Mezi Patrikem a Josefem

Některé víkendy bývají šachově chudší, jiné celkem nabité. Víkend mezi oslavami Svatého Patrika a kdysi velmi oblíbeného českého jména Josef patřil k těm bohatým na šachové události.

 

Především pokračoval Americký pohár a někteří hráči a hráčky už se se soutěží rozloučili.

V prvním kole ve skupině Champions lehce postoupil Hikaru Nakamura, který po výhře v první a remíze ve druhé partii poslal Sama Seviana do skupiny Elimination (Vyřazovací).
O dalších účastnících skupiny Elimination rozhodovaly až tiebreaky. Dominguez vyhrál rapidy s Levonem Aronjanem a postoupil do druhého kola. V Champions zůstává i Wesley So, který poslal do Elimination Shanklanda a Caruana porazil v tiebreaku Robsona.

Zatímco ve skupině Champions začalo druhé kolo remízami mezi dvojicemi Nakamura-Dominguez a So-Caruana, ve skupiě Elimination byli v rapidech definitivně vyřazeni první dva hráči. V turnaji končí Sevian, který prohrál zápas na dvě rapid partie s Aronjanem 0.5-1.5 a končí také Robson, který však podlehl Shanklandovi až v „bleskovém“ tiebreaku.

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Čtvrtfinále skupiny Champions Amerického poháru žen se obešlo bez tiebreaků. Irina Krush poslala do skupiny Elimination Tatev Abrahamyan po výhře 2-0.
Stejným poměrem vyhrály své zápasy i Tokhirjonova s Kateřinou Němcovou a Alice Lee s Pourkashiyan. Nazi Paikidze porazila Annu Zatonskih „jen“ 1.5-0.5.

Ve druhém kole skupiny Champions si vybudovala dobrou pozici před odvetou Irina Krush, která se výhrou s Tokhirjonovou ujala vedení 1-0. Zápas mezi Alicí Lee a Nazi Paikidze začal remízou v první partii.

Ve skupině Elimination se hrálo „o život“, tedy o udržení v soutěži.
Atousa Pourkashiyan poslala domů Annu Zatonskih po výhře 1.5-0.5 v rapidech. S Americkým pohárem se bohužel loučí i Katka Němcová, která podlehla 0-2 Tatev Abrahamyan  :smutek: .

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (muži-Elimination)
Online na lichess.org (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na chess24.com (ženy-Elimination)
Online na lichess.org (ženy)


 

Do černohorského města Petrovac se sjelo 136 šachistek, aby bojovaly o titul mistryně Evropy a devět postupových míst na Světový pohár žen.

Českou republiku na tomto Mistrovství Evropy reprezentuje Nataša Richtrová, která hned v prvním kole hrála s jednou z favoritek turnaje. Mammadzada Gunay svou roli potvrdila a Natašu porazila.
Ve druhém kole si Nataša poradila s lotyšskou hráčkou Ter-Avetisjanou a má tak jeden bod ze dvou partií.
V dnešní třetím kole bude čelit další výzvě, protože devátá nasazená Gruzínka Meri Arabidze patří k hráčkám, které budou bojovat o postupová místa.
Držme Nataši palce!  :cze:

Více o turnaji, hracím tempu a systému hry se můžete dočíst v článku na webu ŠSČR.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

V sobotu 18. 3. 2023 se v Petřvaldě na Karvinsku uskutečnil další z rapid turnajů, který je součástí Rapid Tour Ostravského koníka.

V devítikolovém turnaji si ze 134 účastníků nejlépe vedl FM Lumír Mrázek, který uhrál osm bodů a získal samostatné vítězství. Jedinou partii prohrál s druhým v pořadí, nestárnoucím Vladimírem Potomákem. Ten měl nakonec lepší vedlejší hodnocení než třetí Vít Kostka.

Výsledky turnaje Open Petřvald 2023
Pořadí Rapid Tour Ostravského koníka 2023


 

V Německu pokračovala desátým a jedenáctým kolem šachová Bundesliga.
Jako obvykle ani tentokrát na ní nechyběla malá skupina českých hráčů.
David Navara uhrál o víkendu pro svůj tým 1.5 bodu (1 Bosiocic, 1/2 Vachier-Lagrave), Vojtěch Plát prohrál s Ivićem a remizoval se Ševčenkem, Peter Michalík remizoval s Martinovićem a vyhrál se Stojanovićem a do hry po delší pauze zasáhl i Zbyněk Hráček, který o víkendu dvakrát remizoval (Maze a Dgebuadze).

Web Bundesligy
Online na chess24.com


 

Někdy mě napadají hlouposti při úplně běžných činnostech, třeba při vaření  :usmev: .

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Tento víkend byl, bohužel, nejen ve znamení turnajů, ale i zpráv smutných, zemřel mezinárodní mistr Ivan Hausner a také legenda brněnského i moravského a českého šachu František Vykydal, Jan Kalendovský na něj vzpomíná na jihomoravském webu [ŠACHISTA VYKYDAL].
 
 
 

Jan Jílek

S panem Vykydalem jsem hrál asi před 4 roky na MČR v blesku a pěkně si mě povodil.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x