První česká partie publikovaná v cizině

Časopis Besedy lidu 1910 – číslo 7 uveřejnil v pravidelné šachové rubrice následující partii s dovětkem, že byla první českou partií uveřejněnou v zahraničním tisku. Byla publikovaná s dlouhými poznámkami v časopise Schachzeitung v dubnovém čísle v roce 1865. Partie je poněkud nekorektní, oba hráči se dopouštěli chyb, ale tak se v oné době šachy hrávaly. Ostatně partií obou protagonistů lze najít více, a vždy na totéž zahájení. Zde je:


Rott – Kvíčala [C33]
Praha, 1864

Německý časopis Schachzeitung byl založený v roce 1846 Ludwigem Bledowem pod názvem Schachzeitung der Berliner Schachgesellschaft a vycházel každý měsíc. Od roku 1872 pak pod názvem Schachzeitung. Přestal vycházet v prosinci 1988 a byl nejstarší existující časopis na světě, který byl vydáván pravidelně od svého založení (s výjimkou pětileté přestávky 1945–1949).Od ledna 1989 byl Deutsche Schachzeitung sloučen do názvu Deutsche Schachblätter a později nesl jméno Schach.
Časopis lze najít oskenovaný na netu a inkriminovaná partie byla otištěna na stranách 75 – 77 spolu s krátkou předmluvou o šachu v Praze. K článku byla připojena ještě jedna ukázka z ledna ale beze jmen hráčů. Zde je:

NN – NN [C44]
Praha, 6. 1. 1865

Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
alanhelis

….moc hezký článek ….pane Závodný …..

Zdeněk Závodný

Díky a zdravím!

Luboš Zimniok

Zajímavý článek, v němž mě zaujalo jedno jméno: Rott.
Je znám pražský dům Rottův dům, který „proslavil“ Vincenc Rott. Jeden ze jeho osmi potomků nesl jméno: Emil Maria Vincenc Rott.
Narozen 1847, zemřel v roce 1910.
Partie v článku je z roku 1864.
Byl to syn zakladatele Rottova domu?

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x