Pořád se něco hraje

Někteří hráči se za „živobytím“ nacestují hodně, jiným stačí poměrně malý přesun. Osmého prosince skončil ve španělském Sant Boi de Llobregat silný open. Hodně hráčů se posunulo přibližně o 30 kilometrů jižněji do Sitges, kde pokračují ve španělské anabázi, ale třeba „ruská Polka“ Aleksandra Malcevskaja nebo Marcin Krzyzanowski se přesunuli až do Gliwic, aby si zahráli zrychlené šachy.

 

Ve španělském Sitges se hraje další silný open turnaj pod názvem CHESSABLE SUNWAY SITGES CHESS FESTIVAL 2022.

Do Sitges se přesunuli i vítězové turnaje III Elllobregat Open: Tabatabaei, Tin a Mittal. Nechybí ani  Yangyi Yu nebo Hans Moke Niemann, hrají i Aleksejenko, Jesipenko, Jorden Van Forrest, Cheparinov, Ivančuk a jiní.

Na startovní listině tentokrát nenajdeme žádného českého hráče, ale přece jen tam Česká republika „svého reprezentanta“ má.
Anton Korobjov sice hraje pod vlajkou Ukrajiny, ale v kolonce „Club/City“ má hezky česky uvedeno: Beskydská Šachová Škola  :potlesk:  :palec-nahoru: .

Desetikolový turnaj se hraje od 12. do 22. prosince a hraje se „klasickým“ tempem, tj. stejně jako naše soutěže: 90 minut na 40 tahů, pak 30 minut do konce a od začátku partie se hráčům přidává 30 vteřin za tah.

V pondělním prvním kole se „urodila“ nějaká překvapení. Občas někdo z favoritů klopýtl, ale je to teprve začátek turnaje.
Asi největším překvapením je prohra Tabatabaeie s Netanelem Levim z Izraele.
Těžko říct, co se stalo, ale Tabatabaei prohrál kontumačně. Dovolím si tipnout, že pokud Tabatabaei nešlape do Sitges pěšky, došlo možná k nějakému nedorozumění a kdo ví, zda Tabatabaei vůbec bude hrát.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Vojta Zwardoń je znám svou láskou k rapid a bleskovým turnajům.  :usmev:
Proto trochu překvapilo, že v sobotu 10. 12. nebyl uveden na startovní listině ani na turnaji ve Velkých Losinách, ani v Orlové.
Že by Vojta vynechal příležitost něco vyhrát?  :smich:
Ne, nic takového.
Vojta Zwardoń dal přednost silnému turnaji v polských Gliwicích, kde se hrál Gliwicki Festiwal Szachowy.

Součástí festivalu byly simultánky s Monikou Socko a Zbigniewem Paklezou, devítikolový rapid turnaj (vše 10. 12 .), třináctikolový bleskový turnaj (11. 12.) a několik turnajů dětí.

Vojta Zwardoń se zúčastnil jen rapid turnaje, v němž byl ale docela úspěšný  :usmev: .
Z 272 hráčů uhráli tři šachisté osm bodů: IM Teclaf, IM Zwardoń a GM Janik. Nejlepší vedlejší hodnocení měl Pawel Teclaf (1500 zl.), druhý skončil Vojta Zwardoń (1100 zl.) a na Igora Janika (800 zl.) zůstalo až třetí místo.

Přesun ze Španělska do Gliwic se vyplatil Aleksandře Malcevské, která byla v rapid turnaji se sedmi body nejlepší ženou a odnesla si 500 zlotých. Tedy…jen v případě, že nedala přednost ceně za celkové sedmé místo, která činila pouhých 300 zlotých, ale to snad ne  :usmev: .

Dvě Vojtovy opravdové miniatury z turnaje. Komentář netřeba  :mrknuti: .

 

 

 

 

 

V bleskovém turnaji zahrál nejlépe GM Igor Janík, který se s 11,5 body stal vítězem. Na druhém místě skončil Pawel Teclaf, třetí byl Marcin Dziuba.

 

Odkazy:

Výsledky na chessmanager


 

POZOR!
Tohle NIKDY nezkoušejte!
Životu nebezpečné!

 

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Venuše Souralová

Podle toho, co tweetovala Susan Polgar, íránský hráč nemohl nastoupit proti izraelskému hráči.

David Navara

A nemohl Amin Tabatabaei na jeden den změnit federaci na FIDE, odehrát partii a od dalšího kola opět nastupovat pod vlajkou Íránu?
Někteří ruští hráči to tak s tichým souhlasem FIDE praktikují, aby se mohli účastnit mezinárodních soutěží. Ale je pravděpodobné, že v Íránu by podobný přístup nenalezl pochopení.

Vojta Plát

To vážně organizátoři nemohli nalosovat turnaj jinak? Takto hráč 2650+ přišel o jedno kolo a může klidně odjet domů…

jacek

a může klidně odjet domů…bojovat za svobodu žen

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x