OPEN MARIÁNSKÉ LÁZNĚ 2023

V sobotu 21. ledna skončil v hotelu Continental 21. ročník mezinárodního šachového festivalu Open Mariánské Lázně 2023. Celý festival proběhl v historickém sále hotelu Continental. Předaly se poháry, diplomy, finanční a věcné ceny a rekordních 206 účastníků z 28 zemí se rozjelo z krásných a již zasněžených Mariánských Lázní domů. A jaké turnaje v rámci festivalu proběhly?

A1, A2 – uzavřené velmistrovské turnaje s možností splnění normy mezinárodního velmistra

B1, B2 – uzavřené mistrovské turnaje s možností splnění normy mezinárodního mistra

C – hlavní open turnaj započítávaný do světového žebříčku ELO FIDE

D – seniorský open turnaj započítávaný do světového žebříčku ELO FIDE

E – turnaj v rapid šachu započítávaný do rapidového světového žebříčku rapid ELO FIDE

F – turnaj v bleskovém šachu započítávaný do bleskového světového žebříčku ELO FIDE

Hrací prostory hotelu Continental

Ve velmistrovském turnaji A1 navázal na své předchozí vítězství v otevřeném IM turnaji v Praze čínský mezinárodní mistr Chen Qi se ziskem 6 bodů a k absolutní spokojenosti mu scházelo udělat o bod více, protože na normu GM bylo potřeba získat bodů 7. Samostatné druhé místo vybojoval předseda ŠSČR, velmistr Martin Petr, který v turnaji neprohrál ani jednu partii a dvě vyhrál.

V uzavřených turnajích prokázal i největší bojovnost a jeho partie měly v součtu nejvyšší počet tahů. Spokojeni ale odjížděli z lázeňského města i hráči na třetím až pátém místě. Polskému FM Seemanovi stačilo na normu IM 5,5 bodu a německému FM Natsidisovi dokonce pouze 5. Mezi těmito hráči obsadil ziskem 5,5 bodu čtvrté místo talentovaný 16letý Stalmach z Beskydské šachové školy. Získal tak již svoji třetí normu IM a v brzké době tak rozšíří řady českých mezinárodních mistrů. Úctyhodná je rychlost, s jakou všechny 3 normy dokázal splnit: 1. v červenci 2022 na Czech Openu v Pardubicích, 2. v srpnu 2022 v Olomouci a 3. v lednu 2023 v Mariánských Lázních.

Zleva vítěz skupiny B1 IM Stanislav Jasný, zprava FM Richard Stalmach

Ve velmistrovském turnaji A2 se taktéž splnily 3 normy. Nejcennější, velmistrovskou získal za 7 bodů turecký IM Can (18 let). Nejprve začal dvěma výhrami, následovaly čtyři remízy a na závěr zvítězil třikrát v řadě. Druhé místo obsadil ziskem 5,5 bodu zřejmě největší talent českého šachu 12letý Finěk, který tak vybojoval již druhou normu IM (1. normu má z Brna 2021). Turnaj sice zahájil i zakončil prohrou, avšak 4 výhry a 3 remízy v mezidobí stačily. Stupně vítězů doplnil německý IM Pajeken. Poslední normu WIM pak v tomto turnaji uhrála WFM Ricken z Holandska.

V IM turnaji B1 dominovali zkušení čeští mezinárodní mistři Jasný a Pisk, mezi které se dokázal vtěsnat pouze FM Goroshkov z Ukrajiny. Zejména 7 bodů bez prohry IM Jasného je úctyhodných.

Skupinu B2 ovládl mladý (12 let) německý hráč Besou ziskem 5,5 bodu. Největším překvapením však byl jistě CM Ocelák, jemuž 5 bodů stačilo na druhé místo a připsání 92 ELO bodů. Stupně vítězů doplnil na třetím místě rakouský FM Kristoferitsch taktéž s 5 body.

Hráči se získanými normami, zleva: Christoph Natsidis, Václav Finěk, Katharina Ricken a Isik Can

V otevřeném turnaji C suverénně zvítězil Engelmann z Německa s 8 body. Stříbrnou pozici získal za 7 bodů Froeyman z Belgie (jeho partie v posledním kole byla nejdelší a zakončila celý festival) a bronz putuje do Polska zásluhou Malika. Z českých hráčů se umístil nejvýše Matras z Pankráce na devátém místě.

V seniorském turnaji D nad 50 let zvítězil Cap z Polska (7,5 bodu), před Westphalem z Německa (vítěz kategorie nad 65 let) a dalším hráčem z Německa Lamprechtem. Nejlepším z domácích hráčů byl celkově pátý Paldus z Liberce před Turnerem z Plzně a Vodičkou z Pardubic. Nejlepší ženou byla lotyšská reprezentantka Polina Ni.

Pohled do vedoucí skupiny seniorského openu, zprava vítěz turnaje Piotr Cap

Doprovodný turnaj v rapidu se, za účasti 34 šachistů, stal kořistí trojice Němců IM Maier, Lamprecht a IM Plischki. Nejednalo se však o velké překvapení, neboť tito hráči byli prvními nasazenými v turnaji.

Doprovodného bleskového turnaje se zúčastnilo 30 šachistů z 12 federací. Vítězem se stal Plischki (10/11) před Lamprechtem (8,5/11). Na třetím místě skončil se ziskem 7,5 bodu Borisek ze Slovinska.

Celý festival proběhl v mimořádně přátelské atmosféře a všichni účastníci, včetně pořadatelského týmu, si ho nesmírně užili. Jako bonus se splnilo hned 6 norem, a obzvláště 2 normy IM pro mladé české hráče jistě potěší každého šachového fanouška.

Záštitu nad festivalem převzal starosta Mariánských Lázní Ing. Martin Hurajčík.

Podrobné výsledky, partie a fotografie jsou k dispozici na https://www.czechtour.net/cz/open-marianske-lazne/vysledky-a-partie/.

Seriál Czech Tour pokračuje již na přelomu února a března festivaly v Liberci a Plzni.

Petr Laušman, ředitel festivalu Open Mariánské Lázně 2023

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x