými na výhru lze, ale je potřeba riskovat a balancovat na hraně porážky. Hrajete-li za družstvo, pak se takový přístup může ukázat jako nevhodný.
David neriskoval, ale trpělivě to zkoušel. Bohužel, jeho soupeř byl pozorný a po bezchybném výkonu skončila partie remízou v 96.tahu.

 

 

Thai Dai Van Nguyen musí mít něco s rukama  :smich: . Je zvláštní, že právě u něj a u Joanny Worek dochází až příliš často k chybám online přenosu. Včerejšek u něj nebyl výjimkou, opět se objevila nesmyslná pozice a jen přítomní hráči a diváci v sále věděli, jak to stojí.
Van to zkoušel, ale i jeho soupeř byl pozorný. Remíza.

 

 

Zbyněk Hráček na třetí šachovnici si vybudoval dobrou pozici a byl jedním z těch, kteří to mohli zkusit hrát na výhru. Získal pěšce (dvojpěšce), ale jeho věž byla uvězněna na královském křídle. Za pokus stálo odevzdat věž za jezdce na f5, ale ani bílý by nebyl zcela bez šancí, hrozilo, že se „utrhne“ některý pěšec na dámském křídle.
Nakonec i tady remíza.

 

 

Na čtvrté desce hrající Peter Michalík získal ze zahájení minimální výhodu. Nic extra, ale s ratingově slabším hráčem možná mohl zkusit hrát náročněji.
Pozice po neuskutečněném převodu střelce na c6 se mi zdá být nadějnější za bílého.

 

 

 

Ženy remizovaly s týmem USA. Dobrý výsledek, ale je možné, že měly i na víc.

 

20220806_chennai_lennart_ootes_LOO00463_Gulrukhbegim Tokhirjonova.jpg

Američanky proti ČR. Zdroj FIDE, autor: Lennart Ootes

Na první šachovnici Tokhirjonova „přestřelila“, když začala hrát aktivně na královském křídle. Výsledkem byla poněkud děravá pozice s nestejnými střelci na šachovnici. Jak je známo, nestejní střelci jsou výhodnější pro útočící stranu a tou byla Julia Movsesian.
Julia se nakonec spokojila s remízou a až čas (a konečný výsledek) ukáže, zda to bylo správné rozhodnutí  :usmev: . Mohla soupeřku zkoušet, ale to by chtělo obětovat kvalitu, přičemž by ani tak nebylo jisté, zda by to stačilo k zisku něčeho hmatatelnějšího.

 

 

Také Joanna Worek se na druhé desce dostala do lepší pozice, kterou možná trochu předčasně dala za remízu.
Pěšcové slabiny sice černá kryla, ale takové pozice se bránící straně rozhodně nehrají snadno a bílá by nic neriskovala.

 

 

Kristýně Petrové se na olympiádě nedaří. Proti mladé Carisse Yip si moc nezahrála a po celou partii byla jen ve vleku událostí.
Bílá získala po zahájení výhodu, kterou uplatnila sice až v 94.tahu, ale od padesátého tahu (50. … Vg7??) už o výsledku nebylo pochyb.

 

 

Anna Marie Koubová porazila zkušenou Annu Zatonskih. Nebyla to bezchybná partie, ale bílá prakticky ani jednou nestála hůře. Ve věžovce se možná černá mohla zachránit (51. … Vd4!), ale po dlouhé úmorné obraně to černá nenašla.

 

 


 

Arméni i bez Aronjana stále vedou open turnaj. V osmém kole si poradili s prvním týmem Indie.
Američané, kteří byli před turnajem považováni za jasné favority prohráli s druhým týmem Indie, v němž září Gukesh D.
Ten nezaváhal ani poosmé a „sejmul“ Caruanu. Uzbeci si poradili s Německem a Kazachstán těsně prohrál s Ázerbájdžánem.
Tabulkou se nenápadně propracovali nahoru Íránci. V osmém kole porazili dobře hrající Francii a spolu s Nizozemskem a Ázerbájdžánem se dělí o čtvrté až šesté místo.
Hodně se trápí Poláci a Ukrajinci. Od obou týmů se čekalo, že budou hrát o špici, ale Ukrajina včera jen remizovala s Brazílií a Polsko remizovalo s Černou Horou.

V turnaji žen se včera střetla Indie s Ukrajinou a zápas skončil remízou. Gruzínky si poradily s Arménií, Polky porazily třetí tým Indie a Oliwia Kiołbasa má stejně jako Gukesh D. stoprocentní bodový zisk.
Kazašky smetly Slovenky. Skvěle si vedou Mongolky, které v osmém kole porazily Maďarsko a v tabulce jsou na lichotivém osmém místě.
Ještě jeden tým si vede překvapivě dobře. Indonésie porazila Srbsko a po devátém kole je na 13.místě tabulky.

Los a sestavy našim týmů pro deváté kolo:

 

 

 

44.šachová olympiáda

Web turnaje
Online muži
Online ženy
Výsledky
Fotogalerie

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Pěkná zpravodajství z olympiády, super   :palec-nahoru: 

Homunkulus

Dnes je to divácky vděčný, v těch kisnách se to dobře obrací pro nás.

Jan Jílek

jo, docela zírám  :usmev:

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x