Den a noc

Výraz, který by mohl charakterizovat deváté kolo českých týmů na 44.šachové olympiádě v Čenaji.
Muži skvěle, ženy nikoliv, ač to zpočátku vypadalo trochu jinak.
Náhledový obrázek je ze skvělé fotogalerie FIDE na Flickru, autorem je Lennart Ootes.

 

Muži hráli s Chile a mnozí „odborníci“, kteří nevědí, jaká je skutečná síla hráčů, předem avizovali, že ČR musí vyhrát, protože jakýkoliv jiný výsledek je „propadák“.
Je zvláštní, že Češi mají takovou spoustu znalců  :smich:   a je lhostejno, zda se bavíme o fotbalu, hokeji, tenisu nebo šachu.
U nás platí: Co Čech, to trenér.  :usmev:

 

David Navara měl na první desce bílé figury a zůstal věrný svému „družstevnímu“ stylu. Tedy nic neriskovat a snažit se soupeře přehrát. Povedlo se.

David stál téměř po celou partii mírně lépe a do časovky se soupeř celkem držel. Ale v časové tísni se ukázalo, jaký je kdo hráč  :usmev: . David partii zakončil jeho typickou malou kombinací, která vedla k matu.

 

 

Na druhé šachovnici neměl Thai Dai Van Nguyen po zahájení žádné problémy, ba naopak měl o něco lepší pozici. Partii sehrál vzorově a bez problémů připsal na naše konto celý bod.

 

 

Ani Zbyněk Hráček neměl na třetí desce žádné problémy. Ve španělské stál sice mírně lépe (jako každý bílý  :usmev: ) , ale optická převaha bílého byla opravdu jen optická.

 

 

To na čtvrté desce byla zábava  :usmev: .
Vojta Zwardoń, podobně jako David Navara, také zůstal věrný svému stylu, který mnozí šachisté nedokáží pochopit.
Pravda, po zahájení stál „jako prase“, ale to jsou typické „Vojtoviny“ a Vojta se v podobných pozicích dokonale orientuje.
Bere šachy jako sport a dobře ví, že u šachovnice proti němu nesedí stroj.
Z pohledu kapitána nebo vedoucího týmu nemusí Vojtova hra působit nejlepším dojmem, ale pokud mu tým a kapitán věří, pak se Vojta dokáže „odvděčit“ vynikajícím výsledkem.
Zjednodušeně: nemusí se nám líbit, že je Vojta často skoro „prohraný“. Dobře ví, co dělá a dokáže soupeře přelstít.

 

 

 

 

Ženy prohrály zápas s Kubou.

V týmu žen odpočívala Julia Movsesian a na první šachovnici tak nastoupila Joanna Worek.
Na její partii jsem „přeskočil“ ze zápasu mužů těsně po zahájení. V té chvíli měla Joanna velmi dobrou pozici, Karolína na druhé desce už stála lépe a také Anna Marie Koubová skoro vyrovnala hru a jen Kristýna Petrová začínala stát bílými figurami jako černá  :usmev: , ale nic strašného.

Zrovna jsem přemýšlel, jak chce černá pokrýt pěšce na c7, když místo logického 12.Jb5 přišlo 12.Vb1. Černá se po tomto tahu bez problémů vyvinula a bílá začala hrát „zaďoura“. Bílé figury naskládané na první řadě nevěštily nic dobrého.
Po 16.Sf3?! už byla pozice bílé dost podezřelá a o tři tahy později (19.Df4??) nehratelná.
Hodně špatná partie české reprezentantky, ale stávají se i horší věci  :usmev: .

 

 

Karolína Pilsová na druhé šachovnici přejala iniciativu poté, co se její soupeřka nemohla rozhodnout, kterého jezdce postaví na d4  :usmev: . Nejdříve tam postavila jezdce z b5 (21.Jbd4), pak se s ním vrátila zpět a jezdce z f3 se jí na d4 nechtělo posílat (23.Va1?).
Stejný problém řešila bílá ve 25.tahu, ale tentokrát nešlo o jezdce. Na pole c1 šla špatnou věží a Karolína rychle partii zakončila.

 

 

Kristýna Petrová ze zahájení nic nezískala a naopak, ona sama se dostala do menších problémů po 21.Jxb3. Ale nebyly to neřešitelné problémy.

 

 

Anna Marie Koubová bojovala o vyrovnání v Caro Kannu. Nakonec místo vyrovnání přišla hrubá chyba (19. … a5??), po které měla být exemplárně potrestána. Soupeřka však, místo „klasického“ 20.Sxh7+ s rozbitím krytu před černým králem, dala přednost pomalému dobývání tvrze (20.Jg5?).

Další dobrou možnost měla bílá ve 28.tahu, ale vidět a správně propočítat „strojový“ tah 28.Sxh6 by nebylo jednoduché pro jakéhokoliv hráče. Dvacátý osmý tah byl poslední šancí černé na vyrovnání hry, jenže černá zřejmě nabyla dojmu, že je její král v bezpečí a ona sama se může pokusit o protihru na dámském křídle (28. … Db2? ; 29. … Je4??). Bílá už tentokrát nezaváhala a donutila černou kapitulovat.

 

 


 

V open turnaji vystřídal ve vedení Uzbekistán Arménii, když ve vzájemném souboji Uzbeci zvítězili 3-1. Indie 2 „jen“ remizovala s Ázerbájdžánem a „šíleného“ Gukeshe konečně připravil alespoň o půl bodu Mameďarov  :usmev: .
Nizozemsko remizovalo s Íránem a USA si poradily s Řeckem, když se už konečně vzpamatoval Caruana.
Ovšem Aronjan sehrál špatnou partii.
Tak špatnou, že dokonce v jedné chvíli uvažovali komentátoři Leko a Svidler o tom, že opět došlo k chybě v online přenosu  :smich: .
Aronjanův tah 22.Sd4! byl opravdu hezký a byl také náležitě opěvován komentátory, jenže pak se na šachovnici objevil tah 24.Vg5?? a začaly spekulace o online přenosu  :usmev: .
Aronjan si správně spočítal, že jezdec na c3 se nedá vzít, ale zdá se, že vůbec nepočítal (ani později) s tahem Df8.

 

 

V ženské části olympiády došlo také ke změně na prvním místě. Polky porazily favorizovanou Indii. Můžete hádat, kdo při třech remízách zařídil polské vítězství  :usmev: . Samozřejmě, Oliwia Kiołbasa! devět kol, devět bodů a performance 3013!!!

 

20220807_chennai_lennart_ootes_LOO03764_Oliwia Kiolbasa.jpg

Oliwia Kiołbasa, zdroj: FIDE, autor Lennart Ootes

Ukrajinky jen remizovaly s Gruzií. Kazachstán si poradil s Bulharskem a Ázerbájdžán zvítězil jen těsně s Mongolskem.

 

Naši muži dnes nastoupí proti Španělsku, ženy budou hrát s Brazílií.

 

 

 

 

Součástí olympiády byl také kongres FIDE, na němž se volilo vedení. Naprostá většina delegátů hlasovala pro stávajícího předsedu Arkadije Dvorkoviče. takže „status quo“  :usmev: .

 

44.šachová olympiáda

Web turnaje
Online muži
Online ženy
Výsledky
Fotogalerie

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Lubomír Řičica

Tak a dnes proběhlo „poslední zvonění“. Muži „jen“ remizovali se Slovenskem (ještěže tak), ženy na konec porazily Švédky 3-1. Asi se nemá hodnotit turnaj s horkou hlavou, ale tu já horkou nemám, takže se pokusím shrnout pár svých názorů. Porovnejme náš a slovenský tým: V celkovém pořadí jsme obsadili pozici před Slováky, do noty nám několikrát zahrál los, měli jsme určitě relativně snazší soupeře než Slováci. Proč relativně? Protože nelze se upínat jen k ELU soupeře, jak jsem tu už psal ELO nemusí vždy vystihovat skutečnou sílu soupeřů a jednotlivých týmů, navíc tu určitě hrály roli podmínky prostředí (o kterém já dohromady nic nevím), a to, jak se s nimi jednotlivé týmy vyrovnaly, je to např. i otázka věku hráčů, mladí hráči jsou jistě ve výhodě proti těm „veteránům“. Ostudu náš ani slovenský tým rozhodně neudělal, ale přiznejme si, že na lepší umístění snad ani nebylo. Náš tým byl elově jistě oslabený neúčastí Lázničky, Žilky a Babuly, ale uhráli bychom víc, kdyby jmenovaní hráli? To ex post nikdo nezaručí, protože to nikdo neví a vědět ani nemůže. Sám vím, jak těžké je někdy, zejména černými, přehrát elově slabšího soupeře, který hraje velmi dobře neudělá žádnou chybu, kterou by bylo možné nějak snadno využít. Nemluvě o tom, že i u TOP velmistrů se v průběhu turnaje vyskytly hrubé chyby, které bychom jistě nečekali. Ale i velmistři jsou jen lidé omylní! Turnaj jen potvrdil důležitost znalostí v koncovkách, protože v nich se dá mnoho zachránit nebo zkazit. A to je asi to, co jsem z tohoto turnaje odnesl já…

Homunkulus

Nevím, jestli stál Zwardoň „jako prase“ už po zahájení (i když was heisst zahájení, že) – žiju v domnění, že takhle se to v drakovi bez 9. Sc4 hraje.
 
Ale to už bylo včera; se Španělskem to zatím docela jde, ne?

Ondrej Havelka

No Vojtovo d4 obsadit střed a následné c5 aby d4 pik nezavazel střelci se mi nezdá úplně zdravé. Pak dobrovolně soupeři vytvořit krytého volného d-pika, teď ma sice 2V za D, ale soupeř má aktivitu a i počítači se soupeřova pozice líbí víc, ale je to stále ještě na 3 výsledky.

Peter se už už začínal dostavat pod tlak, ale krásně se vyvlikl a střelec by mu v podobné pozici mohl nabídnout dokonce i šanci hledat výhodu.

Vanovi blbne přenos, posledni co jsem viděl byl pěšec víc, ale málo figur, jestli nevytasí koncovku na úrovni Carlsena, tak to asi neprorazí.

A David se mi zdá začal tlačit na pilu. Braní Jxg5 místo hxg5 mu asi nakonec nic nepřinese, ale věřím, že koncovkář jako on to udrží.

Takže stále jsme asi ve hře, bude záležet, co Vojta.

Homunkulus

Tak ne, no. Ale ostuda to nebyla.
 
Ta světová generační obměna je moc zajímavá, před pár lety přednášel v Harrachově Lukáš Vlasák o Abdusattorovovi a Praggnanandhaa(ovi) jako o nadějných děckách – a oni už rozhodují medailové boje na olympiádě!

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x