Nedočkavé i trpělivé mládí z Challengers

Největší naděje světového šachu se sejdou v hlavním městě Česka díky 5. ročníku Prague International Chess Festivalu. Druhá nejvýznamnější kategorie červnového turnaje čítá deset jmen včetně tří českých šachistů. Uspějí proti zkušenějším velmistrům?

Tuzemskou školu na 64 polích v kategorii Challengers zastupuje především stříbrný z ME do 18 let Jan Vykouk z týmu ŠK Zikuda Turnov. Doplní ho mistr Evropy v online šachu Richard Stalmach z Beskydské šachové školy a supertalent z Turnova Václav Finěk, který na MS v kategorii do 10 let získal stříbrnou medaili.

Václav Finěk, Jan Vykouk, Richard Stalmach

České mládí prověří zkušení světoví velmistři v čele s Nizozemcem Erwinem L´Amim, který pracuje i jako sekundant hvězdného krajana Aniše Giriho. Mezi spolufavority patří Polák Mateusz Bartel a vítěz loňského Open Rus Alexander Motylev. Challenegers osvěží Maďar Benjamin Gledura, slovenská jednička Jerguš Pecháč a juniorský mistr USA Christopher Yoo.

Do Prahy se konečně podívá Ind Akash Ganesan. Nejmladší národní šachový šampion vyhrál Open v roce 2020 a získal právo hrát Challengers. „Kvůli covidu se na akci nemohl dostat. Každý rok jsem s ním komunikoval a sliboval, že mu držím místo, až mu to vyjde. A vyšlo to letos,“ vysvětluje ředitel festivalu Petr Boleslav.

Akash Ganesan

Nejkvalitnější šachový turnaj na území Česka se odehraje 21. až 30. června v pražském čtyřhvězdičkovém hotelu Don Giovanni. O den dříve je na programu slavnostní zahájení a losování všech kategorií. Vstup zdarma je pro všechny návštěvníky.

„Zvát na festival hvězdy šachového nebe můžeme jen díky naším generálním partnerům Czech Inn Hotels, Komerční banka a Ernst & Young,“ doplnil ředitel akce Petr Boleslav.

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Předpokládám, že společnost Ernst & Young (vážný a mladý) sponzoruje mládežnický turnaj.  :usmev: 
Do Prahy se konečně podívá Ind Akash Ganesan. Nejmladší národní šachový šampion vyhrál Open v roce 2020 a získal právo hrát Challengers. „Kvůli covidu se na akci nemohl dostat. Každý rok jsem s ním komunikoval a sliboval, že mu držím místo, až mu to vyjde. A vyšlo to letos,“ vysvětluje ředitel festivalu Petr Boleslav.
 
To by s trochou fantazie mohl být námět na kresbu. Třeba stařík přijízdějící až v roce 2075 nebo někdo, kdo se kvůli covidu mnoho let nemohl dostat na mládežnický turnaj, až konečně dorazil. Samozřejmě vousatý a proplešatělý, třeba i s manželkou a s dětmi.

Luboš Zimniok

Dobrý nápad   :smich: 
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x