Money makes the world go around

Když jsem si včera dopoledne v pracovní době odskočil na cigaretu (kdyby to četl někdo od „nás“ , sypu si popel, nikoli cigaretový, na hlavu 😀 ), což je u nás sice zakázáno, ale všichni vědí, že nikotin je pro mě náhražkou kyslíku 🙂 , takže mi to „nějak“ prochází, jako obvykle jsem se podíval i na zprávy na Messengeru.
(Poznámka směrem k mládeži: NEKUŘTE! Opravdu to není zdravé, ani „IN“ .)
Ejhle!
Píše Honza Jílek, že se mám podívat do mailu, že mi přeposlal e-mail od Vlastimila Babuly staršího.

 

Podíval jsem se a hned z úvodních slov mi bylo jasné, že tento text, který byl adresován vícero stranám, se zcela jistě už objevil na jiném serveru  :usmev: .
Nemýlil jsem se, server nss.cz už text publikoval. Zarazilo mě mírně jiné znění úvodu „otevřeného dopisu“ , takže jsem se pisatele Vlasty Babuly dotázal, zda napsal více podobných textů  :smich: .
Odpověď jsem čekal, text byl jen jeden, ale server nss.cz, který se „chlubí“ svobodou slova (samozřejmě jen pokud je „slovo“ v souladu s názorem vedení serveru), autorův text pozměnil (jako obvykle). Prostě vynechal z adresátů „šachy.cz :smich: .
Opravdu „objektivní a korektní  :smich: zpravodajství“ , ale na druhou stranu mě těší, že slova „šachy.cz“ nahánějí některým až takovou hrůzu  :usmev: (to se u nás nestane a klidně píši „nss.cz“  :smich: ) .
Není důvod se nás bát.
„Joja“, hrníčky, ba ani ponožky e-shop šachy.cz, pokud vím, neprodává, takže fakt nejsme pro „rapery“ (RaP) konkurencí.

 

 

Nepíši to proto, že by mi vymazání názvu našeho serveru vadilo, ale proto, aby snad nevznikl dojem, že jsme si do dopisu „šachy.cz“ přidali, abychom se nějak zviditelnili  :usmev: .

Takže vyhovuji žádosti Vlastimila Babuly staršího a zveřejňuji kompletní a redakčně neupravený text, který nevnímám jako kritiku čehokoliv, ale spíše jako výzvu k dialogu.
A když „dialog“ , tak také přidám na konci článku svůj názor…


 

Dobrý večer,

obracím se na vás jako na zástupce největších šachových médii (nss.cz, sachy.cz, chess.cz a Československý šach) s žádostí o uveřejnění mého otevřeného dopisu. Můj dopis jsem rozeslal v pátek
19.5. jako email široké šachové veřejnosti a dostal jsem různé reakce. Jedna z nich opravuje mnou uvedené údaje a v rámci objektivity jsem ji chtěl připojit, ale autor byl proti. Dopis už jsem nechal tak,
v originální podobě, protože ony drobné opravy nemění podstatu věci, o které píši.
Děkuji.

S pozdravem

Vlastimil Babula

======================================================================
OTEVŘENÝ DOPIS

Dobrý den,

rozhodl jsem se napsat pár řádek k jedné věci z nedávno skončeného Mistrovství ČR mužů, která v průběhu turnaje napadla nejen mě a kterou jsem s některými kolegy hráči na místě diskutoval. Na místě působil jako komentátor živého online přenosu velmistr Tomáš Polák a věc se týká právě srovnání finančního ohodnocení práce hráčů MČR a práce komentátora.

Začněme hráči. Proplacená cesta, hrazený pobyt a strava, žádné startovné. Celkový cenový fond 260 tis. Kč, 1. cena 55 tis. Kč, poslední 10. cena 10 tis. Kč. Odpracované hodiny vezmu odhadem podle sebe. Příprava cca 3 hod., partie cca 5 hod., celkem 8 hod. za den. Při 9 kolech odpracováno 72 hod. A to samozřejmě nepočítám přípravu před turnajem. Např. stříbrný Tomáš Kraus prozradil, že se na
přebor chystal 2 měsíce.
Námitku, že některé partie trvaly méně, beru.
Ale na druhou stranu hráči byli nabádání chodit po partii na online komentář podělit se o dojmy. Sám jsem chodil tak na 50%, když jsem nehrál dlouhou partii. Vezmeme-li sazbu trenéra dle aktuální ekonomické směrnice ŠSČR 500 Kč/hod., vychází to na 36 tis. Kč. Což odpovídá 3. ceně 35 tis. Kč.

Pojďme ke komentátorovi. Neznám přesné částky ani podmínky, jen odhaduji. Předpokládám, že rovněž proplacená cesta, hrazený pobyt a strava. Denní sazba za velmistrovský živý komentář je dnes zhruba 2.500 Kč/den, tj. celkem za 9 dní 22.500 Kč, což odpovídá přesně 5. ceně.

Pro ocenění práce hráče MČR jsem vzal sazbu trenéra. Mám zkušenosti ze všech tří pozic (hráč, komentátor i trenér) a mohu směle prohlásit, že zatímco práce komentátora i trenéra je celkem v pohodě, práce hráče je extrémně psychicky i fyzicky náročná a vyčerpávající. Kdo si tím neprošel, neví. Tedy, už tímto odhadem jsem finanční ohodnocení práce hráče ponížil. Ale aspoň na takovou částku dosáhnou jen první tři, ostatní smůla. Myslím, že drtivá většina hráčů by raději v klidu komentovala a měla své jisté, než se rvala o víc s nejistými vyhlídkami.

Malé odbočení, když už jsem v tom srovnávání. Na nedávném Mistrovství ČR amatérů byl cenový fond cca 102 tis. Kč a vítěz bral 40 tis. Kč. A když už mám otevřenou ekonomickou směrnici ŠSČR, nahlédl
jsem i na rozhodčího. Na turnaji započítávaném na FIDE má mezinárodní rozhodčí sazbu 1.600 Kč za den. Tj. za MČR 14.400 Kč, což odpovídá 8. ceně. S prací rozhodčího zkušenost nemám, nevím přesně, co obnáší, ale na MČR nebylo třeba řešit žádný spor.

Abych nebyl špatně pochopen, samozřejmě nejde o tento jeden konkrétní případ. Není to nic proti rozhodčímu MČR mužů Petru Zárubovi ani proti komentátorovi. Tomáš Polák je můj kamarád a já mu tu práci přeji. Sám bych takovou práci taky s radostí vzal. Jde o celou věc jako obecný problém. Není to dle mého tak, že by práce komentátora či práce trenéra nebo rozhodčího byla nadhodnocena. Problém je ten, že práce hráče je silně finančně podhodnocena!
Neodpustím si malé rouhání.
Mám někdy dojem, že hráč je při dělení koláče ten poslední, že všichni ti rozhodčí, trenéři, organizátoři a jiní funkcionáři jsou důležitější a na něm vlastně až tak moc nezáleží. A zdá se mi, že je to horší než dřív. To, že úspěšného hráče vyfotíme v obleku s pohárem, dáme na web, poplácáme po ramenou a pochválíme, to opravdu nestačí.

Podle mě, aby byla ohodnocena práce hráče adekvátně, tak konkrétně na Mistrovství republiky by měla být i poslední cena minimálně na úrovni práce komentátora. Čili zhruba 2,5 krát větší než byla. Tedy celkový cenový fond 650 tis. Kč. Pak by se určitě nestalo, že by na šampionátech chyběla česká špička.

Já určitě nechci měřit úspěšnost či štěstí penězi, to určitě ne. Jsou mnohem důležitější věci, vím. Ale holt žijeme v takovém systému, kde se bez nich nikdo neobjedeme.

Myslím, že je správné toto téma otevřít, klidně i veřejně, a bez emocí se k němu postavit. Byl bych rád, kdyby se situace profesionálních hráčů v ČR zlepšila a byli náležitě ohodnocováni. Myslím, že bychom se nad tím mohli všichni zamyslet a pokusit se v rámci svých možností to zlepšit. Snášet argumenty a vysvětlovat, proč to nejde, nepovažuji za dobrou cestu. Raději se zamysleme, jak to udělat, aby to šlo. Např. v Polsku to jde.

Na závěr ještě drobnost. Máme u nás šikovné mladé hráče, s kterými se pilně pracuje a vkládáme do nich naše naděje. Dobře, to je samozřejmě v pořádku. Ale pokud se finanční ohodnocení našich nejsilnějších dospělých reprezentantů nezlepší, mladí brzy zjistí, že investovat čas a energii do šachu se nevyplatí.

Vlastimil Babula


 

K textu otevřeného dopisu…
Osobně nevnímám tento text jako nějakou kritiku svazu nebo „pláč“ nad malými výdělky velmistrů a reprezentantů. Spíše to chápu tak, že se autor pokusil (a snad úspěšně) rozproudit diskusi nad momentálním stavem věcí.

Nehodlám rozporovat různá tvrzení otevřeného dopisu, protože do celé problematiky nevidím a ani se mi nechce „hrabat se“ ve financích svazu. Shrnu tedy jen to, co se mi zdá být očividné.

Reprezentanti (možná ne všichni) se cítí být nedostatečně ohodnoceni. Nereprezentanti, tedy „laická“ šachová veřejnost, se logicky obává, že by „se mohlo chtít“, aby reprezentanty „někdo“ („laická“ šachová veřejnost) zaplatil  :usmev: .
Takhle nějak to vypadá na první pohled, ale realita je zřejmě trochu(?) jiná.

Začnu ze široka.
Když jsem jedné své známé, která mi nakoukla přes rameno při kontrole článku Davida Navary (Zaječí úmysly) sdělil, že David je mistrem ČR, první její otázka byla:
„Kolik vyhrál?“
Moje odpověď: „Padesát pět tisíc.“
„Euro nebo dolarů?“
„Korun.“

Zklamáním jí spadla brada. Ještě sice stihla ocenit, že David ví, jak se má nosit zapnuté sako (na jeden knoflík), pochválila Davidovo barevné sladění a zkritizovala chybějící pásek u kalhot  :usmev:   (v klidu Davide, v módní „drbárně“ jsi uspěl, až na ten pásek  :smich: ), ale jen „padesát pět tisíc KORUN?!“

Je to málo.
Pokud takovou sumičku vyhraje člověk, který se živí jiným způsobem, je to příjemné „přilepšení“ , ale živí-li se člověk šachem, pak je to opravdu minimum.
Ne, nebudu se pitvat v textu otevřeného dopisu a zkoumat, zda by měl mít hráč tolik, co komentátor, trenér nebo rozhodčí. Všechny tyto „profese“ mají svá pro i proti a všechny jsou potřeba (můžete si myslet, že komentovaný přenos není nutný, nebudu to nikomu vyvracet, ale u MČR mi to přijde jako vhodný doplněk).

Souhlasím s tím, že hráči by mohli (měli?) být lépe ohodnoceni.
Ale kde brát a nekrást?
Znám to z vlastní praxe, dělám předsedu klubu, pořádám turnaje a jsem také hráč. Samozřejmě bych si rád „dal“ odměnu  :usmev: , ale jako předseda klubu musím myslet i na ostatní členy, kteří platí příspěvky, leč nic „neberou“ .

Jednoduše řečeno, reprezentanti by si zasloužili více, ale z čeho brát?
Momentálně nemám přehled, kolik je na účtu svazu peněz, ale předpokládám, že je tam „nějaká“ rezerva a je dobře, že tam je.
Současná vláda „zvládá“ ekonomickou krizi (jak jinak to nazvat?) asi stejně dobře jako já Francouzskou obranu. Nikdy jsem ji nehrál a byl bych schopen vrazit po 1. e4 e6 2. d4 tah 2. … f5.
Nedá se spoléhat na to, že nám stát bude „sypat“ peníze a z tohoto úhlu pohledu můžeme být rádi za to, že svaz „drží kasu“ a máme rezervu, která se už v blízké budoucnosti může hodit.

Ale „řešme problém“ ohodnocení práce hráčů.
Jak jim navýšit cenový fond?

Nabízí se oblíbená formulace: ‚sežeňme sponzory‘.
A hned se nabízí i otázka: „A na co je nalákáme?“
Na nic.
Aktuálně nemáme sponzory na co „nalákat“  :usmev:   (nebo se pletu?).
Ano, může se najít šachový nadšenec, který do našeho sportu vloží velkou sumu peněz. Dá ji jednou, dá ji dvakrát, ale bude ji dávat x-let?
Připouštím, že sponzorství je jednou z cest, jak situaci vyřešit, ale není to jednoduché a má to svá úskalí.

Jak tedy zlepšit podmínky reprezentantům a neobrat řadové členy?
Nepatřím k těm, kteří by své členské příspěvky rádi „obětovali“ pro reprezentaci, ale uznávám, že situace našich reprezentantů není zrovna růžová.
Existuje vůbec nějaké řešení?

Možná ano a možná nejedno.
Dovolím si za sebe „hodit do placu“ jeden nápad  :usmev: .
MČR by mohli zaplatit jeho (ne)účastníci.
Vycházím z jednoduché premisy: ligové soutěže družstev nejsou „outsourcovány“, stále je řídí svaz.
Proč tomu tak není i u soutěží jednotlivců?

Tedy přesněji, ono tomu tak „skoro“ je. Svaz pořádá (ovšem prostřednictvím jiných subjektů) MČR, ale to je vše. Kdysi (a je to už dost dávno) se i soutěže jednotlivců hrály jako postupové soutěže.
Vítěz okresního přeboru postupoval do kraje, vítěz kraje postupoval do přeboru  a vítěz přeboru se dostal na MČR.
V současné době je to (mírně) jinak. Hraje-li se uzavřené MČR, normální smrtelník se tam nedostane. Pokud se hraje open, dostane se tam (=zaplatí si účast) kdokoli.

Proč?
Proč by se nemohlo do nejvyšší soutěže jednotlivců postupovat?  Proč by se nemohly hrát pod hlavičkou ŠSČR přebory okresů nebo krajů? Část vybraných vkladů by mohla jít do fondu MČR, ale to by hráči museli mít šanci bojovat o postup na podobnou akci.
ČR má čtrnáct krajů a kdyby se hrály krajské přebory, jichž by se zúčastnilo, dejme tomu, v každém kraji padesát lidí, kteří by zaplatili vklad 1 000,- korun, z nichž by šla polovina na MČR, rázem by „přiskočilo“ do cenového fondu MČR nějakých 350 000,- Kč a to není málo.

Ale samozřejmě, přebory by musely být „přebory“, nikoli turnaje s hromadou cizinců. Možná by vzrostla i prestiž MČR.

Názorný příklad přeboru, který není „přeborem“  :usmev: .
Krajským přeborem Moravskoslezského šachového svazu bude letos turnaj Open Bohumín. Vklad do turnaje je (pro mě) 1 000,- Kč. Má cenu to hrát? Za vklad a jízdné do místa konání turnaje zaplatím cca 3000,- Kč. Podaří-li se mi umístit se jako nejlepší z kraje, zřejmě nebudu muset(?) platit vklad do openu MČR a navíc se jej budu moci zúčastnit bez ohledu na výši mého ratingu.

OK, když vynechám krajský přebor a přihlásím se přímo do otevřeného MČR (za předpokladu, že budu splňovat „ratingové podmínky“), finančně na tom moc neprodělám a ušetřím si čas strávený na KP.
Nevím, jak jinde, ale když se dívám na náš krajský přebor a vidím, že z padesáti dvou přihlášených hráčů je (zatím) jen 23 hráčů z MS kraje a z toho jen jedenáct hráčů z jiného než pořádajícího klubu, tak si říkám: „Tohle oželím.“
Přeborníkem našeho kraje se klidně může stát hráč, který bude hrát jen s cizinci  :usmev: , v jiných krajích to ale může být úplně jinak.

Než se rozhodnete Babulův dopis odsoudit nebo vychvalovat, zkuste se zamyslet nad jeho obsahem. Není to o „ublížených“ velmistrech, ani o „zlém“ svazu.
Je to námět k zamyšlení a výzva k diskusi.

Nezapomínejme, že, jak zpívají Liza Minelli a Joel Grey ve filmu Cabaret, „Money makes the world go around“ (Peníze hýbou /točí/ světem.)  :mrknuti: .

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
26 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Stejně se nakonec nezmění nic 🙂

Jan Jílek

Uvidíme. Jako podnět k diskusi je to fajn, ale pořád si myslím, že když je někdo nespokojen s podmínkami turnaje, tak ho prostě nemá hrát.
 
Nějaká úprava financí, i vzhledem k inflaci by asi na místě byla – ale nevím, co je a není možné, zkoumat to nehodlám  :usmev:

Remcik z Banika

Tak já nevím, něco asi ale není ok, uzavřené MČR, které se koná po dvou letech, hrají jen 4 hráči z první desítky žebříčku, přitom ho hrál třeba předseda svazu, 15ka žebříčku. Od různých reprezentantů už jsem četl spoustu výtek, nejenom na toto mistrovství, vypisovat je tady nebudu. Atd. Taky to zkoumat nehodlám, ani kritizovat nebo obhajovat, to je práce jiných.
 

kraken8

https://www.ukforum.cz/rubriky/alumni/8684-baseballem-se-neuzivi-presto-cesi-patri-mezi-elitu
 
Ostatně civilní zaměstnání mají i všichni jeho spoluhráči z reprezentace; profesionály, které uživí jen baseball, byste v Česku hledali marně. „Rodilé Čechy určitě ne, pokud samozřejmě nepočítám kluky, kteří baseball i trénují nebo se starají o zázemí. Baseball v ČR je hodně vysokoškolský sport, a tak polovina kluků pracuje zpravidla v ekonomické oblasti. Ale je to pestré. Například Martin Červenka se věnuje strategickému prodeji na zahraničním trhu, Arnošt Dubový je učitel na střední škole, Martin Schneider je profesionální hasič,“ jmenuje některá povolání svých spoluhráčů z národního týmu.

Honza Repák

Nemůžu si pomoct, ale při debatách o výši finančního ohodnocení šachistů mám občas dojem, že někteří žijí mimo realitu a pokládají šachy v Česku za atraktivní sport, o který má veřejnost obrovský zájem. Šachy jsou povahou sport, který těžko může pochopit někdo, kdo se mu sám nevěnuje. Podívám li se jako totální laik na jakýkoli fyzický sport, který jsem nikdy dříve neviděl, velmi rychle pochopím, o co v něm jde a jeho sledování si můžu užít. Pokud se ale jako laik podívám na šachy, pak i za předpokladu, že si stačím rychle zapamatovat všechna pravidla, jak táhnou jednotlivé figurky, tak pokud se sám šachu nevěnuju a nemám ke hře alespoň nějaké hlubší porozumění, těžko mi může dávat jakýkoli smysl a požitek sledovat, kterak se po šachovnici pohybují figurky, zvlášť když partie trvá několik hodin. A když bohužel šachy nejsou atraktivní pro širokou veřejnost, která by je sledovala, proč by se měli hrnout sponzoři a vrážet do šachu hodně peněz tak jako do jiných sportů?
 
Můžeme se bavit o tom, proč v některých zemích šachy atraktivní jsou a proč do nich i stát vráží peníze. Jistým režimům se šachy hodily a možná stále hodí k ideologické politické propagandě. Někde jako třeba v St. Louis mají štěstí na bohaté nadšence, kteří mají sponzorování šachu jako koníček. Nemyslím si, že by Česko mělo štěstí na jedno ani druhé. Buďme rádi alespoň za ty nějaké prostředky, které český šach má. To neznamená, že bychom se neměli snažit alespoň pro naše reprezentanty zajistit lepší finanční ohodnocení, ale buďme realisti, ten potenciál tady zase není kdo ví jaký. Anebo pokud někdo ví o sponzorech ochotných šachy výrazněji podporovat, může je navrhnout. Roky zaznamenávám stížnosti na to, jak jsou šachy a šachisti nedostatečně finančně odměněni, ale nějak si ve stejné době nevšímám, že by se objevoval zástup sponzorů či vůbec realistické návrhy na ně.
 
 

lubomir1959

Honzo, máte kus pravdy, to je bez debaty. Ale pokud se ti, kteří by s tím něco mohli a měli udělat, ani nepokusí přijít s něčím pozitivním a sledují jen vlastní zájmy a vlastní profit, pak se nedivme stavu, v němž náš šach je…nebo se mýlím a proběhlé MR to neukázalo dost jasně?

cormel

NSS dva? roky zpětně otevřeně deklarovalo, že text sachy.cz se u nich na stránkách nikde neobjeví. Nechť mají důvody jaké chtějí, klidně i malicherné, ale po tě letech se takto probudit. Jestli to příště nebude chtít pro větší klid cigaret víc ….
 

Jan Jílek

Jasně, názor vám neberu, ale také mě docela překvapila úprava textu otevřeného dopisu – můj názor je, že v podobných případech by se text neměl jakkoli upravovat.

Remcik z Banika

Pokud na svých stránkách zveřejním něčí otevřený dopis, tak ho otisknu v původním neosekaném tvaru, jinak ho minimálně zkresluji. Samotný dopis sice začíná až po úvodníku, ale i ten úvodník je, předpokládám, součástí dopisu. Tam se měl Vlastík ozvat, že dopis nebyl otištěn doslova.
 

Jan Jílek

Pan Babula se ozval, ale bylo mu řečeno, že text zůstane tak, jak je.

Remcik z Banika

Ok, díky za informaci. Dívám se teď jinde, na chess.cz a tam ten dopis otištěn není, aspoň na hlavní stránce ho nevidím.
 
 

Remcik z Banika

Chápu, co myslíš a souhlasím, může to být zmatené či zavádějící. Ale my čtenáři nejsme hlupí. Sám píši, že vypuštění šachy.cz u Petra na stránkách se mi nelíbí. A že jsi na to v článku upozornil, je jenom správně.

Honza Repák

Tak oni jsou hlavně už několik let konzistentní ve vrcholu trapnosti.

lubomir1959

K tomu, abyste udrželi nebo případně získali nového sponzora, potřebujete mít výsledky. Tím myslím úspěšné výsledky. A mezi úspěšné výsledky rozhodně nepatří s velkým štěstím získané 25. místo na olympiádě nebo nějaké 60. místo v jednotlivcích, atd. Sponzora(y) nezajímá žádné kdyby, rozhodují pouze výsledky. Když po vás zaměstnavatel požaduje maximální výkonnost v práci, tak je povinen vám také zajistit maximální podmínky. V dnešní době, kdy konkurence ve všech sportech, šachy nevyjímaje, je obrovská, kdy hranice mezi úspěchem a nezdarem je uzounká, kdy o úspěchu či nezdaru rozhodují naprosté detaily, je třeba přípravu domýšlet do naprostých detailů. To ví každý, kdo se někdy na této úrovni pohyboval. A to mi v činnosti svazu chybí. KO systém je nepochybně pro diváka atraktivní, ale prakticky žádná vrcholná šachová akce se takovým systémem nehraje. MR by mělo být, mimo jiné, také přípravou např. na ME družstev, olympiádu, atd. KO systém ničemu nepomůže, jedna hloupá chyba může vyřadit hráče, který by jinak na uzavřeném turnaji třeba i uspěl. Navíc pouze partie s více hráči ukáží momentální výkonnost hráče, pokud několik dobrých hráčů vypadne v prvním kole, tak co ukáží? Takové to hnědé, co nevoní. A Open? Co ukáže partie např. Navara – Frank nebo jiné podobné duely? Při vší úctě k Adamovi (to je jeden z těch mladých, kterým fandím), jemu ani Davidovi tato partie nejspíš nic nedá, protože David bude jasným favoritem a nejspíš by hladce vyhrál…
 
 

kraken8

Tak on sponzor většinou potřebuje adekvátní sledovanost, myslím tím vložené peníze vs sledovanost, což při vší úctě k našim velmistrům prakticky nejde zajistit. Ono vůbec v šachu je sledovanost problém, navíc klasické hrací tempo je další problém atd. Jo, někde se do šachu dávají dobrý peníze, tipuju, že to bude možná případ St. Louis, tam je to ale podle mě spíš mecenášství, no a pak státy jako Uzbekistán a spol., kde to jsou ale v podstatě státní peníze, s čímž si tam ti nejrůznější vládci asi moc hlavu nelámou … Ono každá sranda něco stojí a pokud česká šachová veřejnost chce, aby čeští velmistři byli dobře placení (tady ale vznikne problém, protože peníze jsou docela relativní pojem), tak by si to měla i zaplatit. Myslím, že stát by neměl na tyhle věci dávat ani korunu, stát tady rozhodně kvůli sportu není. Ostatně, pokud budu chtít jít na fotbal, tak dám přednost „vesnickýmu“ klubu, ale chápu, že je to jen můj názor (navíc asi i ten vesnickej klub bere nějakou tu dotaci? ) …
 

lubomir1959

Potenciální diváky zajímají jen vítězství. Nebude sledovat něco, co stojí za to velké hnědé, co nevoní. Je spousta věcí, které by stát hlavně podporovat neměl. Tak např. lidi, kteří prostě o práci nemají zájem a všichni víme, koho se to nejčastěji týká. Stát by neměl podporovat darmožrouty v Senátu a Parlamentu, kteří naší zemi jsou platní jak díry v mostě nebo dokonce ještě naší zemi škodí. Kteří sobě přidávají ke královskému platu desetitisíce a běžným lidem berou a ještě mají tu drzost si zlevnit už tak velelevné jídlo ve své jídelně, spratci. Jsou jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou. Určitě odpustím státu dotaci na sport, hlavně na mládež, na rozdíl od dotování výše zmíněných darebáků. Ale i dotace nemůže nemít limity, musí být podmíněna výsledky. Když se podívám na výsledky naší šachové reprezentace, tak ode mě by šachový svaz nedostal dotaci ani na slanou vodu. Viz nedávno skončené MR, to je další ukázkou „schopností“ našeho svazu. Ve sportu, kde výsledky nejsou, jde vedení od válu. Jen v našem šachovém svazu to jaksi neplatí.
 

kraken8

Pane Zimnioku, špatně jsem to napsal – já tím myslel profesionální sport. Nevím, jak přesně jste Vy myslel ten masový sport, ale já to píšu jen pro upřesnění toho, co jsem napsal já   :usmev: 

Ivan

Mimochodem, možná je snazší sehnat sponzora na lokální turnájek, než třeba na uzavřený mistrovský turnaj. Samozřejmě je to finančně o řád níž, ale jde to.

lubomir1959

To sice můžete mít kus pravdy, ale když s tím nebudou zodpovědní nic dělat, když se ani nepokusí, tak se nic nemůže zlepšit, na co tedy pak ve svých funkcích sedí? V jiných sportech když nemáš výsledky, jdeš od válu…

lubomir1959

Pro mě má reprezentace naší země ABSOLUTNÍ PRIORITU! I špičkový šachista má zpravidla rodinu, kterou musí živit. A aby se mohl maximálně soustředit na šachy, musí mít vytvořeny maximální podmínky. Pro ty, kteří volají po Openu: Význam a důležitost MR by měl být daleko vyšší než význam nějakého běžného Openu. Také zabezpečení MR by mělo vypadat podle toho a mělo by být domyšleno do nejmenšího detailu a termín by měl být stanoven tak, aby nekolidoval s žádnou významnou zahraniční akcí a všechny domácí akce by musely MR ustoupit. MR by mělo být vrcholnou domácí akcí a předcházet následným vrcholným světovým akcím, např. ME jednotlivců, družstev, olympiádě, atd. Samozřejmě tato vrcholová akce musí být precizně zabezpečena po všech stránkách, hlavně po stránce finanční (nejen od ŠSČR, ale i od státu, sponzorů, atd.), aby to naše špičkové hráče  motivovalo k účasti. Takovou akci je také třeba připravovat ve velikém časovém předstihu, aby se na nic nezapomnělo a vše domyslelo do důsledků. Já se ptám, když svaz neumí zajistit přiměřené podmínky pro 10 hráčů, jak je chce zajistit např. pro 60 hráčů? Nesmrdí ryba náhodou od hlavy? Ptám se těch, jejichž ELO je vyšší než 2550, jste schopní uživit šachem sebe a svoje rodiny? Podle mého názoru ne. Tudíž se nikdo nemůže divit, že nemáme světové hráče, snad s výjimkou Davida Navary a snad i Nguyen Vana, ale ti jsou zajištěni dostatečně.
 

Jan Kalendovský

Silní profesionální šachisté přece nevydělávají jenom cenami na M ČR, komentováním jeho průběhu, nebo jako rozhodčí, či trenéři. Jsou jistě placeni za účast v soutěžích družstev (často zde i v zahraničí), komentují pro časopisy (dnes častěji webové), píší knihy a dostávají za ně honoráře. Jak velké – to záleží na více faktorech – slavné jméno, prodejnost, aj. Jistě mají další zdroje příjmů, o kterých třeba já laik ani nevím. Čili diskutovat je nutné, ale prosím objektivně. Rozhodně nechci nikoho z profíků urazit, moc si vážím jejich práce a z 99% vstřícného vztahu k nám amatérům. A rozhodně nechci připomínat smutné osudy mnoha velkých hráčů v minulosti, které občas končily sebevraždami, či pobytem v blázinci… nebo prostým vyhladověním. Kdo zná historii – jména si může dosadit a porovnat s dnešní dobou.

26
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x