MČR bez oslích uší

Šestým kolem včera pokračovalo MČR mužů a druhé partie semifinálových minizápasů byly na pořadu ve vyřazovacím turnaji MČR žen.

 

Začněme ženami, protože tam to bylo vcelku jednoduché.

V prvních partiích vyhrály vůdkyně bílých figur, konkrétně Julia Movsesian porazila Natašu Richterovou a Karolína Pilsová vyhrála s Olgou Sikorovou.

V odvetách šlo samozřejmě o hodně, Karolíně i Julii stačily k postupu do boje o zlato remízy, Nataša a Olga se musely pokusit své soupeřky porazit.

Olga Sikorová dostala v partii s Karolínou Pilsovou po zahájení rovnou pozici, ale zápasový stav ji nutil riskovat a v jedné chvíli mohla získat Karolína výraznější převahu. Jenže Káji stačila k postupu remíza, takže nijak neriskovala. Pěšec navíc (na stejném křídle) ve věžové koncovce se černé hodil jen k tomu, aby z pozice (malé .usmev: ) síly vynutila remízu. Karolína Pilsová tak porazila Olgu Sikorovou 1.5-0.5 a postupuje do finále.

Druhou finalistkou se stala Julia Movsesian, která odremizovala Natašu Richterovou. Tady to ovšem mohlo dopadnout i jinak, protože je jednom okamžiku mohla Nataša získat solidní převahu a i když by její uplatnění nebylo jednoduché, přece jen by se mohla pokoušet o výhru. Nestalo se a Julia Movsesian po výhře 1.5-0.5 postupuje do finále.

 

 

Ve finále se utkají Julia Movsesian s Karolínou Pilsovou o zlato, o třetí místo budou bojovat Nataša Richterová s Olgou Sikorovou.


 

V turnaji mužů se hrálo šesté kolo.

Vedoucí hráč turnaje a jeho hlavní favorit David Navara měl černé figury s Honzou Krejčím. Hráči odtahali Ragozinovu variantu dámského gambitu a v 19. tahu skončila partie remízou opakováním pozice.
Remízou skončila také partie Šimáček-Zwardoń, v níž se bojovalo mnohem déle. Opticky to vypadalo lépe pro Pavla Šimáčka, ale opravdu jen opticky, protože Vojta se v pozici velmi dobře orientoval a partie skončila zaslouženou a korektní remízou.

Smírně mohla (a měla) skončit partie Vojty Pláta s Vaškem Fiňkem, ale Vojta se pokoušel hrát na celý bod tak urputně, až nakonec přepjal strunu a partii prohrál.

 

 

Překvapivě zvítězil černými figurami Tomáš Kraus s Martinem Petrem. Překvapivě nikoli proto, že by byl mezi hráči velký výkonnostní rozdíl, ale protože si pamatuji nedávné ME jednotlivců, kde Tomáš Kraus prohrál černými prakticky vše kromě partie prvního kola. Na MČR se mu však černými daří.
Martin Petr si zřejmě v zahájení prohodil tahy (13. e3?!, 14. Ja4) a dostal se do totálně prohrané pozice (16. f3??). Jenže pak se černý zasekl a několika nepřesnostmi si zkomplikoval situaci. Stále stál lépe, ale o výhře už se dalo pochybovat, zvlášť proto, že neměl dost času na hledání „vyhrávajících“ tahů. Naštěstí pro něj se dostal do časové tísně i bílý a výrazně černému ulehčil práci se získáním celého bodu.

 

 

V partii Štoček-Babula sice získal bílý po zahájení mírnou převahu a pak dokonce i pěšce, ale po nepřesném 27. Sb8?! se hra dostala do věžové koncovky. Jak všichni dobře víme  :usmev: , všechny věžovky jsou remis.
Remízová byla i tato věžovka, ale když černý bezmyšlenkovitě a rychle sebral pěšce na h3 (36. … Vxh3??) přestalo ono „věžovkové“ rčení platit a bílý zvítězil.

 

 

 

Odkazy: 

Úvodní zpráva MČR
Tabulky a výsledky na chess-results
Komentovaný přenos na Youtube kanálu ŠSČR

Odkazy převzaté webu ŠSČR:


 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x