První vyhrání…

…z kapsy vyhání 🙂 .
To je mezi šachisty, a asi nejen mezi nimi, známé přísloví.
V neděli byl zahájen zápas o titul mistra světa mezi Janem Nepomňaščim a Tingem Li-ženem.
První partie skončila remízou, takže nikdo si z kapsy nic nevyhnal 🙂 .

 

Věřím tomu, že nenapíši nic nového.
Snad každý, koho zajímá tento zápas, sledoval partii online a jistě viděl i komentované přenosy buď přímo na oficiálním webu mistrovství v podání Ananda a Iriny Krush (a měli technické problémy), nebo na chess24.com v podání GM Naroditského a GM Giriho.
Ani oni však nejsou neomylní, a pak přichází ke slovu i „názor“ šachových motorů.
Takže pokud jste připraveni na shrnutí všeho, co bylo u partie k vidění, pokračujte ve čtení  :usmev: .

Nepo si vylosoval pro první partii zápasu bílé figury. Asi nikoho nepřekvapilo, že zahájil tahem 1. e4 a záhy byla na šachovnici Španělská hra s variantou odložené výměnné obrany. Pokud někomu tyto názvy nic neříkají, nic se neděje  :usmev: .
Jsou to jen názvy, které se v různých zemích liší, ale pokud chcete vědět, jak tuto variantu hrát, určitě vám pomůže „nákres“ plánů obou stran od Naroditského a Giriho  :smich: .

 

Screenshot z online vysílání na webu chess24.com

 

 

Oba hráči v zahájení mírně taktizovali a snažili se nespadnout do nějaké soupeřovy přípravy, ale v první partii tak důležitého zápasu je podobná opatrnost pochopitelná.
V jedenáctém tahu přišlo malé překvapení. Tah 11. … Sg4 označili jak Anand, tak i Giri jako chybu, ale nemyslím si, že by Ting Li-žen nevěděl, co dělá.
Podle komentátorů tah 11. … Sg4 není dobrý, protože střelec je na g4 postaven nevhodně a černý s ním bude mít problémy.
Jistě, střelec tam nestojí nijak extra dobře, ale stojí snad na c8 lépe?  :usmev:
Po 12. Jd4 střelec míří do prázdna, ale není vidět, jak by toho bílý mohl využít. Možná místo 14. Jf5 se dalo zkusit 14. h3, ale ani pak se černému nic strašného neděje.
Na tah 11. … Sg4 spotřeboval černý zhruba deset minut a řekl bych, že spíše zvažoval míru rizika, než že by snad neznal pokračování, které vede k rovné hře (11. … Je6).
Zdálo se mi, že Ting si soupeře testuje (14. … Je6!?) a nechce se mu hned v první partii „zplacatit“ pozici, ale je také docela dobře možné, že se obával nějakého překvapení ze strany Nepa.

Když Nepo v patnáctém tahu vyměnil na e7 (15. Jxe7+), komentátoři upozornili na zajímavou možnost bílého.
Po 15. Sh6!? by sice bílý žádnou výhodu nezískal, ale černý by musel hrát velmi pozorně.
V každém případě po 15. Jxe7+ dostal Nepo pozici, kterou by v takovém zápase bral asi každý. Bílý měl díky lepší pěšcové struktuře sice minimální, ale zato trvalou poziční výhodu a k tomu bezpečnou pozici bez rizika prohry.
Jenže zatímco Naroditsky a Giri hledali, jak by se bílý mohl dopracovat k nějaké hmatatelnější výhodě, Anand měl jasno a prohlásil, že pozice se už nemůže nějak zásadně změnit, čímž chtěl říct jen jedno: bílý možná stojí o něco lépe, ale nemá jak svou výhodu stupňovat.
Narážel především na „remízové“ nestejné střelce. Pravda, i Anand musel uznat, že bílý má pohodlnější hru, ale po výměně dam už jen celkem suše konstatoval, že výhoda bílého se rozplynula.

 

 

 

Dovolím si ještě jeden screenshot z webu chess24.com. Možná je to výraz, možná posez, ale Nepomňašči mi v některých okamžicích (a na screenshotu to není až tak patrné) připomíná nedávného českého prezidenta Miloš Zemana  :usmev: .

 

První partie nebyla nudná, ale nijak nepřekvapila. Bílý stál sice po celou dobu o něco lépe, ale Ting Li-žen je velmi dobrý obránce.
Nevím, jak vy, ale já mám už po první partii dojem, že to bude spíše Ting, kdo se bude snažit získat titul. Tím nechci říct, že by se mi jevil jako lepší hráč, ale zdá se mi, že je o něco více nažhavený na titul.
Uvidíme, jak si dnes povede bílými figurami.

 

Odkazy:

Oficiální web
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
13 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

No, já úplně nevím. Ting mi nepřijde jako ten tank, který před 5 lety neprohrál 100 partií v řadě. Už před zápasem jsem favorizoval Nepa, který ve Wijku podal mnohem lepší výkon než Ting, samozřejmě je to malý vzorek, ale i tak to je dobrý indikátor.
Na tiskovce Ting zmínil svého sekundanta, pokud se nepletu v jednotném čísle, naproti tomu Nepo má s sebou určitě větší „armádu“. Navíc má zkušenosti z minulého zápasu.
Ting má za sebou už i výměnu hotelu. A všechny tyhle faktory jsou k plusu Nepovi.
 
No a jestli se v první partii Ting vyhýbá soupeřově přípravě, spíš mi to naznačuje, že nevěří té své. Taky bych zmínil, že Ting ne úplně nejlépe hospodaří s časem a zatímco se Nepo procházel, tak on musel v časovce sedět u šachovnice. Jako by nebyl zvyklý nemít ten 30s bonus.
 
Z té dnešní partie to zase vypadalo, že sice má více sekundantů, ale polovina z nich se řadí mezi šachanisty. Nepo se mu taky hned za šachovnicí vysmál (úsměv teda schovával za skleničku s vodou). A následující průběh partie byla naprostá demolice.
 
Ting se bude muset rychle vzpamatovat, jinak v půlce zápase zjistí, že prohrává o 3 body a dohánět to na rozjetém Nepovi bude hodně těžké.

Ondrej Havelka

Myslím ale, že byste měli svůj vliv zvýšit. Tah h3 se mi zdá jako kompromis mezi přirozeným nehraním h pěšcem a správným šachanistickým h4! nebo g4!
 
Takže až bude ve středu hrát aljechinku, ať jí zahraje pořádně s Jg8! a ne polovičatě s tahem Jd5   :smich: 

Homunkulus

Nepo letos Wijk nehrál, ne?

Ondrej Havelka

Ano, omlouvám se moje chyba, hrál v březnu podobně silný turnaj v Německu, kde uhrál +2.

kraken8

Pane Zimnioku, tentokrát si dovolím Vám oponovat. Sám Ting Li-žen se po partii vyjádřil, že se vůbec necítí dobře, že se v podstatě ani moc nesoustředil na partii, že měl myšlenky tak trochu jinde. Každopádně byl v té první partii docela ohroženej prohrou, ostatně kurz na Nepomňaščiho byl po 28. černýho už jen 1.4, na remízu pak bylo 2.83. Je teda pravda, že jsem v tu chvíli litoval, že tu remízu nemám kde vsadit, ale to už je jinej příběh   :usmev: 

kraken8

Ale i tak si myslím, respektive je má úvaha, že se postupně Ting Li-žen rozjede a vyhraje. Prostě je to můj favorit. V tom s Vámi souhlasím.

kraken8

Ajo takhle. Asi jsem Vám v tom případě tak úplně neporozuměl ? No, pro mě je Ting největší bojovník z celé té špičky.

Kyssling

Proč sem motáte politiku proboha ? Mě připomíná znuděný výraz Carlsena …

13
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x