Vzpomínka na mistra Floriána

V Mistrovství Brna 1973 (tzv. Gargulákův memoriál) hrála skoro celá tehdejší elita brněnského šachu. Rýc, Čučka, Macháček, Florián, Vykydal, Koska byli někdejšími finalisty přeborů ČSSR a další nadějní hráči, zejména Miloš Možný spěli k mezinárodním titulům. Turnaj začal už v září a byl kupodivu sehrán velmi rychle do konce října.

Hned v prvním kole jsem narazil na mistra dr. Floriána, který tehdy začal hrát na slepecké šachovnici (později ji raději odložil neboť ho spíše zdržovala a hrál „na slepo“ a svoje tahy diktoval,). Na můj dotaz, jak tedy budeme hrát odvětil, že bude tahy oznamovat a já budu hrát za něho na normálním prkně a i obsluhovat hodiny. Byl jsem poněkud překvapen, spíše zaskočen, ale nijak jsem neprotestoval. Bylo to trochu nepříjemné a zejména nechci pomyslet kdyby došlo k velké časové tísni, nebo kdybych si od šachovnice odskočil atd. atd. V pozdějších kolech a i v dalších turnajích už ale měl tzv. „tahače“, který za něho tahy na šachovnici prováděl. V počátcích to bývala naše bývalá přebornice Helena Chalupová. To dokumentuje i fotografie zcela nahoře, kde mistr v typickém posedu promýšlí svůj tah.

Partie tím byla poněkud ovlivněna a skončila remízou do 30. tahu. Vše jsem na šachovnici utahal, na dotazy doktora „kolik mám času“ jsem odpovídal a tahy jsem prováděl bezchybně. Zde je, ale pokud ji přeskočíte o nic nepřijdete.

Závodný – Florián [D57]
Garguákův memoriál, 1973

Poněkud nudnou partii doplním ještě dvěma střetnutími, kde se na šachovnici bojovalo ostře. V první hrál doktor ve svém stylu, nekompromisně na útok. Zatím co jsem plenil jeho dámské křídlo zosnoval matový útok před kterým jsem prchal svým králem do bezpečnějšího úkrytu, ale jak ukázala pozdější analýza, byla to marná snaha. Ovšem „promluvil“ do toho čas a mistr útok nezvládl, připustil výměnu dam a prohrál.

Florián – Závodný [B85]
Gargulákův memoriál, 1971

Z přeboru Brna v roce 1974 ještě jedna ukázka. Tentokráte doktor Florián postavil velmi špatnou, pasivní pozici. Bílé figury zaujaly velmi perspektivní postavení: jezdci na c3 a c4 jsou v těchto strukturách ideální, dámská věž měla k dispozici 3. řadu. Když černý král zaujal postavení na f8, stačilo otevření postavení f2-f4 a pozice černého se rozpadla.

Závodný – Florián [A44]
Gargulákův memoriál, 1974

Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x