Spasského „steinitzovské“ Ke2

Píše se rok 1953 a mladičký Boris Spasskij hraje prestižní turnaj v rumunské Bukurešti. Jeho soupeřem je domácí mistr Emanuel Reicher. Z partie se zachovaly dvě hezké fotografie.

Na první fotce (zcela nahoře) zaujalo postavení na šachovnici velmistry O´Kellyho (vlevo) a Barczu. A bylo se na co dívat.

Tah poněkud připomíná Steinitzovu variantu v královském gambitu 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.d4 Dh4+ 4.Ke2. O tom, že se tato varianta hrála vás může přesvědčit foto stejného střetnutí jako výše, ale z druhé strany, kde jsou vidět Rumunovy figury Sb4 a Df4. Následuje krátký přehled varianty D43.

[D43]

Schrancz – Persits [D43]
Simagin Memorial, 1985

V premiérové partii Spasskij ze zahájení toho moc nezískal, černý vyrovnal hry a mohl dokonce získat velkou výhodu. Pak se ale postavení vyrovnalo a budoucí mistr světa získal lepší pozici a nakonec i materiální výhody. Potom byla partie jednoznačnou záležitostí, převahu bílý uplatnil k výhře.

Spasskij – Reicher [D43]
Bukurešť, 1953

Varianta s Ke2 se čas od času v šachové praxi vyskytne, dokonce i u hráčů vysokého kalibru. Z více než 70 partií jsem vybral dvě následující:

Lobron – Kramnik [D43]
Frankfurt, 1995

Vokáč – Drejev [D43]
Ohrid, 2009

Partie ke stažení.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x