Suverénní Carlsen

Skončil finálový turnaj série Meltwater Champions Chess Tour. Není překvapením, že se jeho vítězem stal Magnus Carlsen. Trochu překvapivě však ztratil Duda a více se asi dalo čekat od Praggnanandhy.
Pokud jste čekali na výsledky MS seniorů, čekali jste marně 🙂 V Assisi se v pondělí 21. 11. nehrálo, hráči měli před závěrečnými pěti koly volný den.



Magnus Carlsen měl v posledních dvou zápasových kolech dost nepříjemné soupeře. V předposledním kole hrál s Praggnanandhou, v posledním s Dudou. Ale Magnus má na tomto turnaji formu jako hrom.

Mladého Inda porazil 2.5-0.5. Po úvodních dvou výhrách si ve třetí partii pohlídal remízu a čtvrtá hra už se ani nemusela hrát.

Po vlažném začátku se vzpamatovali jiní hráči. Wesley So si rychle poradil s Dudou, když jej porazil vysoko 3-0 a „probral“ se i Arjun Erigaisi, který porazil Leeho 2.5-0.5.
Anish Giri podal do šestého kola dobrý výkon jen v zápase s Praggnanandhou. V předposledním zápase jej „vycvičil“ Mameďarov 0.5-2.5.

V posledním, sedmém, kole se Giri ještě jednou předvedl. Wesley So, který po nedobrém začátku stoupal tabulkou vzhůru, nedokázal Giriho porazit ani v jedné rapidové partii. V bleskovém tiebreaku vyhráli oba hráči své partie bílými figurami a rozhodnout tak musel až armageddon. V něm měl So bílé figury, méně času a povinnost zvítězit. So stál na výhru, ale nedostatek času a k tomu nervy, to byly faktory, které nakonec promluvily ve prospěch Giriho. Ten tiebreakovým vítězstvím alespoň částečně napravil svou reputaci. So-Giri 3-4.

Le sice vedl s Mameďarovem 2-0, ale pak se „zasekl“ ve třetí partii. Mameďarov získal bílými velkou výhodu a partie skončila matem.
Závěr ani není třeba komentovat  :usmev: , ale pokud máte mladé nadějné svěřence, klidně si mohou vyzkoušet matové vedení  :mrknuti: .

 

 

Ve čtvrté partii Mameďarov jednoduše nastavil jednotahově figuru a Le nezaváhal  :usmev: .
Le-Mameďarov 3-1.

V souboji mladých indických talentů Erigaisi-Praggnanandhaa šlo zřejmě nejen o peníze, ale i o prestiž  :usmev: . Kluci se řezali hlava-nehlava. Jen druhá partie skončila poměrně korektní remízou a nakonec měl o jednu výhru více Praggnanandhaa.
Výhra Erigaisiho ve třetí partii určitě stojí za přehrání.  V zahájení se hrálo 1.Jc3 (také rád hrávám  :smich: ) a partie netrvala ani dvacet tahů.

 

 

Takže celkově Erigaisi-Praggnanandhaa 1.5-2.5.

Nepříjemný soupeř čekal Carlsena v posledním zápase. Jan Krzysztof Duda na Magnuse umí zahrát, ale tentokrát byl na něj krátký.
Zápas měl zajímavý průběh.
Když měl Carlsen bílé figury, končila hra v remízové věžovce. Když měl Carlsen černé, dvakrát obětoval kvalitu a dvakrát vyhrál.
Celkově Carlsen-Duda 3-1.

Magnus Carlsen tak zvítězil ve finálovém turnaji série Meltwater Champions Chess Tour a na své konto si připsal dalších 50 000 dolarů (kromě cen za výhry v zápasech). Na druhé místě skončil Wesley So, třetí byl Quang Liem Le.

 

Konečné pořadí. Screenshot z webu chess24.com.

 

O vítězi celé tour bylo rozhodnuto již před finálovým turnajem, ale o dalším pořadí se rozhodovalo až ve finále.
Magnus Carlsen se stal vítězem celé tour, Duda byl druhý a třetí skončil Rameshbabu Praggnanandhaa.

 

Konečné pořadí Meltwater Champions Chess Tour. Screenshot z webu chess24.com

 

Ve všech turnajích hrálo celkem 46 hráčů a jeden z nich byl z České republiky  :usmev: .
Velmistr David Navara sice skončil v konečném pořadí tour „až“ na 22. místě, ale aspoň si vydělal na „pražský nájem“  :smich: .
12 000 dolarů sice není nijak závratná suma, ale je to pořád lepší, než dostat drátem do oka  :mrknuti: .

Snad uvidíme Davida nebo jiného českého hráče v podobné soutěži i v budoucnosti.


Možná by se mělo Magnusovi zavolat…
Mně by se v Tour líbil třeba takový Jirka Hurta  :smich: , který je nejen zdatný „šachanista“, ale i člen (předseda?) havířovského Klubu českých turistů (KČT).

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatelů

 

 

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

V sérii jsem si vydělat dost peněz, ale 12 000 dolarů to nebylo. První turnaj, jehož jsem se účastnil, byl charitativní, takže jsem značnou část honoráře věnoval na humanitární pomoc, podobně jako ostatní soutěžící.
Ale i tak je to docela kontrast oproti téměř všem ostatním online soutěžím, kde jsou podmínky daleko horší a je nesrovnatelně těžší si tam vydělat větší částky.

Jan Jílek

Od svých přátel slýchám, že peníze kazí člověka (sám nemohu příliš posoudit  :mrknuti: ) dá se tedy do jisté míry mluvit o štěstí, že těch peněz bylo méně   :usmev:   :ctyrlistek: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x