Samý „skoro“ mistr světa

Turnaj Masters na festivalu Tata Steel Chess Tournament 2023 pokračoval pátým kolem, které se hrálo na stadionu Johana Cruijffa v Amsterdamu. Hráči turnaje Challengers měli ve čtvrtek volný den.

 

Nepočítám-li různé mládežnické kategorie, tak v turnaji Masters hrají dva mistři, nebo exmistři světa (Carlsen a Abdusattorov), pak „skoro“ mistři světa: Caruana si zahrál zápas o titul s Carlsenem a Ting Li-žen bude hrát o titul s Nepomňaščim.
Ostatní takové štěstí, tedy vlastně výkonnost  :usmev: , neměli.

Ještě nedávno spousta lidí, včetně Carlsena, považovala za jednoho z kandidátů na titul mistra světa Alirezu Firúzdžu.
Já ne  :smich: . Alireza je nesporně velmi talentovaný, ale zdálo se mi, a pořád se mi zdá, že na tohle nemá „nervy“ a možná mu chybí i jiné vlastnosti.

Troufám si předpovědět, že se jednou k zápasu o titul dostanou jiní hráči a dva z nich podle mě hrají i v turnaji Masters.
Rameshbabu Praggnanandhaa má v tomto roce osmnáct let, ale za sebou už má celou řadu úspěchů.
A jeho šachy?
Stačí se podívat na jeho výsledky  :usmev: . V turnaji porazil Tinga Li-žena a čtyři partie remizoval. Naposledy ve včerejším pátém kole v lepší čtyřvěžové koncovce s Anishem Girim.

Druhým hráčem, který by měl mít všechny předpoklady k zisku titulu, je Nodirbek Abdusattorov. Ten měl osmnáct let v loňském roce. Nodirbek už jeden titul získal, v roce 2021 se stal mistrem světa v rapid šachu. Také jeho šachy mluví za vše.
V pátém kole měl Nodirbek Abdusattorov černé figury s Magnusem Carlsenem.

 

Carlsen-Abdusattorov, zdroj: screenshot z online vysílání na chess24.com

 

Carlsen v zahájení obětoval kvalitu a donutil černého rošovat na dámské křídlo. Oběť to byla korektní, ale chtělo to být důsledný a „počítačově drzý“  :usmev: . Magnus si k dvojici střelců. které měl za kvalitu, přibral ještě pěšce na g7 a pak se dámou stáhl na b2.
Ani takový hráč, jako je Carlsen, nenašel odvahu, aby si vzal ještě i pěšce na h7 a otevřel tak pro soupeřovy věže další sloupec proti postavení svého krále. Stockfish 15 by do toho klidně šel  :smich:   a „tvrdí“, že prý je pak pozice v rovnováze.
Po Carlsenově 18. Db2 má bílý trochu problémy s královským křídlem a Abdusattorov se toho pokusil přímo využít tahem 22. … Sf3.
Svidler, který partii komentoval s Howellem, i Stockfish 15, by raději černého střelce převedli někam jinam. Bohužel, převod střelce přes pole a4 na c6 (22. … Sa4??) by černému nevycházel, protože po 23. Dd4 by ztratil materiál, hrozilo by braní Sa4 a také smrtelná vazba dámy po Sd6.
Carlsen tyhle taktické motivy určitě viděl, protože i po Abdusattorově 22. … Sf3 šel dámou na d4 (23. Dd4?) … a vlastně si tím prohrál partii  :usmev: , protože Abdusattorov pak už hrál bezchybně.
Vrátil Carlsenovi kvalitu a přešel do dámské koncovky s pěšcem více.
To není zrovna lehká koncovka a často se silnější straně nepodaří realizovat svou výhodu, ale Abdusattorov to zvládl na výbornou a to prosím proti stále ještě úřadujícímu mistru světa!
Jediné Carlsenovo přehlédnutí (zbrklost?) tak rozhodlo partii ve prospěch Abdusattorova.

 

 

 

 

V americkém derby mezi Caruanou a Soem se sice urputně bojovalo, ale partie nakonec skončila remízou opakováním tahů (pozice).

Gukesh měl s Rapportem jako bílý po zahájení o chlup lepší šance, ale stačila jedna nepřesnost a byl to spíš Gukesh, kdo pak musel dávat pozor, aby se nedostal do nevýhody. Také tato partie skončila remízou.

Parham Maghsoodloo a Jorden Van Foreest na tom byli před pátým kolem stejně. Na svém kontě měli jednu porážku a tři remízy. V přijatém dámském gambitu se Van Foreest dostal do menších problémů, když dovolil bílému obětovat figuru za dva pěšce, černý však vše zdárně vyřešil vrácením figury.
Pak však zřejmě přecenil svou pozici, když začal „mazat“ pěšcem k poli proměny. Obětoval dámu za figuru a věž a na první pohled vypadala pozice černého přijatelně. Zdálo se, že černé figury jsou dostatečně aktivní na to, aby vytvořily tlak na bílé postavení. Jenže se ukázalo, že černý král stojí špatně. Bílá dáma se střelcem byla silnější a Maghsoodloo zvítězil.

 

 

Aronjan stál s Keymerem od začátku o něco lépe, pak získal pěšce, ale Keymer se tvrdě bránil. Úspěšně prošel oběma časovými kontrolami, ale taková koncovka by se slabší straně hrála těžko, i kdyby měl černý dost času na přemýšlení.
Dobrý výkon Keymera, ale Aronjan byl jako pes  :usmev: .
Šel nekompromisně „po stopě“ až k celému bodu.

 

 

Tabulka turnaje MASTERS po 5. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie
Výsledky obou turnajů na chess-results.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rostislav Huňa

Tak super! Vašek dneska vyhrál, takže IM norma! Zítra by klidně mohl prohrát (což se doufám stejně nestane). V GM1 turnaji Ríša Stalmach potřebuje zítra remízu, hraje se Seemannem, který potřebuje na IM normu taky remízu 🙂

Jan Jílek

Dá se někde ta remíza vsadit?  :smich:

Rostislav Huňa

V tom se úplně nevyznám 🙂 Každopádně Stalmach-Seemann remíza po třech tazích 😀 právě teď

Jan Jílek

  :valim-se-smichy:  tak tomu říkám velmistrovská remíza. Myslím, že bude v mnoha ohledech rekordní, protože jestli souhlasí časy, tak oba hráči spotřebovali na všechny tahy pod 10 sekund.
 
Nejde se o ten skvost nepodělit:


 
Jinak celé kolo je už skoro dohráno. Ostatní partie:
 
GM Stefansson – IM Chen remis v 7 tazích
IM Gaehwiler – FM Kůsa remis v 10 tazích
CM Adithya A Chullikkad – FM Natsidis remis ve 3 tazích
 
Ultra krátké kolo tak „kazí“ jen velmistři Petr s Rašíkem, kteří se momentálně moří v 31. tahu  :usmev:
No, musí to být super pocit něco takového sponzorovat  :mrknuti:
 

Honza Repák

K tomu aby se Firouz mohl vypracovat k titulu mistra světa, by předně musel hrát vážné šachy. Což jde ovšem těžko, když si hraje na Bobbyho Fischera a požaduje prachy, jaké mu nikdo nezaplatí, jelikož není zase takový fenomén jako Bobby.   :smich: 

Rostislav Huňa

Tata steel nehraje, protože se pohádal s hlavním rozhodčím Pavlem Votrubou.
https://www.chess.com/news/view/open-letter-from-tata-steel-chess-chief-arbiter

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x