Pátek není svátek

V zápase o titul mistra světa byl v pátek na programu volný den, ale jinde se normálně hrálo. Pátek však  obvykle není svátek 🙂 , takže pokračovaly turnaje Mitropa Cup 2023 a na Menorce si Van v tabulce mírně polepšil.

 

Na Mitropě si naši muži mírně „polepšili“ a v tabulce se vizuálně posunuli o jedno místo nahoru, ženy šly naopak o jedno místo dolů.
V podstatě se však pro naše týmy nic moc nezměnilo  :usmev: .

Muži hráli ve čtvrtém kole se silným týmem Slovenska.
I když za naše hochy nastoupil na první desce nejzkušenější český hráč na turnaji GM Babula, Slováci byli ratingově favoritem utkání. Z tohoto úhlu pohledu je konečná remíza úspěchem českého týmu. Vlasta Babula udržel remízu s Jergušem Pecháčem, který sice na začátku roku „vyhořel“ ve Wijku, ale jinak podává v různých soutěžích výborné výkony. Na druhém stole se zaskvěl hezkou výhrou Honza Vykouk, který porazil Samira Sahidiho a ještě k tomu černými v Královské indické  :usmev: .

 

 

Poprvé v turnaji prohrál Richard Stalmach (s Filipem Haringem) a na čtvrté desce remizoval Adam Frank s Lukášem Kostolanským.

Dosavadní výsledek našich hráčů sice nevypadá nijak dobře, ale někdy to tak bývá, že se výsledky jednotlivých hráčů týmu „neposkládají“  :usmev: . V soutěžích družstev už jsem dokonce (ne)jednou viděl tým, v němž skoro všichni hráči měli na konci soutěže mírně přes padesát procent bodů, přesto to nestačilo na udržení v soutěži, protože se výsledky jednotlivých hráčů „neposkládaly“ .

 

 

Ženy hrály ve čtvrtém kole s favorizovaným týmem Slovinska.
Tady se není moc o čem bavit  :usmev: . Pokud jste četli naše zpravodajství ze šachové olympiády, pak si možná vzpomenete, že jsem tým Slovinek stavěl hodně vysoko už na olympiádě (i když nakonec Slovinky nebyly až tak úspěšné).
Když se podívám na slovinskou sestavu, pak ze čtveřice Unuk, Urh, Janzejl a Skuhala neznám vlastně jen poslední hráčku. Tedy neznám ani jednu  :smich: , ale jméno poslední jmenované je mi nejméně známo.

Z pětice našich hráček hrají velmi dobře Natálie Kaňáková a Anna Voříšková, moc se nedaří Lucii Rybáčkové a Aničce Lhotské. Kristýna Novosadová hraje zhruba na svůj rating.

Pokud jsem u mužů mluvil o tom, že se jim špatně „skládají“ výsledky jednotlivců v zápasech, pak u žen to až tak markantní není, tady by to chtělo více „přitlačit na pilu“  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess-org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Online na webu pořadatele
Výsledky na chess-results


 

Thai Dai Van Nguyen hraje na turnaji II Open Internacional Chess Menorca ve Španělsku.

V turnaji se hraje většinou dvoukolově, ale v pátek bylo na programu jen jedno kolo.
Van měl černé figury s andorrským velmistrem Lancem Hendersonem de La Fuentem. Andorrský hráč je u nás celkem neznámý, ale asi to nebude žádný salát  :usmev: . Je o dva roky mladší (ročník 2003) než Van a i když má rating „jen“ 2506, možná o něm v budoucnu ještě uslyšíme.

Jeho partie s Vanem dlouho vypadala na remízu, ale nakonec se ukázalo, proč je mezi hráči poměrně velký ratingový rozdíl. Koncovku sehrál náš velmistr rozhodně lépe.

 

 

Po šesti kolech je Van na pátém místě.

 

 

Výsledky na chess-results.


 

Blbost staršího data na sobotu  :usmev: .

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Chudák pěškyně   :smichy-brecim:  Nebo je to pěško?

David Navara

Pěška.

Remcik z Banika

Jak na Lauru Unuk bych i věděl   :usmev:  O mladé se nebojím, jsou už to teď tvrdí groči a gročky a věřím, že se aspoň někomu podaří vystoupat hodně vysoko.
 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x