V čem se liší Stavanger a Teplice?

Začal turnaj Norway Chess 2023 a hned ve třech partiích prvního kola rozhodoval o rozdělení bodů armageddon.
Odpověď na otázku z titulku najdete na konci článku.

 

Připomenu, že „armageddonová“ partie se hraje v případě, že normální partie skončí nerozhodně. V armageddonu pak má bílý deset minut proti sedmi minutám černého, ale bílý má povinnost zvítězit. Remíza v armageddonu se bere jako výhra černého. Vítěz armagedonnu si na své konto připíše 1.5 bodu, poražený jeden bod.

Tady se musím opravit, protože původně jsem psal, že za výhru v normální partii jsou dva body a v armageddonu se hráči body poměrem 1.5-0.5. Přísahal bych, že jsem tento údaj viděl před turnajem minimálně hned na dvou místech (lichess, chess24 a zřejmě i na webu pořadatelů), ale je to jinak (v mém případě však není podobné přehlédnutí ničím výjimečným  :smich: ).
Takže opravuji: za výhru v normální partii se přidělují 3 body, za výhru v armaggeddonu 1.5 bodu a poražený v armageddonu dostane 1 bod.

 

Tahle čísla však moc nemusela zajímat dva hráče.
Gukesh si na své konto připsal tři body za vítězství s Firúzdžou. Cenné tři body, protože Gukesh měl v partii černé figury.
Hráči rozehráli Italskou hru, ale, jak už to v moderní podobě tohoto zahájení bývá, pozice záhy připomínala Španělskou hru.
Hra se přitvrdila, když Gukesh zahrál 18. … Sc7. Smysl tohoto tahu je jasný. Ve spojení s tahem Dd6 vytváří černý hrozby proti opevnění bílého krále. Myšlenka jistě zajímavá, ale měla trhlinu.
V několika dalších tazích hráli hráči „samozřejmé“ tahy, ale stačilo, aby se Firúzdža na chvíli zamyslel a místo samozřejmého 20. Jxd4 zahrál 20. Sxh6! a partie by měla zcela jiný průběh. Nestalo se a hra na šachovnici se vyostřila. Bílý i černý útočili  :usmev: .
Malými taktickými obraty sice získal černý malou materiální převahu, ale při pohledu na jeho slabé pěšce bylo jasné, že tuto výhodu nemůže udržet. Firúzdža se však se „sklizní materiálu“ ukvapil. Tahem 28. Sxe6 dostal zpět jednoho pěšce a když nevyměnil věže (28. Vb1?!) , dobral sice i druhého pěšce, ale to už byl tlak černého proti bodu f2 neúnosný. Gukesh k tomu přidal vynikající propočet a Alirezovi nezbylo, než partii vzdát.

 

 

Bezchybnou partii sehrál Fabiano Caruana.
Magnus Carlsen si proti jeho 1. e4 vybral Francouzskou obranu, ale bílý byl, ostatně jako vždy v případě Caruany, výborně připraven. Od zahájení si držel malou výhodu a Magnus se musel bránit.
Bránil se dobře až do 31. tahu. Po krátkém přemýšlení šel věží na c3 (31. … Vc3) a řekl bych, že neviděl silné 32. Jd7! , po čemž se mu partie sype pod rukama.
Tah 32. … Vxb3 je už jen zkratkou k porážce., protože černý zastaví postup d-pěšce jen za cenu velkých materiálních ztrát.

 

 

V partiích Mameďarov-Tari, So-Nakamura a Abdusattorov-Giri se nic zvláštního nestalo a všechny tři partie skončily po korektním průběhu remízami, takže o dělbě bodů rozhodoval armageddon.

Pro mě nepochopitelně si v armageddonu počínal Tari. Měl černé figury a stačila mu tedy remíza. Tari se však rozhodl pro aktivní hru, Mameďarov jej ztrestal a získal tak 1.5 bodu, zatímco poražený Tari jen jeden bod.

 

 

Abdusattorovi se armageddonová partie proti Girimu moc nepovedla. V závěru sice udělal hrubku (33.Sf3), po které přišel o materiál, ale i kdyby hrál jinak, partii by nevyhrál a Giri by si i tak „vydělal“ 1.5 bodu.

 

 

V armageddonu mezi Soem a Nakamurou se v závěru zuřivě blicalo a nakonec byl šťastnější So, kterému se i při silně redukovaném materiálu povedlo využít špatného postavení černého krále.

 

 

Po prvním kole je stav ve Stavangeru následující (screenshot z chess.com)

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a los GM openu
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org


 

Na válku na Ukrajině můžeme mít různé názory.
Některé věci jsou však neoddiskutovatelné.
Ruská vojska jsou na území cizího státu a ať už tam jsou z jakýchkoli důvodů (nediskutujme o tom, zda z „preventivních“ nebo „agresivních“), shodneme se na tom, že Ukrajina je napadený stát a Rusko je agresor.

Z tohoto důvodu jsou v mnoha sportech omezováni i ruští sportovci. Opět, nediskutujme o tom, zda právem, či nikoli, protože v šachu ruští sportovci hrát mohou a jsou omezeni jen tím, že nemohou hrát pod ruskou vlajkou.
V Norsku, kde se právě koná turnaj Norway Chess, se rozhodli ruské hráče nezvat. Nemusí se mi to líbit, ale je to jejich rozhodnutí a pořadatel turnaje si může stanovit jakékoli podmínky.

Stejná práva mají i pořadatelé turnajů v České republice.
Mohou si vybrat, koho na svém turnaji chtějí. Mohou nechat ruské hráče hrát po vlajkou FIDE (nebo Ruské šachové federace), nebo také nemusí.

V Teplicích ruským hráčům nikdo nezakazuje hrát Teplice Open, v Teplicích vadí ukrajinští hráči. Tedy ne všichni, jen muži ve věku 18 až 60 let.

Jeden z pořadatelů turnaje Teplice Open, pan Kirs, předvedl vrcholnou ukázku demagogie.

Rozhovor s panem Kirsem jsem si na nss.cz přečetl poté, co Tadeáš Kriebel na svém FB profilu vznesl na pana Kirse dotaz, jak má rozumět tvrzení, že v Teplicích nemohou přijmout hráče z Ukrajiny, ač se sami přihlásili. Doslova stojí v článku na nss.cz toto:

„...Současná politická situace šachu nepřeje a turnaj je ochuzen i o velmistry z Ukrajiny, které i když se sami přihlásili, nemůžeme z vážných důvodů, ač neradi, přijmout. …

Screenshot z diskuse na FB profilu Tadeáše Kriebla, kde pan Kirs „zdůvodňuje“ rozhodnutí pořadatelů nebrat ukrajinské hráče, mluví za vše.

 

 

Na první pohled je vyjádření pana Kirse logické a zdá se, že to myslí s Ukrajinou jen a jen dobře, ale opak je pravdou.
Zdůvodnění nepřijetí přihlášených ukrajinských hráčů je pokrytecké a navíc i nelogické.

Stejné nařízení (neopouštět zemi) jako Zelenskyj vydal i Putin, ale přesto ruští hráči v turnaji nevadí?
Máme to brát tak, že když ruští hráči sedí u šachovnice, je to vlastně „plus“ pro Ukrajinu, protože nejsou na frontě?
Proč by nemohli hrát hráči, kteří sice hrají pod ukrajinskou šachovou federací, ale dlouhodobě žijí jinde? Proč by nemohli hrát ukrajinští vojáci, kteří se třeba zotavují z bojů?

A vůbec, kdo dal pořadatelům turnaje Teplice Open právo rozhodovat o tom, kdo je bojeschopný?
Jak mohou tepličtí organizátoři znát důvody, proč někdo nebojuje?

Odpověď je jednoduchá.
Nijak.
Jen prostě nechtějí brát do turnaje ukrajinské hráče, byť se do turnaje hlásili.
Přeložte si to sami.
A aby snad nedošlo k omylu, nevadí mi účast ruských hráčů, ale postoj pořadatelů k ukrajinským hráčům, který je vysloveně diskriminační.

Už jsem psal, že je věcí pořadatelů turnaje, koho do turnaje vezmou.
Je však hodně překvapivé, že hlavními sponzory této „speciální akce“ (po vzoru „speciální operace na Ukrajině“) jsou Město Teplice a Ústecký kraj, tedy v podstatě „státní“ organizace.
Pokud i státní správa souhlasí s názorem pořadatelů, pak je něco špatně.

Odpověď na otázku v titulku je tedy jasná: Stavanger a Teplice zřejmě „fandí“ ve válce různým stranám.

 

 

 

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
19 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Můj názor je naprosto jasný a neměnný: Politika do sportu nepatří. Tak jak se mi nelíbí poklekávání anglických fotbalových týmů před utkáním, úplně stejně se mi nelíbí trestání sportovců JAKÉKOLIV země za něco, co nemohli ovlivnit. Tak jak dřív nebyli sportovci USA trestáni za agresi USA ve Vietnamu, Iráku, Sýrii, Afghánistánu, bombardování Jugoslávie, zrovna tak nechápu, ač Rusům rozhodně V NIČEM nefandím, proč jsou ruští sportovci trestáni za činy a rozhodnutí Putina, které nemohli nijak ovlivnit. Rovněž nepřijetí Ukrajinců do turnaje nelze schvalovat. To jestli brání či nebrání svoji zemi, je jejich rozhodnutí a pořadateli turnaje je po tom to hnědé, co nevoní. Rozkazy Zelenského mám, všichni asi tušíte, kde! Zelenský naší zemi nemá co poroučet, poslal bych ho s jeho rozkazy do jisté části těla, ale krk ani ucho to není.
 

Pavel Kirs

Musím se důrazně ohradit proti tomu, že moje rozhodnutí nebrat na TEPLICE OPEN Ukrajince 18-60 byla z mé strany vědomá diskriminace. To je prostě lež. Ukrajinu jsem podpořil velkou částkou peněz. Nechtěl jsem opravdu brát muže této kategorie kvůli Zelenského rozkazu. Jsem naprosto přesvědčen, že kdybych je vzal, našli by se lidé, kteří by poukazovali na to, že pořadatelé turnaje berou Ukrajince, na které se vztahuje Zelenského zákaz, že ten zákaz vědomě bojkotujeme a že bereme lidi, kteří by měli být ve své vlasti a ne tady hrát šachy. To by se stoprocentně stalo, protože takových lidí, kteří by kritizovali přitomnost Ukrajincú 18-60 na naší startovce by bylo hodně. Zvolil jsem tedy variantu, ve které zohledňuji Zelenského rozkaz. Uznávám, že to byla chyba, ale rozhodně ne diskriminace. Nikoho nediskriminuji. Na startovní listině jsou hráči z mnoha zemí včetně Izraele a Íránu. Udělal jsem chybu, ale nepodsouvejte mi, že mi Ukrajinci „vadí“ a že je tu nechci. Vysvětlil jsem svůj postoj na FIDE, kde ho pochopili. Mail mám uložený. Přihlásili se letos pouze dva Ukrajinci. Oběma jsem napsal, že mohou přijet a kopii jsem poslal na FIDE. Opakuji, že jsem udělal chybu, ale můj původní postoj nebyl proti ukrajinský, nebo dokonce diskriminační. Dostávám anonymní maily plné urážek a příšerných sprostot. Je neuvěřitelné, že se takto vyjadřují lidí, kteří podporují Ukrajinu. Ubožáci, kteří nejsou schopni diskutovat a vyslechnout druhou stranu se bojí podepsat. Všude můj postoj pochopili. Udělal jsem chybu, kterou jsem napravil.

Pavel Kirs

Děkuji za uveřejnění mého přispěvku i za odpověď. Zrovna před chvílí se přihlásil ukrajinský junior.  :usmev:  Startovné platit jeho maminka nebude. Mějte se hezky.

Remcik z Banika

Je dobře, že jste to pane Kirsi vysvětlil ze svého pohledu a že se čtenáři dozvěděli, jak to bylo. Už mi to trošku začínalo připadat jako hon na čarodejnice. A myslím, že vám rozumím, předpokládám, že vám nějaký anonym k tomuto napíše zase z druhé strany něco ve stylu, „Ukrajinci ani neplatí startovné a my ostatní musíme“. Hodně zdaru při turnaji.

Jim Vasilis

Přiznal jste chybu, což oceňuji, nicméně chápejte, že Vaše jednání diskriminací bylo. Na našem území nemáme povinnost řídit se rozkazem ukrajinského prezidenta, byť si pana Zelenského velice vážím. A kdo zná tak podrobně ukrajinské zákony, aby dokázal říci, že Ukrajinci, kteří zde startují, se vyhýbají své vojenské povinnosti? Jako já řada lidí upozornila na studenty, válečné invalidy, kteří mohou povolení k opuštění své země mít…Skutečnost je taková, že hodnoceny nejsou Vaše úmysly, ale to, jaký dojem rozhovor a přiznání, že na turnaji ukrajinské muže nechcete, vyvolaly. A podle mnohých šlo o podporu putinovské agrese. Teď, když jste vysvětlil, že tomu tak není, by bylo na místě celou věc uzavřít a příští rok doufám ve velký počet hráčů z Ukrajiny, kde snad bude tou dobou mír…

Vojta Plát

S mým tátou jsme váš postoj pochopili hned a oba jsme se shodli na tom, že jste v tom případě neměl brát ani ruské hráče, i kdyby měli startovat pod vlaječkou Fide. To by mi ještě dávalo smysl, ale takto jste šlápl do vosího hnízda a ten kluk Kriebelů má holt oči a uši všude, sám jsem se o tom v době covidu přesvědčil na vlastní kůži. Dnes mi psali někteří přihlášení do Teplic, co mají dělat? Řekl jsem jim, ať se obrátí na své federace ohledně doporučení. Co jiného jim taky říci, že?

Ivan Stropek

 
Z pohledu Vojty Pláta by asi měli být rusáci nepřijmuti, ptotože na Ukrajině brání svou vlast.

Vojta Plát

Ne, protože by měli přeci taky narukovat, ne? Dle logiky pana Kirse.

Ivan Stropek

Takový hezký kruh 🙂

Rubinus

Rychle ano, ale škoda nebude napravena. Ti, které odmítl, se jistě nevrátí. Škodu mohou napravit sponzoři turnaje, když jim seškrtají peníze, pokud tam bude pan Kirs dále působit.

Jim Vasilis

Ne náhodou byl jeden normalizační seriál nazván „Okres na severu“, nejsem si proto jistý, zda městu nebo kraji chování pořadatele vadí. Souhlasím s názorem, který jsem i já publikoval ještě předtím, než jsem si tento článek přečetl, že Pavel Kirs by se neměl stavět do role kádrováka a mezi těmi, kdo mají zájem hrát, mohou být ukrajinští studenti, vojáci zranění ve válce nebo třeba takoví, kteří ze zdravotních důvodů byli uznáni neschopnými bojovat. Věřím, že se ozve jak svaz, tak i FIDE, poněvadž takové jednání rozhodně v pořádku není.
 

Rubinus

Pokud mají dotaci ze svazu, slušelo by se informovat také ŠSČR. Stejně jako město Teplice a Ústecký kraj.

Reportér

Šachy mají zase jednou šanci dostat se do televize 😀

Jan Jílek

To odůvodnění proč nemůžou hrát Ukrajinci mi přijde opravdu nesmyslné.

Vojta Plát

Pan Kirs je trochu svéráz a tohle mě jen přesvědčuje v tom, že nehrát Teplice je správné rozhodnutí. To odůvodnění ohledně Ukrajinců je hodně na palici…

19
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x