Z náhradníka favoritem

Dnes se budou na festivalu Tata Steel Chess Tournament 2023 hrát čtvrtá kola. Možná už se hráči těší na den odpočinku, který přijde zítra, tj. ve středu 18. 1 . 2023.

 

Třetí kolo nebylo nudné, ale většina partií v turnajích Masters i Challengers skončila remízou.

 

V turnaji Masters se ve třetím kole Magnus Carlsen se utkal s Tingem Li-ženem. Na šachovnici se objevil relativně bezzubý Londýnský systém. Relativně, protože hodně záleží na tom, jak se černý v tomto zahájení projeví  :usmev: . Poměrně klidné zahájení se může velmi rychle zvrtnout v prudký útok kterékoli strany, ale tentokrát se tak nestalo a partie Magnus Carlsen – Ting Li-žen skončila remízou.

Dommaraju Gukesh byl před třetím kolem na chvostu tabulky s nulovým bodovým ziskem. Nodirbek Abdusattorov se nacházel na opačném konci tabulky, ale v partii nebylo postavení hráčů v tabulce vůbec znát.
Remíza.

Parham Maghsoodloo se v partii s „půličem“ Anishem Girim nikam nehnal. Prostě potahoval figurky a čekal, jestli se náhodou Giri „nezblázní“. Když se Giri nezbláznil, nebyl důvod nesouhlasit s remízou.

Jorden Van Foreest zkusil proti Fabianu Caruanovi Ruskou hru, která má remízovou pověst. Ale ani zahájení s takovou pověstí se nedá hrát ležérně a zvlášť proti Fabimu. Van Foreest sice neudělal žádnou velkou chybu, ale stačilo několik drobných nepřesností a Caruana stál lépe.
Pak ještě lépe…a ještě lépe a ještě… až vyhrál  :usmev: .
Schválně, jsem sám, kdo neumí najít na Caruanově hře žádnou chybičku?  :usmev:
Výborný výkon Caruany.

 

 

Partie Arjun Erigaisi – Levon Aronjan a Richard Rapport – Wesley So byly celkem bezproblémové remízy.

Remízou nakonec skončila po 78 tazích i partie Praggnanadhaa – Keymer, ale nemohu se zbavit dojmu, že Praggnanandhaa soupeře „vypustil“. Přechod do koncovky lehkých figur nebyl nejšťastnějším řešením. Kdyby zůstaly na šachovnici věže, černý by se asi jen stěží mohl rozumně bránit matovým hrozbám kombinovaným s postupem pěšce k poli proměny.

 

 

Tabulka turnaje MASTERS po 3. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 


 

V turnaji Challengers hrají převážně hodně mladí hráči a je to znát.
Bojovné, nikoliv však bezchybné šachy  :usmev: .

Nejmladší velmistr v dějinách šachu Abhimanyu Mishra podlehl Velimiru Ivićovi, který se z role náhradníka „na poslední chvíli“ rychle přeorientoval na favorita turnaje. Mishra postavil pozici, se kterou si moc nevěděl rady. Ztrácel čas, hrál nepřesně a Ivić trestal.

 

 

Donchenko stál skoro celou partii s Adhibanem lépe, ale něco tomu chybělo. Možná mohl hrát Donchenko lépe v koncovce, ale není jisté, zda by partie i tak neskončila remízou.

Tabatabaei si na turnaj svou nejlepší turnaj nepřivezl. Považoval jsem jej za favorita turnaje, ale zatím se dost trápí. V partii se Supim sice remizoval, ale byl to Supi, kdo mohl pokoušet štěstí.

Nizozemský GM Erwin L’Ami patří v turnaji Challenger ve svých třiceti sedmi letech mezi „dědky“  :smich: . Není to však jeho vina, že v turnaji hrají převážně mladí hráči a hráčky. Erwin hraje ve Wijku obvykle celkem dobře, ale letošní ročník mu zatím moc nevychází.
V partii s Mustafou Yilmazem stál v zahájení lépe, ale pak se mu to zvrtlo. Přišel o pěšce, jeho král byl slabý a Yilmaz hrál prostě dobře.

Jerguši Pecháčovi se na turnaji zatím moc nedaří. Hraje náročné šachy a štěstí mu moc nepřeje. Ale karta by se mohla obrátit  :usmev: .
V partii s Beerdsenem měl černé a stál, mírně řečeno, hůře, ale tentokrát jej bohyně Caissa ochránila a Jerguš aspoň remizoval.
Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale možná se slovenský hráč konečně zbaví smůly, která se mu lepí na paty.

 

 

Na závěr dvě ženy.
Javochir Sindarov lehce přehrál Indku Rameshbabu Vaisali, ale Eline Roebers, to je „iné kafe“  :usmev: . V partii s Maxem Warmerdamem hrála velmi dobře a v oboustranné časové tísni mohla dokonce zvítězit.
Warmerdam si dal neopatrný šach (67. Ve5+) a Eline se v koncovce zřejmě nedopočítala, což je škoda, protože její pěšci by byli rychlejší a Eline si mohla připsat celý cenný bod.

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 3. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie


 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x