„Pohlednice“ z Asie

Nedávno jsem tu při informaci o MS družstev v rapid šachu napsal něco ve smyslu, že co není v Evropě, pro Evropana neexistuje. Ještě tak jsme schopni vnímat, co se děje v Americe. Severní, samozřejmě 🙂 .
Američané to mají podobně, ale nevím, jak to mají v Asii.
Zkusme to trochu změnit, možná pak nebudeme překvapeni, že evropské hráče „mydlí“ nějaký „neznámý“ GM z Asie. Podívejme se na dva turnaje na asijském kontinentu.
Hraje se druhá část Turnaje kandidátek v Uzbekistánu a v indické Kalkatě se hraje Tata Steel v rapidu a blesku.


 

O Turnaji kandidátek jsme zde již psali. Kvůli ruské agresi v Ukrajině (nepíši NA, ale V, protože sami Ukrajinci svou zemi nepovažují jen za území, ale za stát) se hrála první část za účasti ukrajinských sester Muzyčukových v Monte Carlu, druhá část je „ruská“.

Z Monte Carla se probojovala k finálovému kandidátskému zápasu Číňanka Tingjie Lei a FIDE tak spadl kámen ze srdce, protože ať zvítězí v uzbecké Chivě  kterákoliv hráčka, na FIDE se nebude muset řešit případný šachový boj mezi Ukrajinou a Ruskem.

V Chivě budou v minizápasech bojovat o postup Tan Zhonqyi (Tchan Čung-i), Alexandra Kostenjuk, Aleksandra Gorjačkina a Kateryna Lagno.

Systém hry je poněkud nezvyklý. Vyřazovací zápasy na čtyři partie, v případě remízy rozhodne o postupující tiebreak (čtyři rapid partie tempem 15+10, pak dvě partie 5+3, potom následuje bleskovka tempem 3+2 a pokud by nerozhodla, hraje se další a další a další blicka, až některá účastnice vyhraje).

V Chivě byly nalosovány následující dvojice:
Kostenjuk – Gorjačkina
Tan – Lagno

Obě první partie skončily remízami, ale v partii dvou Alexander, přesněji Alexandry a Aleksandry  :usmev: , to remízou skončit nemuselo. Bílá si totiž v průběhu hry („AntiBerlín“) až příliš „odkopala“ svého krále a ani pěšcové slabiny na dámském křídle nehovořily v její prospěch.

 

Kostenjuk a Gorjačkina, zdroj: https://womenscandidates.fide.com/, autor: Eteri Kublashvili

Černá se mohla pokusit tyto okolnosti využít a i když se mi zdá, že Stockfish 15 to hodnotí až moc „jednoduše“ jako „skoro vyhrané“ za černou, přece jen má pravdu, že černá by výhodu určitě získala. Gorjačkina se však v první partii spokojila jen s minimální výhodou (34. … f5?) a partie záhy skončila remízou.

 

 

Tan a Lagno, zdroj: https://womenscandidates.fide.com/, autor: Eteri Kublashvili

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Fotogalerie na webu pořadatele


 

Hvězdná obsazení mají turnaje v Kalkatě. Hrají se tam turnaje Tata Steel Chess India Rapid & Blitz.

Turnaje, protože se hraje mužská část a ženská část. Oba turnaje jsou však nabity hvězdami.

Kromě mladých Indů a Indek pozvali pořadatelé do mužského turnaje ještě Mameďarova a Američany Soa s Nakamurou. Otázkou je, zda většími hvězdami nebudou Abdusattorov  :usmev: nebo Íránec Maghsoodloo, kteří zrychlené tempo umí také zatraceně dobře.

Kompletní sestava mužského turnaje:

Hikaru Nakamura
Wesley So
Shakhriyar Mamedyarov
Gukesh Dommaraju
Vidit Santosh Gujrathi
Parham Maghsoodloo
Arjun Erigaisi
Nodirbek Abdusattorov
Praggnanandhaa Rameshbabu (jen bleskový turnaj)
Nihal Sarin
SP Sethuraman (jen rapid)

 

Ženský turnaj je ještě nabitější. Hrají v něm hned tři účastnice první části kandidátského ženského turnaje (sestry Muzyčukovy a Humpy Koneru), dále si pořadatelé pozvali Nanu Dzagnidze, Annu Ušeninu a Oliwii Kiolbasu, která na Indy zřejmě silně zapůsobila svým výkonem na olympiádě.

Sestava ženského turnaje:

Humpy Koneru
Maria Muzyčuk
Anna Muzyčuk
Nana Dzagnidze
Harika Dronavalli
Vaishali Rameshbabu
Anna Ušenina
Savitha Shri
Oliwia Kiolbasa
Vantika Agrawal (jen rapid)
Bhakti Kulkarni (jen blitz)

 

Diváky může těšit, že se nehrají oba turnaje souběžně, takže o „kibicskou“ zábavu je postaráno  :usmev: .
Pokud však chcete sledovat ženský turnaj, budete si muset trochu přivstat. Ženy začínají hrát v 7:30 našeho času, muži hrají až po nich se začátkem v 11:30.

V mužském turnaji „řádil“ ve včerejších třech rapidových kolech Mameďarov, který porazil Gukeshe, Sethuramana a Soa. Moc se zatím nedaří Nakamurovi, který má po třetí rundě jen půl bodu za remízu s Nihalem Sarinem. Naka prohrál s Abdusattorovem a Soem.

 

Šakrijar Mameďarov, zdroj: https://tatasteelchess.in , autor Lennart Ootes

 

Mezi ženami je zatím suverénní Nana Dzagnidze, která porazila postupně Savithu Shri, Vaishali Rameshbabu a Oliwii Kiolbasu. Posledně jmenované se naopak vůbec nedaří. Kromě prohry s Dzagnidze utrpěla porážky i s Annou Ušeninou a Harikou Dronavali.

 

Nana Dzagnidze, zdroj: https://tatasteelchess.in , autor Lennart Ootes

 

Odkazy:

Web turnaje
Online (muži) na chess24.com
Online (ženy) na chess24.com
Online (muži) na lichess.org
Online (ženy) na lichess.org
Fotogalerie

 

Úvodní foto z pořadatelského webu turnaje Tata Steel Chess Rapid & Blitz, autor Lennart Ootes.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Přiznám se, celé jméno Gukeshe jsem neznal, vždy jsem viděl jen Gukesh D. Nabízí se otázka, jestli tento hráč hraje v domácím prostředí mimořádně silně… proč by se jinak jmenoval Dommaraju, že?  :mrknuti:

David Navara

Indové si mohou říci: „Máme doma rádžu!“

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x