Druhý nebo předposlední?

Takový zvláštní časový nesoulad, který může citlivějším jedincům způsobit přinejmenším bolehlav 🙂 .
Dnes je zítra a právě teď, tedy zítra, píšu o turnaji WR Chess Masters 2023, který skončil včera, tedy vlastně dnes.
Aby to nebylo tak jednoduché, navážu na svůj včerejší (dnešní) článek s názvem „Když se dva perou…
Vlastně je to zbytečné vysvětlování, protože vy si to čtete DNES, pro mě tedy zítra 😀 .
Včera (dnes) se hrálo i v Rychvaldu a konala se konference ŠSČR, takže na závěr dvě stručné informace.

Je na tom snad něco nesrozumitelného? 🙂

 

V podstatě je vše velmi jednoduché.
Nejsem cestovatel časem, ani nežiji v zemí, kde „zítra znamená včera“ (bylo to tak?), ale v neděli se hrají mistrovské soutěže družstev, takže se chystám (jsem zodpovědný hráč!!!  :smich: ) do postele o něco dříve než obvykle.

Turnaj WR Chess Masters 2023 se už skoro dohrál.
Skoro, protože došlo k tomu, co jsem předpokládal. Tři hráči na prvním místě uhráli stejný počet bodů a právě hrají play-off. Miniturnaj sleduji, ale možná nedosleduji až do konce, to mi však nebrání napsat už dnes-zítra o tom, co se stalo dnes.včera  :usmev: . A výsledek play-off stihnu (snad) doplnit (zítra-dnes) po dohrání miniturnaje tří vítězů.
Ale už nebudu nikomu motat hlavu a budu psát v „budoucím minulém“ čase  :usmev: .

Včerejší poslední kolo turnaje WR Chess Masters 2023 nebylo eytra bojovné, ale přece jen se našla výjimka.

Dva vedoucí hráči, Levon Aronjan a Dommaraju Gukseh se s tím moc nepárali. Ragozinova varianta dámského gambitu, devatenáct tahů a, děj se vůle boží, remis.

Tato rychlá remíza dala šanci „doskočit“ na první místo Janu Nepomňaščimu. K tomu však potřeboval porazit černými figurami mladého Vincenta Keymera.
Nepo se proti tahu 1. d4 bránil Královskoou indickou obranou. Ze zahájení žádná ze stran nic nezískala a za jiných okolností by se asi hráči dohodli na remíze už před první časovou kontrolou.
V rovné koncovce bych bral spíše pozici bílého, který sice měl slabší pěšce, ale aktivita (podle mě) jeho figur tento maličký nedostatek téměř vyvažovala (poznámka-Stockfish 15 by „bral“ spíš pozici černého  :usmev: ).

Rovná pozice však neznamená remízová pozice, toho si byl Nepo jistě vědom a snažil se zachovat si šance na vítězství. To se mu celkem dařilo a navíc to stálo Keymera nejen spoustu sil, ale i času.

Pokud si budete partii přehrávat, všimněte si jedné věci: na první pohled to vypadá, že bílé figury jsou „lepší“. Ano, jsou aktivnější, ale lépe asi stojí černé figury, protože není okraj jako okraj  :usmev: .

Bílý jezdec na okraji šachovnice na dámském křídle nestojí lépe, než černý jezdec na kraji šachovnice na d-sloupci. Černý jezdec se může rychle přesouvat z křídla na křídlo a bílý má tak trochu problém.
Nejen s přesuny, ale i krytím pěšcových slabin.
To samo by však nemělo stačit k zisku nějaké větší výhody, ale bílý musí hrát velmi pozorně a vyhýbat se různým nástrahám. Například černý král je velmi blízko k centru a po případné výměně dam by rychle rozhodl partii. S tím vším musel Keymer počítat a i když to z domova vypadá jednoduše, za šachovnicí to tak snadné není.

Keymer hrál dobře, ale nakonec chyboval před druhou časovou kontrolou. Připomenu, že se hrálo tempem  120 minut na 40 tahů, pak hodina na 20 tahů a 15 minut do konce s přídavkem 30 sekund od 61. tahu.

První Keymerova „chyba“ ani není chyba  :usmev: .
Tah 58. Jxb7 vede k rovné pozici. Problém je však v tom, že po tahu 58. … Dxf2 už má bílý jen jeden tah, kterým se drží: 59. Jd8.
Za bílého bylo zřejmě lepší 58. d5. Ne, že by mě onen tah automaticky napadl, ale je to jedna z variant, které doporučuje Stockfish  :usmev: , a když se na ty možnosti dívám, zdá se, že d5 bylo nejlepší cestou k remíze.
V každém případě, Keymer na tah 58. Jxb7 spotřeboval přes sedm minut, takže asi měl o čem uvažovat. Něco málo přes minutu mu trvalo „vymyslet“ tah 59. a5?? .
Tedy „vymyslet“… Spíše jej kalkuloval už při propočtu tahu Jxb7 a minutu si pak už jen ověřoval, že je vše, jak má být.
A tady je kámen úrazu.
Po 59. a5 to vypadá, že černý nezastaví postupujícího a-pěšce. A opravdu nezastaví, protože nemusí  :usmev: .
Bílí pěšci popadají a černý jezdec, jak už jsem psal, má blízko na obě křídla. Ve chvíli, kdy se dáma s jezdcem dostanou do těsné blízkosti krále, je zle.

Keymerovi není co vytknout, rozhodla výborná technika Nepomňaščiho.
Nepo se tak dotáhl na vedoucí dvojici, aby si tato trojka zahrála dvoukolový miniturnaj o vítěze turnaje.

 

 

Zbývající tři partie skončily remízami, z nichž jen ta v partii Abdusattorov-So byla celkem bojovná, ale So nakonec mírně horší věžovku udržel. Partie Duda-Giri a Praggnanandhaa-Jesipenko skončily remízami ve třicátém tahu.

Na závěrečnou tabulku by byl hezký pohled, kdyby to nekazil So  :smich: .
Uznejte sami, první tři hráči se s 5.5 body dělí o první místo, šest hráčů se dělí se čtyřmi body o poslední místo a jako kůl v plotě je mezi nimi So se 4.5 body.

 

 

Kolikátý vlastně skončil So?
Byl druhý nebo předposlední? Možná druhý i předposlední  :usmev:

 

Tabulka po devátém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

 

Play-off, nebo také tiebreak, skončilo dříve, než jsem čekal  :usmev: .
Levon Aronjan vyhrál tři partie, když dvakrát porazil Gukeshe a jednou Nepomňaščiho. Nepo prohrál partii s Gukeshem a bylo jasné, že Aronjan už nemůže být dostižen, ani kdyby prohrál chybějící partii s Nepomňaščim, který měl nula bodů.

(Zjednodušeně  :usmev: : všichni tři hráči měli sehrát celkem čtyři partie. Aronjan ve třech partiích získal tři body, Gukesh měl ze tří partií (2x s Aronjanem, 1x s Nepomňaščim) jeden bod a Nepo měl ze dvou partií (1x s Aronjanem a 1x s Gukeshem) nula bodů.)

Levon Aronjan se tak stal vítězem turnaje WR Chess Masters 2023. O druhé a třetí místo se podělili Gukesh a Nepomňašči, pořadí na dalších místech ukazuje tabulka výše.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 


 

Do Rychvaldu se na Slezský Open 2023, což je další turnaj Rapid Tour Ostravského koníka, sjelo 142 hráčů z pěti federací.
Pokud někoho překvapí „Ir“ Jan Zvolánek, pak vězte, že se jedná o českého hráče, který si při svém pobytu na ostrovech zahrál nějaké turnaje a na FIDE listině je „identifikován“ jako Ir  :usmev: .

V devítikolovém turnaji zvítězil s osmi body (a bez porážky) hráč Slavoje Český Těšín a ŠK Karviná  :usmev: Ernest Gibiec. Druhý skončil Jiří Kozel, třetí Marcel Řezníček (oba 7.5 bodu).

—-

(Tak nějak začínám mít strach z dnešního zápasu  :smich: .
Zavzpomínáme na našeho zesnulého pokladníka, Ernest vyhrál turnaj… to nevypadá dobře.
)

Web festivalu Ostravský koník
Výsledky turnaje na chess-results


 

V pardubickém hotelu Labe se konala v sobotu 25. února volební konference ŠSČR.
Z padesáti dvou delegátů hlasovalo 44 pro současné (mírně obměněné) vedení, 6 delegátů hlasovalo pro tým Elišky Richtrové, takže to vypadá, že buď byly dva hlasy neplatné, nebo se dva delegáti zdrželi hlasování.

Dovolím si staronovému předsedovi a jeho týmu pogratulovat k vítězství a neodpustím si „rýpnutí“ do případných „rýpalů“  :usmev: .
Úplně stejně bych gratuloval, i kdyby zvítězil tým Elišky Richtrové, takže to neberte jako servilitu  :smich: , ale jako obyčejnou slušnost.

Odkaz na rychlou informaci na webu ŠSČR.

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x