Vypuštěný, ale nerozpuštěný

V pátek se hrál druhý finálový zápas online turnaje Aimchess Rapid mezi Dudou a Mameďarovem. Dalo se čekat, že Duda zvítězí, ale …



 

Po prvním zápase vedl Duda 1-0 a minule jsem napsal, že je prakticky rozhodnuto, ledaže by Mameďarov podal životní výkon.
A Mameďarov jej podal.

Hned v první partii odvetného zápasu odevzdal Mameďarov černými dámu za věž a lehkou figuru. K tomu měl ještě nebezpečného pěšce na c2.
Šachový motor má jasno: bílý má velkou výhodu. Ale člověk není stroj a pozice vůbec nebyla tak jednoznačná, jak to vidí stroj.
Aktivní černé figury, slabá první řada a nebezpečí proměny c-pěšce v dámu, to vše byly faktory, se kterými musel bílý v partii a s omezeným časem počítat.
Výhoda bílého se rozplynula po logickém tahu (okno  :usmev: ) 28.g3.
Do prohrané pozice se Duda dostal po 30.Db4. V té době už měli oba hráči na hodinách jen několik vteřin, nedivím se, že bílého nenapadlo, že by měl dámu postavit na bílé pole  :usmev: . Tipuji, že možná ani Mameďarov neměl vše spočítané až do konce, ale zřejmě tušil motiv s odtažným šachem a ziskem bílé dámy.
Ať tak, či onak, Mameďarov hrál tuto partii opravdu skvěle.

 

 

Druhá partie, to byl Mameďarovův koncert!
Předpokládám, že už při novince 10.Jxd4 viděl Mameďarov motiv s obětí figury za udržení černého krále v centru.
Oběť figury 13.Jxe6!? nebyla objektivně nejlepším pokračováním, ale byla plně korektní a hrát takovou pozici černými by nebylo snadné ani v klasickém šachu.

 

 

Třetí partie, v níž měl bílé figury Duda, skončila rychlou remízou ve čtrnáctém tahu. Duda tak vypustil zbytek zápasu, protože tím pádem Mameďarov zvítězil 2.5-0.5 a srovnal stav finálové série na 1-1.
Rozhodoval tiebreak.

Dudovo rozhodnutí remizovat třetí partii se ukázalo jako správné. Za stavu 2-0 vypustil zbytek zápasu, ale nehodlal se vzdát své šance. Soustředil se na tiebreak.
Vypuštěný, ale nerozpuštěný  :usmev: .

V první tiebreakové partii Duda rychle zvítězil černými v ostré variantě Ragozinovy obrany. Vzhledem k časové spotřebě se dá předpokládat, že Duda měl variantu na šachovnici už v domácí přípravě.

 

 

Druhá blesková partie byla plně v režii Dudy, který měl bílé figury. Partie rychle skončila po hrubce 30. … Se4??, po níž ztratil černý materiál.

 

 

Jan Krzysztof Duda tak nakonec dotáhl dobře sehraný turnaj až do vítězného konce.
Jeho finálový soupeř Šakrijar Mameďarov se však nemusí za svůj výkon vůbec stydět. Ve druhém zápasu podal skvělý výkon, ale na Dudu, hrajícího ve vynikající formě, to nestačilo.

 

V celkovém pořadí Meltwater Champions Chess Tour se Duda posunul na třetí místo za vedoucího Carlsena a druhého Praggnanandhu.
Do konce série zbývá sehrát poslední „hlavní“ turnaj. Toho se zúčastní osm hráčů a uskuteční se ve dnech 14.-20.11.2022.

 

Web série Meltwater Champions Chess Tour

Náhledová fotografie: screenshot z online interview na chess24.com

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x