Změna vedoucího?

Stalo se, co jsem predikoval 🙂 . Na turnaji WR Chess Masters 2023 klopýtl vedoucí hráč. Zatím se ještě nic strašného neděje a stále má solidní šanci na vítězství, ale už jej dohonil jeden z pronásledovatelů.

 

Včerejší sedmé kolo turnaje WR Chess Masters 2023 „rozštípli“ ruští hráči.

Nepomňašči měl černé figury s doposud vedoucím Aronjanem. V odmítnutém dámském gambitu si oba hráči hráli „na svém písečku“ . Bílý se zaměřil na dámské křídlo, černý nastoupil na královském.
Ve 13. tahu zahrál bílý 13. Db3, dáma pak „poletovala“ na dámském křídle a černý získal dostatek času k nástupu pěšců na křídle královském. Zdálo se mi, že protihra černého je o něco nebezpečnější.
Partii rozhodla hrubka 38. Jd4?? , po které bílý přišel o figuru.

 

 

Jesipenkovi se nepovedla partie s Gukeshem. Bílými ze zahájení nic nezískal a byly to spíš černé figury, které byly aktivnější. Tragické pro bílého bylo, že jeho figury nebyly černému žádnou hrozbou. Dvojice střelců černého mířila na královské křídlo, ale dvojice střelců bílého mířila jen na vlastní kameny. Jediná „aktivní“ figura, kterou Jesipenko disponoval, byl jezdec na g4, ale ani ten neměl pořádně kam skočit.
Prostě skladiště „mrtvých“ bílých figur.
Po 23. De2 už vlastně hrál jen černý a pokud jsem se o postavení bílého vyjádřil jako o skladišti, pak má slova potvrzuje závěr partie. Na šachovnici je materiální rovnováha, ale bílý nemá co hrát. Hezký výkon Gukeshe, který tak dohonil Aronjana.

 

 

Zbylé tři partie skončily remízami.
Praggnanandhaa o ní musel bojovat se Soem, protože mu do koncovky zůstal dvojpěšec na f-sloupci, ale nakonec ji vydřel (tu remízu  :usmev: ).
Keymer s Girim skončili v rovné věžovce a jejich partie se po celou dobu nijak výrazně nevychýlila z rovnováhy.
Vcelku podobný průběh měla i partie Abdusattorov-Duda, kde si Duda v závěru dovolil malou parádičku a zkusil změnit remízový průběh koncovky věží a nestejných střelců obětí kvality. Ani to však nikam nevedlo a partie skončila remízou.

 

Tabulka po sedmém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Je dobré mít pro všechny lidi a situace „jeden metr“?
Jak kdy  :smich:

 

 

4.2 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x